Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Zweden
7
3
2
0
1
4
2
2
Spanje
5
3
1
0
2
6
1
3
Slovakije
3
3
1
2
0
2
7
4
Polen
1
3
0
2
1
4
6
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0
PolenSlovakije
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Ovidiu Hategan
stadion
Gazprom Arena
toeschouwers
12862

Uitgekookt Slovakije legt Lewandowski knap lam en wint verrassend van Polen

 ma 14 juni 2021 19:54
 1. 18' - Own goal - Wojciech Szczesny (0 - 1)
 2. 20' - Geel - Tomáš Hubocan
 3. 22' - Geel - Grzegorz Krychowiak
 1. 46' - Doelpunt - Karol Linetty (1 - 1)
 2. 62' - Geel 2 - Grzegorz Krychowiak
 3. 69' - Doelpunt - Milan Škriniar (1 - 2)
 4. 74' - Verv. Karol Linetty door Przemyslaw Frankowski
 5. 74' - Verv. Maciej Rybus door Tymoteusz Puchacz
 6. 79' - Verv. Jakub Hromada door Patrik Hrošovský
 7. 79' - Verv. Peter Pekarík door Martin Koscelnik
 8. 85' - Verv. Mateusz Klich door Jakub Moder
 9. 85' - Verv. Piotr Zielinski door Karol Swiderski
 10. 87' - Verv. Lukáš Haraslín door Michal Duriš
 11. 87' - Verv. Róbert Mak door Tomas Suslov
 12. 90+2' - Verv. Ondrej Duda door Ján Greguš
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 14/06/21 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
18'
Wojciech Szczesny
0 - 1
Wojciech Szczesny
18'
46'
Karol Linetty
46'
Karol Linetty
1 - 1
69'
Milan Škriniar
1 - 2
Milan Škriniar
69'

Polen is duidelijk Bayern München niet: Robert Lewandowski heeft zijn stempel niet kunnen drukken op de EK-opener van zijn land. Na rood voor Krychowiak in de tweede helft ging Polen zelfs kopje onder met 1-2. Skriniar (ploegmaat van Lukaku bij Inter) besliste de wedstrijd met een rake knal.

Ruim verslag van Polen - Slovakije (1-2)

Polen - Slovakije in een notendop:

 • Sleutelmoment: 20 minuten voor het einde slaat Slovakije genadeloos toe op een hoekschop. Skriniar plukt de doorgekopte bal knap uit de lucht en ramt de winning goal snoeihard in doel. Polen komt die tik niet meer te boven.

 • Man van de match: De Scudetto met Inter heeft hij dit seizoen al op zak en nu schittert Milan Skriniar ook met de nationale ploeg. De manier waarop hij de beslissende goal maakte was enig mooi en bovendien zorgde de verdediger er mee voor dat Lewandowski geen rol van betekenis speelde.

 • Opvallend: Openingsmatchen op een EK, het is niks voor Wojciech Szczęsny. In 2012 werd hij in de EK-opener tegen Griekenland uitgesloten, 4 jaar later in Frankrijk liep hij in de eerste groepsmatch tegen Noord-Ierland een blessure op en nu heeft hij dus een owngoal op zijn conto.

Polen in de penarie na owngoal Szczesny

Polen begon als favoriet aan het duel met Slovakije en eiste ook meteen het balbezit op, zonder evenwel kansen te creëren. De Slovaken speelden zonder spitsen, maar dat weerhield hen er niet van om af en toe gevaarlijk tegen te prikken.

In de 18e minuut was het plots schrikken voor de Polen toen Robert Mak op links een klasseflits uit zijn sloffen schudde. Hij zette Jozwiak vlot in de wind, speelde de bal door de benen van Bereszynski en sneed alleen de zestien in. De hoek leek te scherp, maar zijn schot week nog af op Glik en verdween via de paal én de arm van Sczcesny in doel.

Driedubbele pech dus voor Polen, maar voor een grote omwenteling zorgde de owngoal niet bij Lewandowski en co. Integendeel, Slovakije bleef de gevaarlijkste ploeg met een dreigend afstandsschot en een kopbal van Kucka. Een ontgoochelend Polen kwam niet verder dan een onbesuisde, verre knal van Krychowiak.

Knap! Panna van Mak (Slovakije) leidt het openingsdoelpunt in: 0-1

Skriniar geeft 10 Polen de doodsteek

Het moet een flinke bolwassing geweest zijn van bondscoach Paulo Sousa tijdens de rust, want de tweede helft was amper begonnen of de Polen zetten al orde op zaken. Na een knappe loopactie legde Rybus de bal goed terug op Linetty en die werkte de gelijkmaker met meer geluk dan kunde in doel.

 

Slovakije raakte niet meer onder de Poolse druk uit, maar iets voorbij het uur schoot Polen in eigen voet. Krychowiak pakte zijn tweede gele kaart en enkele minuten later buitte Slovakije het numerieke overwicht al uit. Skriniar plukte een doorgekopte hoekschop bijzonder knap uit de lucht en bracht Slovakije met een harde knal weer op voorsprong.

 

De Polen probeerden het tij nog te keren met een aantal wissels, maar Slovakije hield de wedstrijd goed onder controle. Pas in de slotfase was het nog even bibberen voor de Slovaken toen de nagenoeg onzichtbare Lewandowski net niet goed kopte op een hoekschop en een schot van Bednarek rakelings naast ging.

 

Maar Slovakije hield stand en opent zo met een verrassende driepunter. Polen heeft zijn start dan weer compleet gemist en heeft geen foutenmarge meer in de volgende groepswedstrijd tegen Spanje.

Nauwelijks afgetrapt in de 2e helft en Polen staat al op 1-1

Skriniar vindt een gaatje tussen 3 Polen en scoort de 1-2 voor Slovakije

Reacties:

Stefan Tarkovic (bondscoach Slovakije): "Heel mijn ploeg heeft het uitstekend gedaan. Wij hebben de ambitie om deze groep te overleven en nu zal er nog wat meer druk komen. Voor mij is de zege niet het belangrijkste, maar wel dat we getoond hebben dat we het kunnen. Ons voetbal was goed, maar we zijn vooral heel nederig gebleven. Mijn spelers hebben gevochten voor het hele land. Ik ben trots." 

 

"We hadden dit soort match verwacht", zei Tarkovic nog. "We zijn erin geslaagd Lewandowski uit de match te houden. In het begin van de tweede helft zijn we even in slaap gedommeld maar we scoorden een tweede keer en overleefden de laatste minuten."

 

Paulo Sousa (bondscoach Polen) was uiteraard erg ontgoocheld. "Lewandowski stond er in de eerste helft bijna alleen voor. We hebben wat bijgesteld tijdens de rust en deden het goed tot aan de rode kaart voor Krychowiak."

 

"Door wat concentratieproblemen verloren we Skriniar uit het oog. Dat was niet zo afgesproken en zo mogen we niet verliezen. Maar goed, we moeten positief blijven, er zijn nog zes punten te verdienen. Misschien zit het tegen Spanje wat meer mee."

 

Ook Robert Lewandowski zelf baalde na de wedstrijd. "De rode kaart was het sleutelmoment", aldus de prijsschutter van Bayern München. "Maar zelfs nadien gaf ik de hoop niet op, ik dacht dat we een tweede doelpunt konden scoren. Nu wacht een zware match tegen Spanje, niet alleen de favoriet om de groep te winnen maar ook om de eindzege te veroveren. Maar op een goede dag is alles mogelijk."

Fase per fase

90+5'

Einde

Verrassing op de eerste speeldag in Groep E, want Slovakije pakt de volle buit tegen Polen. Linetty bracht Polen nochtans kort na de rust langszij, maar na de uitsluiting van Krychowiak zorgde Skriniar voor de winning goal.

90+5' tweede helft
90+4'

Swiderski botst op Dubravka

Het is nog bibberen voor Slovakije. Swiderski haalt vanuit stand uit vanaf de rand van de zestien, maar besluit recht in de handen van Dubravka. 

90+2'

Bednarek laat de gelijkmaker van dichtbij liggen

90+2'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90+2'
90+1'

Bednarek net naast!

Slovakije komt met de schrik vrij wanneer Bednarek plots kan uithalen. Hij trapt eerst naast de bal, maar krijgt een herkansing en mikt rakelings naast. Lewandowski had hier wellicht meer mee gedaan.

89'

Lewandowski raakt de bal niet goed

Dan toch plots nog eens alle hens aan dek in de zestien van Slovakije. Lewandowski kan net niet goed genoeg koppen op een gevaarlijke hoekschop. Het blijft natuurlijk spannend bij deze krappe voorsprong.

88'

Spelers van Polen vergeten een hoekschop binnen te koppen

87'
87'

Ja hoor, ook de Slovaken slaan nog eens aan het wisselen. Mak en Haraslin gaan naar de kant, Duris en Suslov mogen de slotfase volmaken.

86'

We melden nog maar eens een dubbele wissel bij Polen, want voorts valt er niet veel meer te noteren in deze wedstrijd. Kunnen Swiderski en Moder daar verandering in brengen? Zij lossen Klich en Zielinski af.

83'

Slechts 1 keer eerder werd er na de rust sneller gescoord op een EK.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
81'

De tijd begint stilaan te dringen voor Polen, maar veel daadkracht gaat er niet meer uit van de ploeg van Paulo Sousa. De Slovaken hebben de wedstrijd onder controle.