Ga naar de inhoud

UCI wil geen nieuwe WorldTour-ploeg als superfusie doorgaat: "Dan gaan we van 18 naar 17 ploegen"

Wie stiekem nog aasde op een WorldTour-licentie, mag die hoop stilletjes opbergen. De internationale wielerunie UCI zal bij een fusie van Jumbo-Visma en Soudal-Quick.Step het aantal ploegen met een WorldTeam-licentie verminderen van achttien naar zeventien. Dat laat de organisatie in een statement weten.

De UCI voert de druk op rond de mogelijke superfusie tussen Soudal - Quick Step en Team Jumbo - Visma.

 

In een statement herinnert de UCI eraan dat beide ploegen een WorldTour-licentie hebben gekregen voor drie jaar (2023-2025), maar dat die licentie "op elk moment" opnieuw geëvalueerd kan worden.

 

"Indien de continuïteit van een van beide ploegen in 2024 niet gegarandeerd kan worden, dan zal het aantal UCI WorldTeams in de seizoenen 2024 en 2025 17 bedragen", stelt de UCI

 

De UCI benadrukt verder dat het bij een mogelijke fusie "van het grootste belang is" dat aan alle contractuele verplichtingen tegenover het personeel wordt voldaan.

 

Dat heeft dan betrekking op de renners, maar ook op het teammanagement en andere stafleden zoals dokters, mecaniciens, ploegleiders, chauffeurs, etc.   

 

Op 19 oktober zal de UCI een lijst vrijgeven met ploegen die "de noodzakelijke informatie" hebben overgemaakt om opnieuw geregistreerd te kunnen worden. "Renners van ploegen die niet op die lijst staan zullen dan, zonder opzeg of vergoeding, vrij zijn om naar een andere ploeg te stappen", klinkt het.    

 

De registratieprocedure gaat vervolgens verder, waarna de UCI op 19 december een nieuwe lijst met ploegen voor 2024 zal bekendmaken.  

Adam Hansen: "De situatie is nog speculatief"

Ook de vakbondsafgevaardigde Adam Hansen staat momenteel in contact met de UCI.

 

"Op dit moment zijn er nog geen concrete beslissingen genomen en blijft de situatie speculatief. De UCI heeft ons wel verzekerd dat de renners zich geen zorgen moeten maken over hun contracten, die zullen volgens de huidige regelgeving behandeld zullen worden."

 

"Het is echter belangrijk om op te merken dat we op dit moment geen commentaar kunnen geven op een situatie die nog niet is opgelost en onderhevig is aan speculatie."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.