1. 68' - Doelpunt - Xherdan Shaqiri (1 - 1)
        Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 02/07/21 - 18:00
        68'
        Xherdan Shaqiri
        68'
        1 - 1

Spanje heeft zijn penaltytrauma verwerkt. Het schakelde Zwitserland uit na een bloedstollende strafschoppenreeks. Na 120 minuten stond er 1-1 op het scorebord. Spanje gaf in een zwakke tweede helft een voorsprong weg door defensief geklungel. De strenge rode kaart voor Freuler kwam als een godsgechenk, dat niet uitgebuit kon worden in de verlengingen.

Zwitserland-Spanje in een notendop:

• Sleutelmoment: De Zwitsers knokken zich terug na een vroege tegengoal en houden ook stand in de verlengingen, maar in de penaltyreeks geeft “La Nati” niet thuis met 3 missers. Die van Ruben Vargas is fataal, Oyarzabal straft het genadeloos af.

• Man van de match: Wat een wedstrijd van Yann Sommer. De Zwitserse doelman had tijdens de reguliere speeltijd niet veel werk, maar stond tijdens de verlengingen plots in een schietkraam. Met enkele knappe reddingen kon hij Zwitserland naar de penalty’s slepen.

• Opvallend: Voor de vierde keer stoot Spanje door na een penaltyreeks op een EK voetbal. De vorige 3 keer haalde het dat jaar ook de finale: 1984 (tegen Denemarken in halve finale), 2008 (tegen Italië in kwartfinale) en 2012 (tegen Portugal in halve finale).

Bekijk de samenvatting:

Slap Zwitserland loopt achter de feiten aan

Kon Zwitserland na de triomf tegen Frankrijk nóg eens stunten en ook Spanje uit het toernooi knikkeren? Dat was de vraag in Sint-Petersburg. Maar de voetbalgoden bleken “La Nati” dit keer een pak minder goed gezind.

Na een slechte hoekschop kon Jordi Alba plots uithalen van net buiten de zestien. Zijn schot week ongelukkig af op Zakaria en liet Sommer zo kansloos achter. 0-1 na amper 8 minuten, een droomstart voor Spanje en een flinke domper voor de Zwitsers.

De pech hield aan voor Zwitserland, want na 20 minuten viel sterkhouder Embolo uit. Bovendien ontbrak ook al aanvoerder Xhaka door een schorsing. Zo konden de Zwitsers Spanje op geen enkel moment in verlegenheid brengen.

Spanje dicteerde de wet, maar van jagen op de 2-0 was totaal geen sprake. Op de openingsgoal na zorgde enkel een vrije trap van Koke die net over doel ging voor enige opwinding in een bijzonder slappe eerste helft.

Spanje speelt met vuur en verbrandt zich

Zwitserland stond voor een pittige bergtocht na de rust en bovendien bracht invaller Olmo meer schwung bij de Spanjaarden. Maar Spanje leek net iets te zeker van hun zaak. Op het uur kreeg La Roja al een eerste waarschuwing toen kopbal van Zakaria nipt voorlangs ging.

Zwitserland rook zijn kans en niet veel later moest Simon zowaar een eerste keer aan de bak toen Vargas Zuber met een listige pass alleen voor de doelman bracht. Spanje speelde met vuur en verbrandde zich uiteindelijk ook.

Na geklungel van Laporte en Pau Torres kon Freuler plots Shaqiri de gelijkmaker aanbieden. Met zijn derde EK-treffer bracht die alles weer in evenwicht: 1-1.

Tien minuten later eiste Freuler weer een hoofdrol op, maar dit keer met een stevige tackle. Op de bal, al had hij Gerard Moreno mee. Scheidsrechter Oliver was onverbiddelijk en trok rood. Spanje probeerde het numerieke voordeel uit te buiten, maar Zwitserland haalde de verlengingen.

Bekijk de strafschoppenreeks:

Spanje laat penaltytrauma achter zich

In die verlengingen waren de kansen voor Spanje, maar ondanks het mannetje meer, leverde dat geen doelpunten op. Daar had Yann Sommer veel mee te maken, want de keeper van Zwitserland hield zijn land in zijn eentje recht.

Zwitserland sleepte strafschoppen uit de brand en rekende zich al een klein beetje rijk. Spanje had zijn laatste 5 strafschoppen gemist, waarvan 2 tegen Zwitserland in de Nations League in november. Bovendien sneuvelde Spanje 3 jaar geleden op WK 2018 na strafschoppen tegen gastland Rusland.

In de penaltyreeks leken de zenuwen te regeren. Van de eerste 6 strafschoppen waren er amper 2 raak. Zwitserland miste ook zijn 4e penalty en zo kon Oyarzabal Spanje naar de halve finales sturen. Daarin wacht Italië.

Zwitserse bondscoach: "Mijn spelers zijn helden"

Zwitserland heeft een (onverhoopt) knap toernooi achter de rug, maar de penaltyreeks tegen Spanje was er te veel aan.

"Proficiat aan de Spanjaarden", reageerde de Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic sportief.

"Ik ben erg trots op mijn team, op alle spelers", vervolgde Petkovic. "Helaas bemoeilijkte een rode kaart ons spel gedurende 45 minuten, maar mijn spelers zijn de helden van de avond. Ze verdienden het om door te gaan."

"Strafschoppen zijn een loterij en deze keer hebben we verloren. Doelman Yann (Sommer, red.) is een held."

"We blijven achter met gemengde gevoelens. Veel trots, want we hebben alles gegeven en we gaan met opgeheven hoofd naar huis. Maar tegelijkertijd waren we heel dicht bij de halve finales, en dat gebeurt niet elk jaar."

Spaanse bondscoach: "Strafschoppen helemaal geen loterij"

De Spaanse bondscoach Luis Enrique was in de wolken. "Zwitserland is een zeer lastige tegenstander", zei hij. "Na het eerste doelpunt begonnen ze ons meer onder druk te zetten."

"Maar ik vind het totaal verkeerd om te zeggen om dat strafschoppen een loterij zijn. De manier waarop spelers met de spanning omgaan en de vaardigheid van de keepers speelt allemaal mee. Er komen veel dingen bij kijken, dingen die onmogelijk te coachen zijn."

"Als het allemaal goed afloopt, is het heel mooi", sprak Enrique.

Oyarzabal doet het voor Spanje!

Oyarzabal trapt Spanje naar de halve finales! Hij stuurt Sommer de verkeerde kant uit. La Roja kruipt door het oog van de naald, Zwitserland mag met opgeheven hoofd het EK verlaten.

20:41

Spanje dicht bij de halve finales

De missers blijven zich opstapelen. Vargas knalt de bal over doel. Spanje op voorsprong, de volgende strafschop kan beslissend zijn!

20:40

Geen probleem bij Moreno

Gerard Moreno toont hoe het wel moet. Zijn elfmeter gaat netjes hoog in de rechterbovenhoek.

20:39

Akanji kan niet scoren

Akanji pakt ook al uit met een veel te slappe strafschop. Simon kan de bal opnieuw uit zijn doel houden.

20:38

Sommer pakt de strafschop van Sommer

Ook Sommer stopt een penalty. Ook Rodri trapt te centraal en te slap.

20:38

Zwakke penalty van Schär!

Te slap getrapt van Schär en zo kan Simon de bal makkelijk pakken. Het staat weer gelijk!

20:37

Olmo faalt niet

Olmo doet wat Busquets niet kon, hij zet zijn strafschop feilloos om.

20:36

Gavranovic brengt Zwitserland op voorspriong

Gavranovic laat de kans niet liggen. Hij stuurt Simon de verkeerde kant uit en trapt de bal hoog in doel.

20:35

Busquets tegen de paal!

Dramatisch begin voor Spanje! Busquets trapt de eerste penalty tegen de paal!

20:34

Oliver neemt beide doelmannen nog eens bij zich voor wat uitleg. Ontpopt één van beiden zich straks tot de held voor zijn land?