Spanje verwerkt penaltytrauma tegen Zwitserland en haalt halve finale

  einde (pen.)
  11
  ( 13 )
  1. 23' - Verv. Breel Embolo door Ruben Vargas
  2. 8' - Own goal - Denis Zakaria (0 - 1)
  1. 90+3' - Geel - Aymeric Laporte
  2. 90+2' - Verv. Steven Zuber door Christian Fassnacht
  3. 90+1' - Verv. Koke door Marcos Llorente
  4. 82' - Verv. Haris Seferovic door Mario Gavranovic
  5. 81' - Verv. Xherdan Shaqiri door Djibril Sow
  6. 77' - Rood - Remo Freuler
  7. 68' - Doelpunt - Xherdan Shaqiri (1 - 1)
  8. 67' - Geel - Silvan Widmer
  9. 54' - Verv. Álvaro Morata door Gerard
   1. 100' - Verv. Denis Zakaria door Fabian Schär
   2. 100' - Verv. Silvan Widmer door Kevin Mbabu
    1. 120+1' - Geel - Mario Gavranovic
    2. 119' - Verv. Pedri door Rodri
    3. 113' - Verv. Pau Torres door Thiago

    Spanje heeft zijn penaltytrauma verwerkt. Het schakelde Zwitserland uit na een bloedstollende strafschoppenreeks. Na 120 minuten stond er 1-1 op het scorebord. Spanje gaf in een zwakke tweede helft een voorsprong weg door defensief geklungel. De strenge rode kaart voor Freuler kwam als een godsgechenk, dat niet uitgebuit kon worden in de verlengingen.

    Zwitserland-Spanje in een notendop:

    • Sleutelmoment: De Zwitsers knokken zich terug na een vroege tegengoal en houden ook stand in de verlengingen, maar in de penaltyreeks geeft “La Nati” niet thuis met 3 missers. Die van Ruben Vargas is fataal, Oyarzabal straft het genadeloos af.

    • Man van de match: Wat een wedstrijd van Yann Sommer. De Zwitserse doelman had tijdens de reguliere speeltijd niet veel werk, maar stond tijdens de verlengingen plots in een schietkraam. Met enkele knappe reddingen kon hij Zwitserland naar de penalty’s slepen.

    • Opvallend: Voor de vierde keer stoot Spanje door na een penaltyreeks op een EK voetbal. De vorige 3 keer haalde het dat jaar ook de finale: 1984 (tegen Denemarken in halve finale), 2008 (tegen Italië in kwartfinale) en 2012 (tegen Portugal in halve finale).

    Bekijk de samenvatting:

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Slap Zwitserland loopt achter de feiten aan

    Kon Zwitserland na de triomf tegen Frankrijk nóg eens stunten en ook Spanje uit het toernooi knikkeren? Dat was de vraag in Sint-Petersburg. Maar de voetbalgoden bleken “La Nati” dit keer een pak minder goed gezind. 


    Na een slechte hoekschop kon Jordi Alba plots uithalen van net buiten de zestien. Zijn schot week ongelukkig af op Zakaria en liet Sommer zo kansloos achter. 0-1 na amper 8 minuten, een droomstart voor Spanje en een flinke domper voor de Zwitsers.


    De pech hield aan voor Zwitserland, want na 20 minuten viel sterkhouder Embolo uit. Bovendien ontbrak ook al aanvoerder Xhaka door een schorsing. Zo konden de Zwitsers Spanje op geen enkel moment in verlegenheid brengen.


    Spanje dicteerde de wet, maar van jagen op de 2-0 was totaal geen sprake. Op de openingsgoal na zorgde enkel een vrije trap van Koke die net over doel ging voor enige opwinding in een bijzonder slappe eerste helft.

    VIDEO: Rood voor Freuler!

    Spanje speelt met vuur en verbrandt zich

    Zwitserland stond voor een pittige bergtocht na de rust en bovendien bracht invaller Olmo meer schwung bij de Spanjaarden. Maar Spanje leek net iets te zeker van hun zaak. Op het uur kreeg La Roja al een eerste waarschuwing toen kopbal van Zakaria nipt voorlangs ging.


    Zwitserland rook zijn kans en niet veel later moest Simon zowaar een eerste keer aan de bak toen Vargas Zuber met een listige pass alleen voor de doelman bracht. Spanje speelde met vuur en verbrandde zich uiteindelijk ook.

     

    Na geklungel van Laporte en Pau Torres kon Freuler plots Shaqiri de gelijkmaker aanbieden. Met zijn derde EK-treffer bracht die alles weer in evenwicht: 1-1.

    Tien minuten later eiste Freuler weer een hoofdrol op, maar dit keer met een stevige tackle. Op de bal, al had hij Gerard Moreno mee. Scheidsrechter Oliver was onverbiddelijk en trok rood. Spanje probeerde het numerieke voordeel uit te buiten, maar Zwitserland haalde de verlengingen.

    Bekijk de strafschoppenreeks:

    Spanje laat penaltytrauma achter zich

    In die verlengingen waren de kansen voor Spanje, maar ondanks het mannetje meer, leverde dat geen doelpunten op. Daar had Yann Sommer veel mee te maken, want de keeper van Zwitserland hield zijn land in zijn eentje recht.

     

    Zwitserland sleepte strafschoppen uit de brand en rekende zich al een klein beetje rijk. Spanje had zijn laatste 5 strafschoppen gemist, waarvan 2 tegen Zwitserland in de Nations League in november. Bovendien sneuvelde Spanje 3 jaar geleden op WK 2018 na strafschoppen tegen gastland Rusland.

     

    In de penaltyreeks leken de zenuwen te regeren. Van de eerste 6 strafschoppen waren er amper 2 raak. Zwitserland miste ook zijn 4e penalty en zo kon Oyarzabal Spanje naar de halve finales sturen. Daarin wacht Italië.

    Zwitserse bondscoach: "Mijn spelers zijn helden"

    Zwitserland heeft een (onverhoopt) knap toernooi achter de rug, maar de penaltyreeks tegen Spanje was er te veel aan.

     

    "Proficiat aan de Spanjaarden", reageerde de Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic sportief. 

     

    "Ik ben erg trots op mijn team, op alle spelers", vervolgde Petkovic. "Helaas bemoeilijkte een rode kaart ons spel gedurende 45 minuten, maar mijn spelers zijn de helden van de avond. Ze verdienden het om door te gaan."

     

    "Strafschoppen zijn een loterij en deze keer hebben we verloren. Doelman Yann (Sommer, red.) is een held."

     

    "We blijven achter met gemengde gevoelens. Veel trots, want we hebben alles gegeven en we gaan met opgeheven hoofd naar huis. Maar tegelijkertijd waren we heel dicht bij de halve finales, en dat gebeurt niet elk jaar."

    Spaanse bondscoach: "Strafschoppen helemaal geen loterij"

    De Spaanse bondscoach Luis Enrique was in de wolken. "Zwitserland is een zeer lastige tegenstander", zei hij. "Na het eerste doelpunt begonnen ze ons meer onder druk te zetten."

     

    "Maar ik vind het totaal verkeerd om te zeggen om dat strafschoppen een loterij zijn. De manier waarop spelers met de spanning omgaan en de vaardigheid van de keepers speelt allemaal mee. Er komen veel dingen bij kijken, dingen die onmogelijk te coachen zijn."

     

    "Als het allemaal goed afloopt, is het heel mooi", sprak Enrique.

    Lees ook:

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 20 uur 42. Oyarzabal doet het voor Spanje! Oyarzabal trapt Spanje naar de halve finales! Hij stuurt Sommer de verkeerde kant uit. La Roja kruipt door het oog van de naald, Zwitserland mag met opgeheven hoofd het EK verlaten. .
    2. strafschoppen, 20 uur 41. Spanje dicht bij de halve finales. De missers blijven zich opstapelen. Vargas knalt de bal over doel. Spanje op voorsprong, de volgende strafschop kan beslissend zijn! .
    3. strafschoppen, 20 uur 40. Geen probleem bij Moreno. Gerard Moreno toont hoe het wel moet. Zijn elfmeter gaat netjes hoog in de rechterbovenhoek. .
    4. strafschoppen, 20 uur 39. Akanji kan niet scoren. Akanji pakt ook al uit met een veel te slappe strafschop. Simon kan de bal opnieuw uit zijn doel houden. .
    5. strafschoppen, 20 uur 38. Sommer pakt de strafschop van Sommer. Ook Sommer stopt een penalty. Ook Rodri trapt te centraal en te slap. .
    6. strafschoppen, 20 uur 38. Zwakke penalty van Schär! Te slap getrapt van Schär en zo kan Simon de bal makkelijk pakken. Het staat weer gelijk! .
    7. strafschoppen, 20 uur 37. Olmo faalt niet. Olmo doet wat Busquets niet kon, hij zet zijn strafschop feilloos om. .
    8. strafschoppen, 20 uur 36. Gavranovic brengt Zwitserland op voorspriong. Gavranovic laat de kans niet liggen. Hij stuurt Simon de verkeerde kant uit en trapt de bal hoog in doel. .
    9. strafschoppen, 20 uur 35. Busquets tegen de paal! Dramatisch begin voor Spanje! Busquets trapt de eerste penalty tegen de paal! .
    10. strafschoppen, 20 uur 34. Oliver neemt beide doelmannen nog eens bij zich voor wat uitleg. Ontpopt één van beiden zich straks tot de held voor zijn land? .
    11. strafschoppen, 20 uur 34. Oliver legt de regels nog eens goed uit aan Sommer en Busquets bij de toss. De spanning is te snijden in Sint-Petersburg. .
    12. strafschoppen, 20 uur 08 match afgelopen
    13. 02-07-2021.
    14. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Mikel Oyarzabal van Spanje. 1, 3.
    15. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Ruben Vargas van Zwitserland.
    16. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Gerard van Spanje. 1, 2.
    17. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Manuel Akanji van Zwitserland.
    18. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Rodri van Spanje.
    19. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Fabian Schär van Zwitserland.
    20. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Dani Olmo van Spanje. 1, 1.
    21. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Mario Gavranovic van Zwitserland. 1, 0.
    22. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Sergio Busquets van Spanje.
    23. strafschoppen, 20 uur match begonnen
    24. Gele kaart voor Mario Gavranovic van Zwitserland tijdens tweede verlenging, minuut 121
    25. tweede verlenging, minuut 121. Einde verlengingen! We krijgen strafschoppen in deze eerste kwartfinale! Voor de tweede keer op rij voor Zwitserland, voor het eerst voor Spanje. .
    26. tweede verlenging, minuut 120. Nog 1 minuut. Kan het nog voor de Spanjaarden of worden het penalty's? .
    27. tweede verlenging, minuut 119. Vervanging bij Spanje, Rodri erin, Pedri eruit
    28. tweede verlenging, minuut 119. Moreno, alweer hij, trapt op Olmo.

     Moreno, alweer hij, trapt op Olmo

    29. tweede verlenging, minuut 118. Penalty's komen dichterbij. Gerard Moreno kan zich nog eens doorzetten, maar het zit de spits voorlopig niet mee. Sommer gaat goed plat op zijn lage schuiver. De penalty's komen steeds dichterbij. .