Ga naar de inhoud

"De meest bejubelde medaille op het WK": Oekraïense Mahoetsjich wint hoogspringen

Jaroslava Mahoetsjich poseert trots met de vlag van Oekraïne.

Hopelijk is het even een moment van hoop voor Oekraïne: Jaroslava Mahoetsjich heeft zich in Belgrado tot wereldkampioene hoogspringen in zaal gekroond. Ze had 3 dagen nodig om Belgrado te bereiken vanuit haar woonplaats Dnipro. 

Een ideale voorbereiding had Jaroslava Mahoetsjich (20) zeker niet: door de oorlog in Oekräine kon de hoogspringster bijna niet trainen en ze moest ook nog uit haar woonplaats Dnipro geraken. Drie dagen duurde haar tocht naar Belgrado.

 

Dat leek zich te wreken in de finale van het hoogspringen. Mahoetsjich, goed voor brons op de Olympische Spelen in Tokio, ging twee keer in de fout op 2 meter en leek uitgeschakeld voor de wereldtitel.

 

Maar met een ultieme krachtsinspanning ging ze bij haar derde poging wel over 2 meter en bij haar eerste poging overschreed ze ook 2,02 meter. Dat was goed voor goud. 

 

"Met de kracht van het Oekraïense volk achter zich. De vreemde krachten van de sport, het is onwaarschijnlijk", zei onze commentator Kris Meertens. "Dit is de meest bejubelde medaille op het WK." 

"Psychologisch was dit moeilijk, want mijn hart ligt bij mijn land"

"Dit was zo belangrijk voor mij, mijn familie en mijn land", sprak Mahoetsjich na afloop. "Ik dacht niet aan de competitie of aan trainen. Het was heel zwaar voor mij om hier te geraken - ik was drie dagen onderweg met de wagen - en ook psychologisch was het heel moeilijk, want mijn hart ligt bij mijn land."

 

"Het was moeilijk, maar ik denk dat ik het goed heb gedaan voor mijn land, omdat ik mijn land bescherm op de atletiekpiste. En dat is nu heel belangrijk voor mijn landgenoten." 

Een van de 6 atleten uit Oekraïne

Voor de twintigjarige Mahoetsjich is het de eerste gouden medaille op een WK. Vorig jaar pakte ze brons op de Olympische Spelen in Tokio en werd ze Europees indoorkampioene in Torun. In 2019 werd de Oekraïense vicewereldkampioene in Doha.   

 

Mahoetsjich is een van de zes atleten uit het door Rusland bezette Oekraïne die deelnemen aan dit WK. Vanwege de Russische invasie besloot World Athletics Rusland en Wit-Rusland uit te sluiten. Daardoor ontbrak olympisch kampioene Mariya Lasitskene in Belgrado.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.