Geen medaille voor Belgische beloften, Astana-renner Fedorov pakt wereldtitel

  WK beloften
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 169.8 km
  location 5:00: Wollongong - 8:59: Wollongong
  trophy Yevgeniy Fedorov
  einde
  startfinish
  0306090120169.8

   De Belgische beloften hebben de perfecte race gereden, maar kwamen in de slotfase tekort voor een medaille. Alec Segaert loste op de slotklim uit de kopgroep. De wereldtitel was voor de Kazak Jevgeni Fedorov, de prof bij Astana die in 2021 uitgesloten werd in de Ronde van Vlaanderen.

   In tegenstelling tot de wegrit bij de junioren bleef het WK bij de beloften heel lang gesloten. Fabio Van den Bossche glipte in de tweede van tien ronden mee met vijf anderen en zette zo de andere Belgen in de zetel.

    

   Op drie ronden van het einde brak de koers eindelijk open. Van Den Bossche bleef voorin over met de Duitser Wilksch en de Fransman Le Berre. Het peloton werd ronde na ronde kleiner, zonder echte uitval van één van de toppers. 

    

   Op de voorlaatste klim van Mount Pleasant was het verhaal van Van den Bossche verteld. De andere Belgen namen meteen over, zo ging Segaert mee met de Kazak Fedorov en de Tsjech Vacek op zoek naar Le Berre, de enige overblijver van de vroege vlucht.

    

   In de slotronde kraakte het bergop in alle voegen bij Segaert, die net voor de top van de laatste klim moest lossen bij Fedorov en Vacek, twee volwaardige profs. De Belgen, die tot dan de perfecte koers reden, waren plots op achtervolgen aangewezen.

    

   Fedorov en Vacek doken met z'n tweeën de slotkilometer in, waarna de Astana-renner, vers uit de Vuelta, de sprint gemakkelijk naar zijn hand zette. Jenno Berckmoes werd uiteindelijk de eerste Belg op de 10e plaats.

   Uitslag WK beloftenUitslag WK beloften

     naamresultaat
   1Yevgeniy Fedorovin 3u57'08"
   2Mathias Vacek+ 1"
   3Søren Waerenskjold (Noo)+ 3"
   4Madis Mihkels (Est)
   5Olav Kooij
   6Pavel Bittner
   7Matthew Dinham
   8Paul Penhoet
   9Matevž Govekar
   10Jenno Berckmoes

   Fase per fase

   1. 09 uur 05. De Belgen rijden collectief een perfecte koers, maar we rijden geen resultaat. Dat is de balans. Karl Vannieuwkerke.
   2. 09 uur 04. Fedorov is de sterkste en is wereldkampioen bij de beloften.

    Fedorov is de sterkste en is wereldkampioen bij de beloften

   3. 09 uur 03. Het is opnieuw de beste die wint. José De Cauwer.
   4. 09 uur 03. De top 5:. 1. Jevgeni Fedorov (Kaz) 2. Mathias Vacek (Tsj) 3. Søren Waerenskjold (Noo) 4. Madis Mihkels (Est) 5. Olav Kooij (Ned) .
   5. 08 uur 59. Op een paar seconden wint de Noor Waerenskjold de sprint voor de derde plaats. Olav Kooij had niet genoeg jus meer in de benen om brons te pakken.  Jenno Berckmoes is de eerste Belg op de 10e plaats. De Belgen reden een perfecte koers, maar een nieuwe medaille zat er net niet in. .
   6. 08 uur 59 match afgelopen
   7. 08 uur 58. Fedorov trekt de sprint aan vanop de kop. .
   8. Nog 1km. Vacek en Fedorov duiken de laatste kilometer in. De Belgen zitten wat ver in de achtervolgende groep. Een vijfde WK-medaille lijkt niet aan de orde. . 08 uur 58.
   9. 08 uur 57. Vacek en Fedorov gaan sprinten voor de zege. Krijgen we een Tsjechische of Kazakse wereldkampioen bij de beloften? .
   10. 08 uur 56. Segaert probeert het nog een keer: "Op kousenvoeten".

    Segaert probeert het nog een keer: "Op kousenvoeten"

   11. 08 uur 56. Segaert probeert dan maar op kousenvoeten weg te glippen op zoek naar brons. Kooij laat niet begaan. Hij is op papier zeker de snelste en kan dus derde worden. .
   12. 08 uur 55. 1 Fransman rijdt op kop achter Fedorov en Vacek, zo gaat het niet lukken. .
   13. 08 uur 53. Als er zich niemand opoffert, dan komen ze er niet meer bij. José De Cauwer.
   14. 08 uur 53. Jenno Berckmoes, Alec Segaert en Lennert Van Eetvelt zijn de overgebleven landgenoten. Snel zijn die echter niet. .
   15. 08 uur 52. Fedorov en Vacek persen er nog een keer alles uit. De Fransen organiseren zich in de achtervolging. .
   16. 08 uur 50. Brons lijkt gaan vliegen. Segaert is gegrepen door de achtervolgers. Fedorov en Balmer rijden nog 5 seconden voorop. .
   17. 08 uur 50. Een pelotonnetje met een paar landgenoten is op komst. Alles kan nog met nog 7,7km op de teller. .
   18. 08 uur 50. Segaert bijt zich vast in het wiel van Balmer, maar vlak voor de top gaat het licht toch helemaal uit. Komt hij nog terug op het vlakke? .
   19. 08 uur 49. Balmer is bij Segaert gekomen, maar Vacek en Fedorov zijn al redelijk ver. .