Ga naar de inhoud
Marcell Jacobs is na olympisch kampioen ook wereldkampioen.

WK indoor: Jacobs troeft Coleman af in koninklijke sprint, Crestan knap 6e op 800m

 za 19 maart 2022 21:28

Eliott Crestan heeft zijn eerste WK in zaal afgesloten met een knappe 6e plaats op de 800 meter. Anne Zagré kon zich niet plaatsen voor de finale van de 60m horden. Het hoogtepunt van de avondsessie - de 60 meter sprint - werd gewonnen door de olympische sprintkampioen Marcell Jacobs.

Belgen op zaterdag
60m horden (v) Anne Zagré reeksen: 2e (naar halve finale) in 8"04
    halve finale: 5e (out) in 8"08
800m (m) Eliott Crestan finale: 6e in 1'46"78
1.500 m (m) Ismaël Debjani reeksen: 5e (out) in 3'39"47

Noor Vidts heeft met de wereldtitel op de vijfkamp al voor een Belgische hoogtepunt gezorgd op het WK indoor in Belgrado, maar misschien kon de meerkampster nog landgenoten inspireren.

 

Anne Zagré droomde van de finale op de 60 meter horden, maar strandde in de halve finales. Ze kon haar tijd van in de reeksen (8"04) niet overtreffen. "Maar het is geen ramp", relativeerde ze. Haar hoofddoelen liggen in de zomer tijdens het WK in Eugene en het EK in München.

 

Eliott Crestan stond wel met een brede glimlach in de finale van de 800 meter.  De 23-jarige Namenaar snelde op zijn eerste WK indoor meteen naar de 6e plaats. "Ik dacht dat het er misschien wat tactischer aan toe zou gaan. Dit zal een les zijn voor me, dit was mijn eerste finale."

 

Ismaël Debjani kon zich niet plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. Hij werd vijfde in zijn reeks in een tijd die niet volstond om te worden opgevist. 

Marcell Jacobs wint koninklijke sprint

In de avondsessie keek iedereen uit naar de confrontatie tussen olympisch kampioen Marcell Jacobs en wereldrecordhouder Christian Coleman op de 60 meter sprint, het koningsnummer.

 

In de reeksen hadden de twee tenoren al hun visitekaartje afgegeven en dat leverde een spannende finale op. Coleman, terug na een dopingschorsing, leek het snelste uit de startblokken te schieten, maar Jacobs ging er nog net over.

 

Met 6"41 liep de Italiaan een Europees record. Coleman moest vrede nemen met de 2e plek. Een interessant voorproefje voor het WK in Eugene deze zomer.

 

In het kogelstoten zorgde de Braziliaan Darlan Romani voor een stevige verrassing. Hij haalde het voor wereldrecordhouder Ryan Crouser, die zijn eerste nederlaag leed in twee jaar. De 30-jarige Romani wierp 22,53m, de tweevoudige olympische kampioen 22,44m.

 

De Canadees Damian Warner veroverde het goud in de zevenkamp. De olympische kampioen op de tienkamp was voor de afsluitende 1.000 meter nochtans naar de tweede plaats gezakt, maar hij maakte het nog goed met een knappe eindsprint.

WK atletiek indoor - zaterdag

21:25

Jacobs verovert het goud op de 60 meter sprint

21:23

Koninklijke sprint eindigt met finishfoto

De Italiaanse olympische kampioen Marcell Jacobs heeft het goud veroverd op de 60 meter sprint, het hoogtepunt van de avondsessie op vrijdag. De strijd met wereldrecordhouder Christian Coleman was razendspannend, maar de finishfoto wees Jacobs aan als wereldkampioen in zaal. Dit was alvast een mooi voorsmaakje voor het WK deze zomer in Eugene.

21:21
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:18

Verrassing van formaat in kogelstoten

De Braziliaan Darlan Romani heeft voor een verrassing van formaat gezorgd in het kogelstoten tijdens het wereldkampioenschap atletiek indoor in Belgrado. Hij haalde het voor de Amerikaanse wereldrecordhouder Ryan Crouser.

De 30-jarige Romani verzekerde zich met een worp van 22,53 m van een eerste grote titel in zijn carrière. Crouser moest tevreden zijn met het zilver, hij bleef steken op 22,44 m. De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh (22,31 m) vervolledigde het podium.

Crouser, tweevoudig olympisch kampioen (2016, 2021), leed zijn eerste nederlaag in twee jaar. De wereldrecords outdoor (23,37 m) en indoor (22,82 m) staan op zijn naam. Hij nam voor het eerst deel aan een WK in zaal.

21:02

De Ethiopische vrouwen domineerden de 1.500 meter. Gudaf Tsegay snelde naar het goud in 3'57"19, een kampioenschapsrecord. Haar landgenotes Axumawit Embaye (4'02"29) en Hirut Meshesha (4'03"39) maakten het podium compleet.

21:02

De Bahamaanse Shaunae Miller heeft de 400 meter op haar naam geschreven. Ze snelde naar de wereldtitel bij de vrouwen met een seizoensbeste van 50"31. De Nederlandse Femke Bol (50"57) strandde op de tweede plaats, voor de Jamaicaanse Stephanie McPherson (50"79).

Bij de mannen klokte Jereem Richards uit Trinidad en Tobago 45"00, een kampioenschapsrecord. De Amerikaan Trevor Bassitt (45"05) volgde als tweede, voor de Zweed Carl Bengtström (45"33).


20:54

Amerikaanse Sandi Morris zweeft naar goud in polsstokspringen

Sandi Morris heeft het goud veroverd in het polsstokspringen. De 29-jarige Amerikaanse zweefde over 4,80m. De Amerikaanse waagde zich ook nog aan 4m90, maar zonder succes.

Met Katie Nageotte (4,75m), de olympische kampioene van Tokio, ging ook het zilver naar de Verenigde Staten. De Sloveense Tina Sutej, die ook de hoogte van 4m75 haalde maar onderweg meer pogingen nodig had, pakte het brons.

Morris was ook vier jaar geleden op het WK indoor in Birmingham de beste. Op de Olympische Spelen in Tokio mikte ze vorig jaar op een medaille maar gooide een blessure roet in het eten.

20:06

Damian Warner verovert goud in zevenkamp

De Canadees Damian Warner heeft de gouden medaille veroverd op de zevenkamp. De 32-jarige Warner was na het polsstokspringen nochtans naar de 2e plek gezakt, net voor de afsluitende 1.000 meter.

De Canadees (6.489 ptn) wipte echter weer over de Zwitser Simon Ehammer (6.363) naar de eerste plaats en het goud. De Australiër Ashley Moloney (6.344) ging met het brons aan de haal.

Vier jaar geleden behaalde Warner op het WK indoor in Birmingham het zilver op de zevenkamp. Vorig jaar veroverde hij op de Olympische Spelen van Tokio het goud op de tienkamp.


19:24

Crestan: "Ik ben zeer tevreden"

19:22

Eliott Crestan strandt op een 6e plaats in de finale van de 800 meter

19:21

Crestan loopt naar 6e plek

Eliott Crestan kan tevreden terugblikken op zijn eerste WK indoor met een 6e plaats in de finale van de 800 meter. Onze landgenoot liep in de finale voortdurend achteraan, maar kon in de laatste rechte lijn nog wat oprukken. Met 1'46"78 blijft hij wat boven zijn Belgische record.

19:03

Zagré: "Een beetje teleurgesteld"

Anne Zagré kon zich niet plaatsen voor de finale van de 60 meter horden. "Ik deed het niet zo goed als in de reeksen, dus ik ben een beetje teleurgesteld", reageerde de Brusselse.

"In de opwarming voelde ik me beter dan vanochtend. De wedstrijd verliep normaal, ik heb geen grote fouten gemaakt. De reactietijd (0,133) is goed. Het ging heel snel, ik weet niet of dat een verklaring is. Uiteindelijk is het missen van de finale geen ramp omdat indoor geen echt doel vormt. Maar het is een WK. Je wilt het dus beter doen dan in de reeksen."

In de zomer heeft Zagré twee grote doelen: het WK in Eugene en EK in München. "In mijn discipline (100 meter horden) kun je gemakkelijk beide doen, dus de twee zijn belangrijk."

18:33

Zagré: "Een beetje een teleurstelling"

18:19

Geen finale voor Anne Zagré na vijfde plaats in haar halve finale

18:18

Zagré haalt finale niet

Anne Zagré heeft geen ticket voor de finale van de 60 meter horden kunnen veroveren. Met 8"08 loopt ze wel haar op een na beste tijd van het winterseizoen, maar een vijfde plaats in haar reeks volstaat niet om door te stoten. Nog maar eens zijn de halve finales het eindstation voor onze landgenote.

18:12

Anne Zagré loopt straks in de eerste van drie halve finales in de 60 meter horden. Kan ze de finale halen?

18:00

Livestream

U kunt vanaf nu het WK atletiek indoor volgen met de livestream. U kunt ook uw televisie afstemmen op Canvas en om 20u overschakelen op Ketnet.

13:43
De Belgen in de avondsessie

60m horden (v)
Anne Zagré
18.15 uur (halve finales)



21.08 uur (finale)

800m (m)
Eliott Crestan
19.10 uur (finale)

13:41
13:05

Oekraïense Mahoetsjich springt naar goud

12:57

Goud voor Oekraïne

Jaroslava Mahoetsjich heeft haar Oekraïense landgenoten even blij kunnen maken. Ze verovert de gouden medaille in het hoogspringen met een sprong over 2,02 meter. "De meest bejubelde medaille hier in Belgrado", noemt commentator Kris Meertens het.

12:43

Hoogspringen vrouwen

In het hoogspringen blijven nog 2 vrouwen over voor het goud: Eleanor Patterson uit Australië en Jaroslava Mahoetsjich uit Oekraïne. Het wordt sowieso een emotionele medaille, maar wordt het ook goud voor Oekraïne?

12:42
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:40

Debjani: "Het was een loterij"

Ismaël Debjani baalde na zijn uitschakeling. "Het idee was om snel te vertrekken. Ik betreur dat ik niet meteen vol ben aangegaan. Christophe (Dumont, zijn coach) had mij gezegd te wachten tot de 400 meter. Op dat moment zei ik tegen mezelf dat het te traag ging. 3:39 lopen na 1:01 (bij de passage na 400 meter) dat is correct."

"Maar ik vind het jammer dat toen Jakob (Ingebrigtsen) mij passeerde, hij mij een beetje vastzette. Daarna maakte de Pool (Michal Rozmys) oorlog en ging de Amerikaan mij voorbij, waardoor ik moest afremmen. Als de Amerikaan (Joshua Thompson) niet passeert, dan hou ik het contact. En op het einde ben ik gekraakt."

"Met twee (rechtstreeks) gekwalificeerden, is het een loterij en in mijn wedstrijd was het er maar één want Jakob vindt het vervelend snel te lopen. Voor hem is 3:38 een wandeling. Dit is het leven, maar ik baal dat ik uitgeschakeld ben."

12:37

Debjani: "“Ik hoop op de finale, maar vrees ervoor”

12:36

Geen finale voor Debjani

In de derde reeks van de 1.500 meter wordt sneller gelopen dan in de reeks van Ismaël Debjani en dus moet onze landgenoot de finale uit zijn hoofd zetten.

12:20

Debjani wordt vijfde in zijn reeks en moet hopen op finale

12:17

Debjani als vijfde

Ismaël Debjani moet zoals verwacht zijn meerdere erkennen in Jakob Ingebrigtsen en ziet ook 3 andere lopers nog voor hem eindigen. Met zijn vijfde plaats moet hij hopen dat zijn tijd van 3'39"47 voldoende is om de finale te halen. Er volgen nog 3 reeksen.

12:16

Debjani neemt resoluut de kop en probeert er een snelle race van te maken.

12:15

Op de 1.500 meter halen de top 2 en de vier beste verliezende tijden de finale.

12:14

Ismaël Debjani

Het is tijd voor de reeksen van de 1.500 meter. In de eerste reeks loopt onze landgenoot Ismaël Debjani. Hij moet het onder meer opnemen tegen superster Jakob Ingebrigtsen. Kijk nu live.

11:19

In de reeksen van de 60 meter heeft Marcell Jacobs zich probleemloos geplaatst voor de volgende ronde. De Italiaan, olympisch kampioen op de 100 meter, snelde naar de zege in 6"53.

11:17

Zagré: 8"04, daar ben ik best tevreden mee"

11:15

Ik ben niet in dé vorm van mijn leven, maar 8"04, daar ben ik best tevreden mee.

Anne Zagré
11:13

Zagré: "Geen idee of ik finale kan halen"

Anne Zagré had de tiende tijd in de reeksen. Vanaf 18.15 uur doet ze in de halve finales een poging om de finale te halen. "Ik heb geen idee of ik de finale kan halen", bleef ze op de vlakte. 

"Ik heb de andere wedstrijden niet gezien. Ik blijf gefocust op mezelf. Ik wil een goeie wedstrijd lopen, wat agressie en ritme tonen. Ik denk dat het goed kan gaan."


10:30

Anne Zagré loopt haar beste tijd van het seizoen en stoot door naar halve finales

10:22

Anne Zagré naar halve finales

Een goeie race van Anne Zagré. Ze snelt in 8"04 naar de tweede plaats én een ticket voor de halve finales.

Na een goeie start lag onze landgenote meteen op koers voor een plaats in de top 3. De 8"04 is haar beste tijd van het seizoen.

De halve finales zijn in de avondsessie vanaf 18.15 uur.

09:56

Anne Zagré start in de vijfde van zes reeksen op de 60 meter horden. De top 3 van elke reeks én de 6 snelste "verliezers" plaatsen zich voor de halve finales.

09:30

Vandaag komen drie Belgen in actie in Belgrado. Anne Zagré bijt de spits af in de reeksen van de 60 meter horden. Vanaf 9.35 uur kunt u hier alles volgen met livestream.

09:30
de Belgen op zaterdag

60m horden (v)
Anne Zagré
9.50 uur (reeksen)



18.15 uur (halve finales)



21.08 uur (finale)

800m (m)
Eliott Crestan
19.10 uur (finale)

1.500 m (m)
Ismaël Debjani
12.15 uur (reeksen)
18/03/22
17/03/22
11:10
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:10
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.