Ga naar de inhoud
Italië schakelt België uit op het EK.

Droom is voorbij, Rode Duivels sneuvelen in kwartfinales tegen uitgekookt Italië

 vr 2 juli 2021 22:55
  1. 20' - Geel - Marco Verratti
  2. 21' - Geel - Youri Tielemans
  3. 31' - Doelpunt - Nicolò Barella (0 - 1)
  4. 44' - Doelpunt - Lorenzo Insigne (0 - 2)
  5. 45+2' - Doelpunt strafschop - Romelu Lukaku (1 - 2)
  1. 74' - Verv. Nacer Chadli door Dennis Praet
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 02/07/21 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
31'
Nicolò Barella
0 - 1
Nicolò Barella
31'
44'
Lorenzo Insigne
0 - 2
Lorenzo Insigne
44'
45+2'
Romelu Lukaku
45+2'
Romelu Lukaku
1 - 2

De kwartfinales zijn het eindstation geworden voor de Belgen op het EK. In een wervelende confrontatie met Italië maakten details het verschil. Donnarumma was niet te kloppen, zijn ploegmaats toonden zich hyperefficiënt bij twee mogelijkheden.  Lukaku zorgde voor hoop met de aansluitingstreffer, maar kende pech bij twee unieke kansen na rust. 

België - Italië in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het uur komen de Belgen plots bijzonder dicht bij de 2-2. De Bruyne duikt op aangeven van Doku de zestien in en legt de bal breed voor Lukaku. Die heeft aan de tweede paal de gelijkmaker aan zijn voet, maar zonder het goed te beseffen blokt Spinazzola het schot nog af.

  • Man van de match: Lorenzo Insigne effende met een heerlijk doelpunt kort voor de rust de weg naar de halve finales voor de Azzurri. Ook al kreeg de Napolitaan te veel ruimte, zijn afwerking bij de 0-2 was enig mooi. In de tweede helft knokte hij keihard mee om de voorsprong te beschermen.

  • Opvallend: Italië boekte vanavond zijn 15e opeenvolgende overwinning in de EK-campagne, kwalificatiewedstrijden inbegrepen. Geen enkel team heeft ooit zo’n reeks neergezet. Tot vandaag deelden de Azzurri met 14 wedstrijden op rij het record met Duitsland en België.

Samenvatting van België - Italië (1-2)

Efficiënter Italië

Geen halve seconde om naar adem te happen. België - Italië kondigde zich aan als een match in 6e versnelling.

 

Wel, beide ploegen toverden zowaar nog een 7e boven. Een megamatch in München. De elektriciteit hing al in de lucht bij de bekendmaking van de langverwachte opstelling. Mét Kevin De Bruyne. Zonder Eden Hazard, die zelfs niet fit genoeg bleek voor een plekje op de bank. Zijn vervanger: Jeremy Doku.

 

Vanaf het eerste fluitsignaal duwden beide ploegen vol het gaspedaal in. In 10 goede openingsminuten van de Duivels kon Lukaku, bediend door De Bruyne, meteen dreigen. Donnarumma toonde zich een eerste keer op de afspraak.

 

Nadien kreeg Italië meer grip op de partij. Net voor het kwartier kwamen de Duivels goed weg toen een doelpunt van Bonucci op een slecht verdedigde vrijschop (terecht) afgekeurd werd voor buitenspel. Een flinke waarschuwing. 

 

Onder leiding van De Bruyne - hoezo, pijnlijke enkel? - volgde een wervelend tegenoffensief. In minuut 22 begon de metronoom aan een geweldige rush over het halve veld. Van net buiten de 16 vuurde De Bruyne een geweldige knal af naar de linkerhoek, maar de lange grijparmen van Donnarumma duwden de poging naast.

 

Amper 5 minuten later zette De Bruyne een nieuwe tegenaanval op. Lukaku hield twee verdedigers aan de praat en probeerde het met een fijne plaatsbal, maar zag de Italiaanse doelman weer uitpakken met een geweldige save. Die dekselse Donnarumma…

 

De gemiste kansen zouden de Duivels zuur opbreken. Na ongelukkig balverlies van Vertonghen lieten de Belgen zich te makkelijk in de luren leggen door Barella. De middenvelder wroette zich tussen 3 Duivels en mikte de bal onhoudbaar in de verste hoek (0-1).

 

Na de tegentreffer was het team van Roberto Martinez even het noorden kwijt. Te veel ruimtes, weinig rust aan de bal. Chiesa krulde een poging net naast, Insigne deed dat niet. De spits van Napoli liet Courtois net voor rust kansloos met een fenomenale zwieper (0-2).

 

Het leek de doodsteek. Tot Di Lorenzo in de extra tijd van de eerste helft Doku nog een zetje gaf in de zestien: penalty! Lukaku zette hem feilloos om (1-2). Een levenslijn voor de Rode Duivels.

Italië scoort 2 keer voor de rust, Lukaku ook vanaf de stip

Lukaku krijgt de 2-2 er niet in

Ook na rust domineerde Italië, maar de kansen waren voor de Duivels. Kort na het uur kwam er zo eentje. Een schitterende omschakeling van de Duivels. Vermaelen, Doku, De Bruyne en dan… Lukaku, voor een quasi leeg doel. Alleen liep Spinazzola nét op het goeie plekje.

 

Een kans die voor eeuwig pijn zal doen. Martinez gooide zijn laatste troeven op tafel. Mertens en Chadli kwamen 20 minuten voor tijd op het veld.

 

Bijna meteen zorgden ze voor de gelijkmaker. Mertens stuurde Chadli weg op links, die de bal voor doel trok. Alleen kwam Lukaku een paar centimeter te kort om het leer in doel te koppen. Details die net niet goed vielen voor de Duivels.

 

Het slotkwartier met hoge intensiteit eiste slachtoffers. Chadli moest amper 3 minuten na zijn invalbeurt al naar de kant, Italië-sterkhouder Spinazzola volgde zijn voorbeeld met een zwaar letsel aan de achillespees.

 

In een laatste offensief van de Belgen schoot een bedrijvige Doku nog net over. De uitgekookte Italianen speelden de wedstrijd als meesterschurken uit. 

 

Geen gelijkmaker voor de Duivels. Dit was de match van het toernooi. Alleen kopen de Rode Duivels daar niks mee. Gewogen en te licht bevonden tegen de ijzersterke Squadra van Mancini.

 

Eerst de ontgoocheling verwerken, dan moet het vizier op Qatar 2022.

België krijgt nog 3 grote kansen in de 2e helft

Fase per fase

90+8'

Einde

Ook op dit EK zal de gouden generatie van de Rode Duivels geen prijs pakken. België verliest met 1-2 tegen een sterk Italië, dat in de halve finale Spanje ontmoet. Voor België is de kwartfinale het eindstation.

90+8' tweede helft
90+7'

Hazard dwingt nog een hoekschop af. De corner van de laatste kans. Courtois rukt mee naar voren, maar het levert niks op. De buit is binnen voor de Azzurri.

90+3'

3 van de 5 extra minuten zijn voorbij. De Rode Duivels hebben een klein mirakel nodig om de uitschakeling nog af te wenden.

90+2'

Vrije trap levert niks op

De Bruyne dropt de bal in de zestien, maar Donnarumma krijgt daar een stevige beuk van Witsel. Overtreding en dus weer een kans verkeken. Donnarumma blijft natuurlijk zitten, het wordt bijzonder moeilijk voor de Belgen.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

5 minuten extra

De Bruyne trapt de bal tegen Berardi aan, maar die stond veel te dicht. De Italiaan krijgt geel, De Bruyne mag het opnieuw proberen. Intussen gaat Chiesa naar de kant voor Toloi. Er komen nog 5 minuten bij.

89'

Is dit het moment voor de Rode Duivels? De Bruyne wordt aangetikt door Berardi en zo krijgen de Belgen een vrije trap.

87'

Wat is Italië vandaag goed aan de bal. Mancini heeft de Italianen weer op de kaart gezet als een aantrekkelijk voetballend elftal.

Peter Vandenbempt
85'

Geweldige actie van Doku, maar zijn knal gaat over

85'

Doku kan knappe actie niet afronden!

Doku schudt plots een knappe dribbel uit zijn sloffen. Hij snijdt vanaf links goed naar binnen en haalt na enkele schijnbewegingen gevaarlijk uit, maar zijn schot gaat nipt over.

82'

Komt er nog een slotoffensief?

De Belgen hebben stilaan een slotoffensief nodig om nog verlengingen af te dwingen. De tijd tikt in het voordeel van de Squadra Azzurra, de Rode Duivels staan op de rand van de uitschakeling.

81'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
79'

Het blijft maar duren bij Spinazzola. Hij wordt nu uiteindelijk op een draagbaar afgevoerd. Emerson is zijn vervanger. Ook Insigne is intussen naar de kant gegaan voor Berardi.

77'

Spinazzola valt geblesseerd uit

Ook voor Spinazzola is het over & out. Hij glijdt ongelukkig weg en weet meteen dat het voorbij is. Tot ergernis van de Belgische supporters gaat hij ook nog even liggen.

76'

Chadli moet al na een paar minuten met een blessure naar de kant

76'

Lukaku krijgt de bal in de kluts plots in zijn voeten, maar zijn schot komt er daardoor ook niet helemaal uit. Donnarumma werd in de eerste helft zwaarder op de proef gesteld door de Belgische topschutter.

74'

Exit Chadli

Helaas, Chadli moet na enkele minuten alweer naar de kant. Hij wordt vervangen door Praet. Bij de Italianen wordt Verratti vervangen door Cristante. Ook voor Immobile zit de wedstrijd erop. Belotti is zijn vervanger.