Ga naar de inhoud

Niet Arthur Vermeeren, wel Mandela Keita is de grote verrassing in selectie Rode Duivels

 vr 6 oktober 2023 11:45
Mandela Keita
Mandela Keita in het shirt van de nationale belofteploeg.

Domenico Tedesco blijft verrassen bij zijn selecties. Terwijl iedereen vermoedde dat Antwerp-talent Arthur Vermeeren wel eens zijn debuut had kunnen maken tegen Oostenrijk (13 oktober) of Zweden (16 oktober), viel die eer te beurt aan zijn ploegmaat Mandela Keita.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

23 van de 24 namen die Domenico Tedesco afriep in Tubeke waren dezelfde als in de vorige interlandbreak.

Maar de enige wissel was wel een verrassing: geen Arthur Vermeeren, wel zijn Antwerp-ploegmaat Keita Mandela. Nochtans maakte die eerste veel indruk in de Champions League-wedstrijd tegen Sjachtar Donetsk (2-3).

"Maar dit betekent niet dat Arthur niet klaar is", duidde Tedesco. "Hij staat dicht bij een selectie. Ik zag hem bezig tegen Sjachtar, maar ik was er niet voor Arthur."

 

"De vraag is niet of Arthur voor ons zal spelen, maar wanneer. Het is geen keuze tegen Arthur, maar keuze voor Mandela. Hij zal misschien denken: waarom ik niet? Ik zal met hem spreken, want hij is erbij bij U21. Dit is een beslissing voor dit tweeluik, niet voor de toekomst."

 

Voor Keita is zijn selectie een nieuwe stap in zijn carrière. De middenvelder brak vorig seizoen helemaal door tijdens een uitleenbeurt aan Antwerp door OH Leuven. 


Dit seizoen huurt de Great Old het 21-jarige talent opnieuw.

Selectie EK-voorronde Oostenrijk-België en België-Zweden

doelmannen
Koen Casteels Wolfsburg
Arnaud Bodart Standard
Matz Sels Straatsburg
Thomas Kaminski Luton Town
verdedigers
Jan Vertonghen Anderlecht
Ameen Al-Dakhil Burnley
Zeno Debast Anderlecht
Wout Faes Leicester City
Arthur Théate Rennes
Timothy Castagne Fulham
middenvelders
Youri Tielemans Aston Villa
Amadou Onana Everton
Orel Mangala Nottingham Forest
Olivier Deman Werder Bremen
Mandela Keita Antwerp
aanvallers
Romelu Lukaku AS Roma
Loïs Openda Leipzig
Michy Batshuayi Fenerbahce
Johan Bakayoko PSV
Dodi Lukebakio Sevilla
Leandro Trossard Arsenal
Yannick Carrasco Al-Shabab
Charles De Ketelaere Atalanta
Jeremy Doku Manchester City
Gerelateerd:

Persconferentie selectie Rode Duivels voor Oostenrijk (13/10) en Zweden (16/10)

12:21

"Romelu Lukaku had de vorige keer nog geen nieuwe club. Nu heeft hij goede coach, die hem vertrouwt. Hij scoort opnieuw. Dit is goed nieuws voor ons."

12:21

Hoe is het met Courtois?

"Het is belangrijk dat hij zich focust op zijn revalidatie. We hebben nog geen afspraak om de situatie te bespreken."

12:20

Oostenrijk is een Europees topteam. Ze hebben een goede coach, een goede filosofie. Het is een mooie uitdaging voor ons.

Domenico Tedesco
12:19

Krijgt Keita een speelkans? "We zullen zien. Het hangt af van de voorbereiding en de trainingen. Maar anders zou ik hem niet oproepen."

12:18

"Arthur Vermeeren was scherp tegen Shakhtar. Hij was enorm goed in de eerste helft. Ik vind het normaal dat er veel discussie is over Arthur, maar ik moet de beslissingen nemen", aldus Tedesco.

"Mijn eerste taak is om België naar het EK te loodsen. Maar ook om een nieuwe ploeg te bouwen. Als de timing juist zit, zal Arthur er wel bij zijn."

"Hij is een jong toptalent. Het vraagt gewoon tijd, want als hij erbij is, is het niet gemakkelijk om spelers daarna niet meer op te roepen."

12:15

Wat als de kwalificatie binnen is: roep Tedesco dan wat nieuwe speler op om uit te testen? "We zijn nog niet gekwalificeerd. We staan er goed voor, maar het is nog niet binnen. Niets is gemakkelijk in het voetbal, dus we zullen de situatie niet onderschatten."

"We hebben al veel spelers opgeroepen, maar we zullen zien in vriendschappelijke wedstrijd tegen Servië in november. Eerst moeten we de kwalificatie verzekeren, dan zien we wel."

12:13

Hoe zit het met de verdedigers?

Wout Faes speelt ook wat minder bij Leicester. "Ik roep de verdedigers op die kunnen spelen. Wout heeft een goed ritme. Tijdens de weekends speelt hij meestal, ook al stond hij niet tussen de lijnen in de beker tegen Chelsea."

"Zinho Vanheusden staat op de uitgebreide lijst. Hij was lang out. Ik heb een goed gevoel bij hem, maar het zou nog te vroeg zijn. Het belangrijkste is dat hij nu wat meer speelt. Als hij klaar is, zal hij er wel weer bij zijn. Hij heeft de juiste kwaliteiten."

12:11

Carrasco is er ook weer bij na een maand in Saudi-Arabië. "Hij had meteen een impact in het team. Hij scoort en geeft assists. We nodigen hem uit, want hij is belangrijk voor ons. Het zou hetzelfde zijn als hij nog voor Atlético zou spelen."

12:10

"Geen keuze tegen Arthur, maar keuze voor Mandela"

"Mandela en Arthur zijn andere profielen: een ander type speler, een andere intensiateit. Dat betekent niet dat Arthur niet klaar is", aldus Tedesco. "Hij staat dicht bij een selectie. Ik zag Vermeeren bezig tegen Shakhtar, maar ik was er niet voor Arthur. Ik zag hem al meerdere keren live. Ik ken hem en hij heeft veel kwaliteiten."

"De vraag is niet of Arthur voor ons zal spelen, maar wanneer. Het is geen keuze tegen Arthur, maar keuze voor Mandela. Hij zal misschien denken: waarom ik niet? Ik zal met hem spreken, want hij is erbij bij U21. Dit is een beslissing voor dit tweeluik, niet voor de toekomst."

12:07

Tielemans is opnieuw opgeroepen, ondanks minder speelkansen. "Het is geen gemakkelijke periode voor Youri Tielemans. Het is een speler met veel kwaliteit, maar Aston Villa heeft veel kwaliteit rondlopen. Ik kijk niet alleen naar de cijfers", aldus Tedesco.

12:06

"Elke speler in de selectie heeft wedstrijdritme. Dat is een verschil. Het is belangrijk dat we spelers hebben die wedstrijdfit zijn."

12:04

"Er is maar één wijziging tegenover de vorige selectie. We verwachten een moeilijke wedstrijd tegen Oostenrijk en Zweden, die heel fysiek spelen. Daarom hebben we veel kracht nodig op het middenveld. Daarom kozen we voor Keita", verklaart Tedesco. 

Hugo Siquet is er nu niet bij. "We hadden duidelijk gecommuniceerd dat hij was opgeroepen bij afwezigheid van Saelemaekers. Hij keert nu terug naar de U21. We hebben dit goed besproken."

12:02

Tedesco heeft 24 namen opgeroepen. Mandela Keita is een opvallende nieuwe naam, niet Arthur Vermeiren.

12:01

De Rode Duivels staan voor een belangrijke afspraak in de EK-kwalificaties. Tegen Oostenrijk kunnen de Belgen zich verzekeren van een ticket voor het EK.

09:22

Hieronder vind je de vorige selectie

Op de eerste schooldag maakte Tedesco zijn vorige selectie bekend. Die vind je hieronder terug. Die Rode Duivels deden het verre van goed in Azerbeidzjan (0-1), maar thuis tegen Estland (5-0) was alles weer peis en vree.