Ga naar de inhoud
Deense voetballers
Joakim Maehle (m) en zijn team stoten door naar de halve finales.

Deens sprookje krijgt nog een hoofdstuk na zege tegen Tsjechië

 za 3 juli 2021 19:55
  1. 5' - Doelpunt - Thomas Delaney (0 - 1)
    Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 03/07/21 - 18:00
    timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
    5'
    Thomas Delaney
    0 - 1
    Thomas Delaney
    5'

    Waar eindigt het Deense sprookje? De openbaring van het EK staat in de halve finales na een zege tegen Tsjechië. Delaney zorgde na 5 minuten voor een droomstart. Dolberg zette kort voor rust - na een fenomenale assist van Maehle (ex-Genk) - de dubbele bonus op het bord. Ondanks een snelle aansluitingstreffer van (alweer) Schick sneuvelde Tsjechië.

    Tsjechië - Denemarken kort samengevat

    • Sleutelmoment: Twee dubbele wissels. Silhavy brengt bij de rust Krmencik en Jankto, waardoor de Tsjechen plots hun powerplay bovenhalen. Op het uur antwoordt Hjulmand met Poulsen en Nørgaard en krijgen de Denen opnieuw meer controle.
    • Man van de Match: Joakim Maehle was speelde opnieuw geweldig, vooral in de eerste helft dan. De ex-speler van Genk tekende voor het knapste staaltje techniek van de wedstrijd met zijn prachtige assist voor Dolberg en maakte ei zo na de 1-3.
    • Opvallend (1): Twee keer eerder ontmoetten beide landen elkaar op een Europees kampioenschap. Denemarken neemt wraak voor Euro 2000 en Euro 2004, toen de gouden generatie van de Tsjechen respectievelijk met 2-0 en 3-0 te sterk was.
    • Opvallend (2): De Deense statistieken zijn frappant. In hun eerste twee wedstrijden op dit EK (die ze verloren) puurden ze één goaltje uit 43 schoten, in de drie die volgden (allemaal gewonnen) oogstten ze plots tien doelpunten uit evenveel pogingen. Straf.

    Samenvatting van Tsjechië - Denemarken (1-2)

    Denen dansen vlotjes naar dubbele voorsprong

    Bondscoaches Silhavy en Hjulmand hadden na de gewonnen achtste finales geen enkele reden om veel te wijzigen aan hun elftal. Bij de Tsjechen was de terugkeer van Boril als linksachter de enige aanpassing, Denemarken deed het met dezelfde ploeg die Wales voor schut zette.

     

    Tsjechië wilde de frivolere Denen overbluffen met hun kracht, maar kregen al vroeg een klap te verwerken. De lijnrechter gaf onterecht een hoekschop aan, die door de ongedekte Delaney precies in het hoekje werd geknikt. De Denen dartelden weer vrolijk en Højbjerg zette Damsgaard op weg naar een grote kans, maar de buitenspeler werkte te slap af. Delaney liet vervolgens na om opnieuw op aangeven van Stryger zijn tweede te maken.

     

    Pas halverwege de eerste helft klauwde Tsjechië terug. Schmeichel zette zijn eigen foutje recht met een puike redding op Holes. Vooral op stilstaande fases kwamen de bonkige Tsjechen dreigen. Celustka en vooral Soucek vonden echter het kader niet. Dat deed Dolberg aan de overkant wel. De flegmatieke spits van de Denen werkte een geniale voorzet van Maehle beheerst in doel.

    VIDEO: Delaney kopt Denemarken vroeg op voorsprong

    VIDEO: Dolberg tik de 0-2 binnen na geniale assist van Maehle

    Hardnekkig Tsjechië verkoopt zijn huid duur

    Tsjechië bleef niet bij de pakken neerzitten. Wisselspelers Jankto en vooral Krmencik zetten de wedstrijd vlak na de rust in vuur en vlam. Bruggeling Krmencik tekende meteen voor een gevaarlijk schot en haalde veel last van de schouders van Schick. Die kon al snel opportunistisch scoren. Met zijn vijfde van het toernooi hees hij zich naast Cristiano Ronaldo.

     

    Het lelijke eendje was nog net geen zwaan geworden, maar snaterde er wel lustig op los. De Denen wisten het even niet meer en zagen een volley van Barak naast botsen. Pas op het uur, na een blessurebehandeling van aanjager Soucek en de inbreng van Poulsen, kreeg Denemarken weer greep op de wedstrijd en kon het verder schrijven aan zijn sprookje.

     

    Invaller Poulsen zette Vaclik een paar keer aan het werk en ook Maehle dwong de Tsjechische doelman van dichtbij tot een redding. Tsjechië legde zijn hele ziel en zaligheid in de achtervolging. Soucek en Boril liepen in het heetst van de strijd een hoofdwonde op. Uiteindelijk konden de Tsjechen niet genoeg kwaliteit aan hun tomeloze inzet koppelen. Denemarken trok de zege over de streep en mag naar de halve finale.

    VIDEO: Schick scoort zijn vijfde doelpunt van dit EK

    Deense aanvoeerder: "Christian Eriksen weet dat we voor hem spelen"

    "Een goed team weet hoe het de strijd aan moet gaan. En dat hebben we gedaan", sprak de Deense goalie Kasper Schmeichel.

     

    "In de eerste helft vond ik dat we heel goed speelden, maar in de tweede helft scoorden zij vroeg en zetten ons onder druk."

     

    "Dat is wat een goed team kenmerkt: je weet hoe je goed moet spelen, maar ook hoe je moet vechten, hoe je de strijd aangaat en dat is wat we hebben gedaan", zei de doelman van Leicester City.

     

    "Het is gek wat Denemarken bereikt heeft", vulde aanvoerder Simon Kjaer aan. "Ik zou liegen als ik zei dat het ons allemaal niet geraakt heeft. Het feit dat Christian (Eriksen, red.) in orde is, betekent dat we kunnen blijven pushen. Hij weet dat we voor hem spelen."

    Kasper Schmeichel
    De Deense doelman Kasper Schmeichel kan in de voetsporen treden van zijn vader. Hij werd Europees kampioen in 1992.
    Lees ook:

    Fase per fase

    90+7' tweede helft
    90+6'

    Afgelopen!

    Denemarken kreeg het nog heel warm na de aansluitingstreffer van Schick, maar uiteindelijk bleken goals van Delaney en Dolberg voldoende voor de zege tegen Tsjechië en een plek in de halve finale.

    90+5'

    Laatste kans

    Barak neemt een afvallende bal zonder twijfelen op zijn slof. Krmencik kan de bal niet raken en zo vliegt die een dikke meter naast.

    90+5'

    Hojbjerg pept de Deense fans nog eens op

    90+4'

    Højbjerg zweept de fans in het Deense vak nog eens op.

    90+3'

    De Denen proberen het hoofd koel te houden, maar in een snikheet Baku tegen elf dolle Tsjechen is dat lastig. Ze zijn in de tweede helft tot het uiterste gedreven.

    90'

    Er komen zes minuten bij. Meer tijd dan de Belgen kregen...

    90'

    6 - extra time

    Er komen 6 minuten extra tijd bij.
    89'
    89'

    Heroïsche powerplay van de Tsjechen, maar levert het nog iets op?

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    87'

    Krmencik voor protest en Kalas voor een brute overtreding pakken geel. De Tsjechen voelen de wedstrijd door hun handen glippen.

    85'

    Het wordt bitsiger in de slotfase.

    Stef Wijnants
    84'

    Boril geraakt

    Ook bloed bij de ongelukkige Boril. Die krijgt twee ongewilde Deense ellebogen tegen zijn hoofd en kruipt op handen en voeten over de achterlijn om opgelapt te worden.

    82'

    Bijna Maehle!

    Maehle gebruikt Poulsen als kaatspunt en komt schuin voor doel. Hij moet zich naar zijn rechtervoet wringen en daardoor kan Vaclik nog redding brengen.

    82'

    Maehle laat zeer grote kans op de 1-3 liggen

    81'

    Een mengsel van bloed en zweet stroomt door Souceks tulband over zijn nek. Hij blijft zijn ploeg bij de hand nemen, maar Denemarken komt al een tijd niet meer in de problemen.

    79'

    Vaclik houdt Poulsen van de 1-3

    79'

    Save van Vaclik

    Poulsen is bijzonder scherp ingevallen. De enige Deen die nog gevaarlijk is schroeit de handen van Vaclik met een fameus schot. De tank van de Tsjechen lijkt stilaan leeg.