Ga naar de inhoud

Tobias Foss over toekomst bij Jumbo-Visma: "Er komen kansen, in welk team dan ook"

Foss klopte verrassend Küng en Evenepoel in de WK-tijdrit in Australië.

Na zijn wereldtitel in het tijdrijden lijkt Tobias Foss (25) voor de echte doorbraak te staan. Als winnaar van de Ronde van de Toekomst in 2019 is de Noor klaar voor meer, al is het niet meteen duidelijk of hij zal blijven varen op de Jumbo-Visma-vloot. 

Op 18 september verraste Tobias Foss nagenoeg de hele wielerwereld met zijn tijdritgoud in Wollongong. 

 

"Het dringt langzaam binnen", gniffelde de Noor enkele maanden later tijdens de ploegvoorstelling gisteren in Amsterdam. "Het blijft moeilijk om te begrijpen wat er gebeurd is."

 

"Tijdens een hersteldag reed ik sowieso op mijn tijdritfiets, nu mag ik die trui altijd aantrekken. Dat geeft zoveel energie. Het is erg speciaal."

 

De Australische regenboog heeft de mindset van Foss ook veranderd. "Na mijn wereldtitel kan ik zeggen dat alles mogelijk is. Ik moet gewoon in mezelf geloven."

Momenteel ben ik hier heel tevreden. Ik moet gewoon zelf verbeteren en dan volgen de kansen, in welk team dan ook.

Tobias Foss

In het Noorse lichaam van Tobias Foss leek er zich altijd een klassementsman schuil te houden, maar bij de profs blijft het wachten op die oerknal in het rondewerk.

 

Foss rijdt in mei de Giro, maar mikt niet op een klassement. "We zetten alles op Primoz Roglic. Daar kan ik mee leven."

 

"We gaan voor eindwinst. Zelf kan ik voor top 10 gaan, misschien top 5. Maar winnen is het belangrijkste. En dan is Primoz een betere kaart."

 

"Maar een klassement zal altijd een droom blijven, ja, waar ik ook zal rijden", zegt Foss.

 

De Noor is straks einde contract. "Ja, hier zijn veel leiders. En ik ga mijn laatste jaar in. Zulke zaken moet je meenemen."

 

"Momenteel ben ik hier heel tevreden. Ik moet gewoon zelf verbeteren en dan volgen de kansen, in welk team dan ook", besluit Foss, die koerst in de Algarve, Parijs-Nice, Catalonië, Romandië en de Giro. 

Tobias Foss, links van Wout van Aert.