EK kort: Excuses van Arnautovic, Fransen in München, meer volk op Wembley

  De vierde EK-dag eindigde met een sisser in Sevilla. Doelpunten vielen er wel in de twee andere wedstrijden van de dag. Morgen wordt gespeeld in de "groep des doods". Ontdek hieronder nog eens het EK-nieuws van maandag 14/6.

  Fase per fase

  1. 22 uur 53. "Maar" twee wedstrijden morgen. De vierde EK-dag zit er zo goed als op. Morgen staat de eerste echte topaffiche van het EK op het programma met Frankrijk-Duitsland.  Ook Portugal en Hongarije mogen een eerste keer de weide in in de "groep des doods". Mis er bij Sporza geen seconde van. .
  2. 22 uur 51.
  3. 22 uur 51.
  4. 22 uur 51.
  5. 21 uur 32. Meer fans op Wembley vanaf achtste finales. De Britse regering heeft toestemming gegeven om de capaciteit in het Wembley-stadion vanaf eind juni op te trekken naar 40.000 voetbalfans, ondanks de Delta-variant van het coronavirus, die aan kracht wint. Veel coronamaatregelen zijn vandaag in het Verenigd Koninkrijk verlengd tot 19 juli, maar een reeks grote sportwedstrijden kan als testevent met veel publiek doorgaan. De eerste wedstrijd met de nieuwe regels zou de achtste finale op 29 juni met eventueel Engeland kunnen zijn. Als het team zijn groep wint, dan speelt het de volgende ronde opnieuw voor eigen volk in Londen. Voor de halve finales en de finale, die ook in de Engelse hoofdstad worden gespeeld, kan de capaciteit op Wembley nog opgetrokken worden, als de coronacijfers in het Verenigd Koninkrijk het dan toelaten tenminste. Op Wembley kunnen 90.000 toeschouwers plaatsnemen, tijdens de vorige wedstrijd van Engeland tegen Kroatië waren bijna 19.000 fans aanwezig. .
  6. 20 uur 47. Goretzka toch tegen Frankrijk? Leon Goretzka heeft de groepstraining bij Duitsland hervat. De middenvelder van Bayern ondervond de voorbije tijd last van een beenblessure, maar raakt misschien toch speelklaar voor het duel tegen Frankrijk. Bondscoach Joachim Löw zag een goeie Goretzka op training. "Hij heeft een goede indruk gemaakt", aldus de Duitse T1. "Er is volgens het medische departement geen risico." .
  7. 18 uur 07. Ronaldo: "Niet bezig met records". De Portugese superster Cristiano Ronaldo kan tijdens dit EK doelpunten- en interlandrecords breken, maar zijn persoonlijke prijzenkast is niet zijn hoogste prioriteit, zegt hij zelf. "Dat is niet waar ik enthousiast van word. Een beter record zou zijn om het EK twee keer op rij te winnen", zei hij één dag voor de wedstrijd tegen Hongarije. Alleen Spanje slaagde daar tot nu toe in, in 2008 en 2012. Als Ronaldo alle drie de groepswedstrijden speelt, heeft hij één wedstrijd meer gespeeld dan Gianluigi Buffon, die 58 EK-wedstrijden speelde, inclusief de kwalificatiematchen. Met één doelpunt zou de 36-jarige aanvaller ook de topscorer aller tijden in de eindronde worden, want hij staat momenteel met negen treffers op een gedeelde eerste plaats met de Franse legende Michel Platini. .
  8. 18 uur 01. Het is cruciaal dat we goed aan het toernooi beginnen. Cristiano Ronaldo.
  9. 17 uur 54. Arnautovic ontkent: "Ik ben geen racist". Marko Arnautovic heeft gereageerd op zijn tirade na zijn doelpunt tegen Noord-Macedonië. De Oostenrijkse spits kreeg het aan de stok met Aljoski en moest tot de orde geroepen worden door zijn aanvoerder Alaba na de 3-1. Arnautovic ontkent dat hij zich racistisch uitliet. "Het was een verhitte en emotionele discussie langs de twee kanten", zei hij vandaag in het Oostenrijkse basiskamp. "Ik ben nooit racist geweest en zal dat ook nooit zijn." De aanvaller voegde er nog aan toe "vrienden te hebben uit alle hoeken van de wereld". Niettemin erkende hij dat zijn gedrag niet voorbeeldig was en bood zijn excuses aan. .
  10. 17 uur 05.
  11. 14 uur 45. De vijf oudste doelpuntenmakers op een EK.

   De vijf oudste doelpuntenmakers op een EK

  12. 14 uur 30. Bondscoach Frank de Boer kopt mee bij de goal van Dumfries.

   Bondscoach Frank de Boer kopt mee bij de goal van Dumfries

  13. 13 uur 09. Matthijs de Ligt weer op training bij Oranje. Het openingsduel tegen Oekraïne mist hij nog door een liesblessure, maar Matthijs de Ligt heeft zich een dag later aangemeld op training bij Oranje. De verdediger van Juventus lijkt klaar om nog in actie te komen tijdens de groepsfase. .
  14. 13 uur . Na de Oekraïners spelen ook de Turken een spelletje handbal op training.

   Na de Oekraïners spelen ook de Turken een spelletje handbal op training

  15. 12 uur 42. Deense spelers bekritiseren UEFA voor hervatten wedstrijd. Dat Denemarken de wedstrijd nog moest hervatten tegen Finland, nadat Christian Eriksen was afgevoerd, is nog niet verteerd bij de Denen. Finland won de wedstrijd met 1-0. "We werden in een positie geplaatst waarvan ik persoonlijk vind dat het niet had mogen gebeuren", zei doelman Kasper Schmeichel. "We hadden twee opties: of een dag later terugkomen om 's middags te spelen, of de wedstrijd hervatten." "Iemand van hogerhand had ons moeten zeggen dat het niet het juiste moment was om zo'n beslissing te nemen, en dat we een dag hadden moeten wachten om te beslissen. Maar wat gebeurd is, is gebeurd en we hopen dat ze er lessen uit trekken." Aanvaller Martin Braithwaite deelde de mening van zijn doelman. "We hadden graag een derde optie gehad. De wedstrijd hernemen was niet onze wens, maar wel de minst slechte optie", onderstreepte de spits van Barcelona.  .
  16. 12 uur 40. Nagy peutert in zijn neus en wordt op z'n Löws betrapt door de cameraman.

   Nagy peutert in zijn neus en wordt op z'n Löws betrapt door de cameraman