Ga naar de inhoud

De Belgische ambities voor het WK indoor: "1 medaille is goed, 2 medailles is heel goed"

De Belgen rekenen op een knalprestatie van Noor Vidts.

22 Belgische atleten stappen woensdag op het vliegtuig naar Belgrado, waar van vrijdag tot en met zondag het WK indoor georganiseerd wordt. Rutger Smith, de topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga, schat de Belgische kansen in.

De Belgische atleten spreken meer dan een aardig woordje mee op mondiaal niveau. Ook zonder uithangbord Nafi Thiam reist de Belgische equipe met ambitie af naar Servië.

 

"We hebben het goed gedaan als we met één medaille terugkeren en heel goed als we met twee medailles afsluiten", antwoordt Rutger Smith van de Vlaamse Atletiekliga op de vraag wanneer hij tevreden zal zijn.

 

Noor Vidts, 4e op de zevenkamp in Tokio, is het speerpunt. "Zij moet gewoon haar ding doen en dan komt het wel goed. Haar indoorprestaties zijn prima. Hopelijk komt vrijdag alles bij elkaar tijdens de 5 disciplines."

 

Ook de 4x400m-ploeg bij de mannen is natuurlijk een vaste waarde. "Het is heel spijtig dat Jonathan Borlée er door een blessure niet bij is, maar de overige 5 jongens kunnen nog een heel mooie prestatie laten zien."

 

De Tornados pakten op het vorige WK brons, de vrouwenploeg is ook aan een opmars bezig, al missen ze net als op de Spelen Cynthia Bolingo.

 

"Een finaleplaats zou fantastisch zijn voor de Cheetahs. De afwezigheid van Cynthia is een aderlating, maar ik hoop dat de vaste kern iets moois laat zien en op dat nummer weet je het nooit."

Cynthia Bolingo liep op het BK een zware blessure op.

"Wij zorgen voor een goeie omkadering en teamsfeer"

België vaardigt een recorddelegatie van 22 atleten af. "Er is een heel positieve flow in de Belgische atletiek", zegt Rutger Smith.

 

"Twee jaar geleden, tijdens het coronajaar 2020, hebben we een nieuw beleid geïntroduceerd met speerpunten. De focus ligt bij ons op een aantal disciplines, maar ook bij andere onderdelen stijgt het niveau."

 

"Je bent in onze sport afhankelijk van talenten en toppers en vorig jaar hebben sommigen de stap gezet naar de absolute wereldtop. Dat geeft de talenten positieve energie: zij willen dat ook."

 

Wat is dan de rol van de VAL en Rutger Smith in die formule? "Wij zorgen voor een goeie omkadering en een teamsfeer, maar de atleten en coaches doen het nog altijd zelf."