Ga naar de inhoud

Schotland beleeft EK-retour in mineur tegen Tsjechië

 1. 42' - Doelpunt - Patrik Schick (0 - 1)
 1. 87' - Verv. Patrik Schick door Michael Krmencík
 2. 87' - Verv. Vladimír Darida door Petr Ševcík
 3. 79' - Verv. Lyndon Dykes door Kevin Nisbet
 4. 79' - Verv. Stephen O'Donnell door James Forrest
 5. 72' - Verv. Lukáš Masopust door Matej Vydra
 6. 72' - Verv. Jakub Jankto door Adam Hložek
 7. 67' - Verv. Stuart Armstrong door Ryan Fraser
 8. 67' - Verv. Alex Král door Tomáš Holeš
 9. 67' - Verv. Jack Hendry door Callum McGregor
 10. 52' - Doelpunt - Patrik Schick (0 - 2)
42'goalPatrik Schick0 - 1
52'goalPatrik Schick0 - 2

Schotland heeft zijn eerste wedstrijd op het EK niet kunnen winnen. Tegen Tsjechië werd het 0-2 dankzij Patrik Schick. Hij drukte met twee fraaie goals zijn stempel. Tsjechië springt meteen naar de leiding van de groep, voor de Schotten wordt de volgende ronde heel moeilijk.

Schotland - Tsjechië in een notendop:

 • Sleutelmoment: Tsjechië begint furieus aan de tweede helft en na amper 7 minuten culmineert dat met een wereldgoal van Patrik Schick. Hij lobt de bal vanaf de middellijn perfect over de grabbelende Marshall in doel en zet Tsjechië zo op 0-2 én in een zetel.

 • Man van de match: Patrick Schick heeft mogelijk nu al het doelpunt van dit EK gemaakt met zijn heerlijke lobbal. De 25-jarige spits van Leverkusen loodste Tsjechië met zijn 2 treffers bijna op zijn ééntje naar de winst.

 • Opvallend: In geen enkele van zijn 10 vorige deelnames aan een groot toernooi is Schotland erin geslaagd om voorbij de groepsfase te raken. Na de valse start in Hampden Park ziet het er ook nu weer beroerd uit voor de Schotten.

Ruim verslag van Schotland - Tsjechië (0-2)

Schick maakt het verschil in flauwe eerste helft

Van het WK 1998 in Frankrijk, zo lang was het geleden dat Schotland nog eens op een groot toernooi stond. Meteen mogen spelen in het eigen Hampden Park, da’s terugkeren door de grote poort.

 

Maar het inspireerde de Schotten niet tot goed spel en de Tsjechen deelden in de malaise. Veel felle duels, maar geen kansen. Na een festival aan balverliezen kon Schick plots toch eens gevaarlijk uithalen, maar Marshall ging goed plat. 

 

Aan de overkant lieten ook de Schotten zich een zeldzame keer gelden, Dykes besloot in één tijd naast. De poging van Robertson op het halfuur was een pak gevaarlijker. Hij kreeg plots een zee van ruimte en haalde gevaarlijk uit, Vaclik kon de bal nog net over de lat duwen.

 

Kort voor de rust zetten de Tsjechen Schotland plots vast met 3 hoekschoppen op een rij. Bij de derde kwam de bal dankzij een prima voorzet van Coufal uiteindelijk bij Schick en die liet Marshall kansloos achter met een rake kopbal: 0-1.

 

Maar voetbal bleef toch bijzaak in deze match, het was vooral vechten voor elke morzel grond. “Dit is één van de slechtste wedstrijden tot nu toe op het EK”, vatte Francky Van der Elst de eerste helft samen. We hadden het niet beter kunnen zeggen.

VIDEO: Kopbal van Schick past precies in het hoekje: 0-1

Wereldgoal van Schick snijdt Schotland de adem af

Zo flauw de eerste helft was, zo pittig begon de tweede. Vooral de Tsjechen schoten furieus uit de startblokken. Zowel Schick, van dichtbij, als Darida, van wat verder, zetten Marshall meteen aan het werk. 

Maar ook Schotland liet zich niet onbetuigd, een plaatsbal van KVO-speler Hendry strandde op de lat en Vaclik kon na een ongelukkige interventie van Kalas op een diepe bal maar net Dykes aftroeven. 

 

Ongelukkig was even later ook het balverlies van Hendry op het middenveld, maar wat volgde, was van een fenomenale schoonheid. Schick pakte vanaf de middellijn uit met een perfect geplaatste lobbal over de grabbelende doelman Marshall. Een absolute wereldgoal en mogelijk nu al hét doelpunt van dit EK.

 

Tsjechië zat plots in een zetel, maar de Schotten gaven zich niet gewonnen. Een afgeweken schot van Armstrong ging net over doel en Dykes kreeg tot 2 keer toe een uitstekende kans om van dichtbij te scoren, maar even vaak stond Vaclik pal.

 

In de slotfase snuffelde Schick nog even aan een derde treffer en ook zijn vervanger, oude bekende Krmencik, kwam nog dicht bij de 0-3. Zover kwam het dus niet, maar Tsjechië springt wel meteen naar de koppositie in Groep D. Schotland zit nu al in vieze papieren.

VIDEO: Schick verschalkt Marshall vanaf de middellijn

Reacties:

 • Steve Clarke (trainer Schotland): "Ik ben niet kwaad op mijn doelman. Stond hij op de lijn, dan had hij de tweede goal gewoon gepakt, maar soms moet je ook gewoon de doelpuntenmaker de nodige "credits" geven. Hij rondde het perfect af en vanaf dan werd het een heel moeilijke namiddag voor ons. Ik ben ontgoocheld. We zijn hier niet om te leren, maar om te presteren. Volgende wedstrijd gaan we er opieuw tegenaan."
 
 • Jaroslav Silhavy (trainer Tsjechië): "Deze overwinning is super en niet het einde. In het begin van de wedstrijd konden we weerstaan aan de druk en dat was de sleutel tot het succes. Daarna gingen we vrij onze kans en konden we op het einde van de eerste helft scoren. De tweede treffer van Patrik Schick was prachtig. Schotland duwde door en creëerde kansen, maar wij ook. Ook onze keeper was geweldig. Misschien volstaan drie punten om je te kwalificeren maar ik denk dat er nog een punt nodig zal zijn om zekerheid te krijgen. We gaan ons voorbereiden om proberen de volgende match te winnen."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 95. Einde. Tsjechië opent zijn EK met een 0-2-overwinning tegen Schotland, met dank aan uitblinker Patrik Schick. Hij opende kort voor de rust de score en pakte na de rust uit met een wereldgoal. Vanaf de middellijn lobde hij bal perfect over doelman Marshall in doel. .
 3. tweede helft, minuut 92. Krmencik zorgt net niet voor de 0-3.

  Krmencik zorgt net niet voor de 0-3

 4. tweede helft, minuut 91. Krmencik laat de 0-3 liggen. Krmencik krijgt meteen een enorme gelegenheid om zich in de kijker te spelen. Met buitenkant voet probeert hij van dichtbij Marshall te verschalken, maar de uitvoering is niet precies genoeg. .
 5. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 6. tweede helft, minuut 87. Topmatch van Schick zit erop. Oude bekende Krmencik mag uitblinker Schick aflossen en ook Sevcik krijgt nog enkele speelminuten. Hij neemt de plaats in van Darida. .
 7. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Tsjechië, Michael Krmencík erin, Patrik Schick eruit
 8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Tsjechië, Petr Ševcík erin, Vladimír Darida eruit
 9. tweede helft, minuut 86. Forrest knokt zich een weg in de zestien, maar zijn schot wordt geblokt.

  Forrest knokt zich een weg in de zestien, maar zijn schot wordt geblokt

 10. tweede helft, minuut 84. Forrest dringt aan. De Schotten willen van geen opgeven weten. Forrest knokt zich een weg in de zestien en haalt uit, maar zijn schot verdwijnt via een Tsjechisch been in hoekschop. De tijd begint te dringen voor Schotland. .
 11. tweede helft, minuut 83. Schick gaat op zoek naar een hattrick, Marshall redt.

  Schick gaat op zoek naar een hattrick, Marshall redt

 12. tweede helft, minuut 81. Bijna derde treffer voor Schick! De honger is nog niet gestild bij Schick. Bijna maakt hij zijn derde van de avond, maar Marshall vindt het welletjes geweest. Over de man van de match valt niet te discussiëren, zoveel is duidelijk. .
 13. tweede helft, minuut 80. Steve Clarke pakt nog uit met een dubbele wissel bij de Schotten. Nisbet en Forrest komen in de plaats van O'Donnell en Dykes. De 5 wissels zijn nu opgesoupeerd. .
 14. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Schotland, Kevin Nisbet erin, Lyndon Dykes eruit
 15. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Schotland, James Forrest erin, Stephen O'Donnell eruit
 16. tweede helft, minuut 78.
 17. tweede helft, minuut 76. Het ritme is er nu al een tijdje uit bij de Schotten. Kunnen ze dat vuur nog terugvinden? Eddy Demarez.
 18. Kalas moet opgelapt worden. Kalas krijgt een stevige tik van Dykes. Die maakt zich wel erg breed in een luchtduel en raakt Kalas pal op zijn voorhoofd. De Tsjech bloedt en moet dus naar de kant voor verzorging. . tweede helft, minuut 74.
 19. tweede helft, minuut 73. Adam Hlozek neemt de plaats in van Jankto en wordt zo de jongste Tsjechische debutant op een groot toernooi. Ook Vydra mag de slotfase volmaken, hij vervangt Masopust. .
 20. tweede helft, minuut 72. Vervanging bij Tsjechië, Matej Vydra erin, Lukáš Masopust eruit