Zulte WaregemAnderlecht
Nicolas Laforge
Elindus Arena
8235

Anderlecht verliest weer na duel vol dubieuze VAR-fases, rode kaarten en goal in 95e minuut

do 20 oktober 2022 22:53
  1. 15' - Geel - Chinonso Offor
  2. 39' - Geel - Timothy Derijck
  3. 41' - Doelpunt strafschop - Fábio Silva (1 - 1)
  1. 69' - Verv. Lasse Vigen door Oleksandr Drambaev
  2. 74' - Verv. Mario Stroeykens door Majeed Ashimeru
  3. 74' - Verv. Moudou Tambedou door Abdoulaye Sissako
  4. 90+4' - Geel - Abdoulaye Sissako
  5. 90+6' - Doelpunt - Zinho Gano (3 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 13 - 20/10/22 - 20:46
41'
Fábio Silva
1 - 1
Fábio Silva
41'
90+6'
Zinho Gano
90+6'
Zinho Gano
3 - 2

Anderlecht is ook tegen Zulte Waregem verzopen en gaat in het klassement nog meer kopje-onder. Zinho Gano werd matchwinnaar van een tumultueuze wedstrijd vol fases waarover nog lang gesproken zal worden.

Zulte Waregem - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een vreemde fase wordt de gelijkmaker van Silva in de eerste helft afgekeurd voor buitenspel. Anderlecht krijgt wel een penalty door een eerdere fout van Derijck. De verdediger verdiende eigenlijk een rode kaart, maar mag toch op het veld blijven staan.
  • Man van de wedstrijd: Gano mocht opnieuw niet aan de wedstrijd beginnen van Leye, maar diep in de blessuretijd kroonde hij zich alsnog tot matchwinnaar door de winnende treffer binnen te koppen.
  • Opvallend: Laforge kende een moeilijke wedstrijd. De VAR moest maar liefst vier keer tussenkomen.

Beide ploegen gaven het vertrouwen aan dezelfde jongens van afgelopen weekend. Ook de jonge Stassin mocht dus weer starten bij Anderlecht. Maar de eerste aanvallers die we in beeld kregen waren die van Zulte Waregem.

Na vijf minuten werd Vossen uit het oog verloren. De ervaren spits haakte even af en knikte dan de openingstreffer binnen. De openingsgoal maakte paars-wit niet wakker, want enkele minuten later trapte Vigen tegen de paal. Pas na een half uur kon Anderlecht een eerste keer dreigen. Vossen moest twee keer redding brengen op de doellijn.

Het bleek het begin van een dol kwartier. Eerst trof Offor nog eens de lat. Daarna was het weer aan Anderlecht. Ndiaye miste nog, maar Silva scoorde wel. De Portugees liep een voorzet van Murillo aan de eerste paal binnen. 1-1, of dat dachten we toch.

Scheidsrechter Laforge werd naar de monitor geroepen. Hij zag dat Arnstad buitenspel stond bij het doelpunt, maar in plaats van het doelpunt af te keuren, kwam Laforge terug op een eerdere fase. Hij wees naar de penaltystip voor een fout van Derijck. De verdediger kwam goed weg met een gele kaart. Via de omweg van een penalty trapte Silva uiteindelijk toch de 1-1 binnen.

In het slot van de eerste helft kreeg Debast nog rood voor een vermeende elleboog, maar in de herhaling bleek niets aan de hand. De VAR liet Laforge de kaart weer intrekken.

Arnstad laat zich vangen, Gano kopt winninggoal binnen

De tweede helft was een zo mogelijk nog grotere rollercoaster van emoties. Eerst moest Derijck alsnog naar de kant door een knieblessure. Daarna nam Anderlecht de wedstrijd in handen. Diawara bracht Anderlecht op voorsprong na een goede aflegger van Verschaeren.

Ook Silva kon nog eens scoren, maar zag zijn goal afgekeurd voor buitenspel. Alsof er nog niet genoeg animo in deze wedstrijd zat, hadden de weergoden ondertussen ook nog eens beslist om de hemelsluizen te openen. In enkele minuten tijd werd het terrein omgetoverd tot een zwembad.

In moeilijke omstandigheden probeerde Essevee zich weer in de match te knokken. Gelukkig voor hen liet Arnstad zich vangen aan Tambedou. De jonge Noor deelde een elleboogstoot uit en mocht gaan douchen. Niet veel later kopte Sissako de gelijkmaker op het bord na een corner.

Zo kwam Anderlecht in een moeilijke situatie. Met 10 man gingen ze toch nog op zoek naar de overwinning, maar aan kansen komen bleek erg moeilijk. In de extra tijd – die 10 minuten duurde door de vele spelonderbrekingen – kon de ingevallen Gano paars-wit helemaal de dieperik induwen. De spits deed wat hij goed kan: scoren met de kop. 3-2.

Anderlecht verdiende meer, maar Arnstad liet zijn team in de steek. En zo kan Mazzu nu stilaan toch echt wel beginnen vrezen voor zijn job.

Gano: "Belangrijke punten voor degradatiestrijd"

• Zinho Gano: "Het was een hele mooie avond. Invallen en dan de winning goal tegen het net koppen is super. Vooral omdat we weer drie punten extra hebben voor de degradatiestrijd. Ik ben blij dat ik op die manier het team kan helpen. In de tweede helft hebben we echt moeten knokken. Het veld liet mooi voetbal niet toe. Ik ben fier dat we hebben kunnen vechten. Ik ben blij dat ik vandaag de vruchten kan plukken van heel wat hard werk in de schaduw.
  • Mbaye Leye: "Ik vind dat we verdiend hebben gewonnen. Ik heb mijn team echt zien knokken voor die overwinning. Dat was zeer mooi om te zien. Zeker in het slot zag je de overgave. Het betekende veel voor ons vandaag. Ik ben ook heel blij voor Gano dat hij vandaag opnieuw belangrijk kon zijn."

22:52

Zulte Waregem wint

Het is voorbij! Zulte Waregem wint na een erg bewogen wedstrijd van Anderlecht. Daar mag Mazzu nu stilaan toch wel echt gaan vrezen voor zijn job.

90+11' tweede helft
90+9'

Gano krijgt nog geel voor spelbederf, maar hij zal er niet om malen. De tijd is bijna vol.

90+8'
90+8'

Essevee lijkt de tijd te gaan volmaken. Hoedt heeft zich ondertussen in de spits geposteerd.

90+7'

Gaat Anderlecht hier weer verliezen? Het zou niet helemaal verdiend zijn, maar het ziet er wel naar uit. Ze hebben nog drie minuten.

90+6'
90+5'

GOAL: 3-2

Aiai Anderlecht! Als een duiveltje uit een doosje kopt Gano de 3-2 binnen. De ingevallen spits plaatst de voorzet van Ciranni perfect in de verste hoek.

90+4'
90+3'

Goede actie Murillo op de rechterkant. De voorzet van Ashimeru belandt in de armen van Bostyn. Anderlecht blijft wel op zoek naar een doelpunt.

90+2'

Verschaeren vindt het hoofd van Murillo die goed voor zijn man komt. De Panamees kan echter geen richting geven aan zijn kopbal.

90+1'

Verschaeren mag nog eens een vrije trap in de box gooien. Dit zijn de momenten voor paars-wit.

90'

10' extra

We krijgen nog tien minuten extra. Dat lijkt veel, maar het spel heeft wel heel lang stilgelegen in deze wedstrijd.

87'
87'

Mooi voetbal krijgen we niet meer te zien. Dat laat het doorweekte veld niet toe. Ondertussen tikt de tijd genadeloos verder. Benieuwd hoeveel extra tijd we krijgen.

86'
85'

Fabio Silva is moegestreden. Hij wordt vervangen door Esposito. De Italiaan mag meteen een vrije trap nemen. Die vliegt een metertje of twee naast de kooi van Bostyn.