Ga naar de inhoud

Alarmbellen gaan af in schaatsgek Nederland: "Energiefactuur is rampzalig voor onze schaatsbanen"

 di 4 oktober 2022 13:04

De energiefactuur bengelt momenteel als een zwaard boven de schaatssport. Zeker in schaatsgek Nederland is de paniek voelbaar. Door de stijgende kosten zullen heel wat schaatsbanen er de deuren vroegtijdig - of zelfs voor eeuwig - moeten sluiten. "Een ramp voor de sport", gaf Nederlands schaatshistoricus Marnix Koolhaas duiding op Radio 1.

De hoge energiekosten dreigen ervoor te zorgen dat onze noorderburen deze winter hun teerbeminde schaatsen niet vanonder het stof zullen kunnen halen. Heel wat schaatsbanen overwegen namelijk om de deuren gesloten te houden.


Radio 1 legde zijn oor te luister bij Nederlands schaatshistoricus Marnix Koolhaas om de ernst van de zaak uit te spitten.


“De paniek in Nederland neemt stilletjes toe. Er zijn nog maar enkele schaatsbanen geopend. Andere banen wachten met knikkende knieën op de nakende energiefactuur die ze de komende winter zullen ontvangen."

 

"Aanvankelijk zal dat meevallen, maar na nieuwjaar zullen de nieuwe tarieven zorgen voor een verdubbeling of verdrievoudiging van de totaalsom. Dat zal voor veel schaatsbanen het motief zijn om niet de volledige winter open te blijven. De angst in Nederland wordt voelbaar.”

Schaatstempel Thialf op glad ijs

Dat Nederland een schaatsland is, is geen geheim. Naast de bezorgdheid van de vele recreanten, schuilt er ook gevaar in het topsport-segment. Zo davert zelfs de bekende schaatsbaan Thialf - waar ook de Belgische shorttrackers Hanne en Stijn Desmet trainen - op zijn grondvesten. 

"Thialf heeft vorig jaar al verlies gedraaid en kijkt nu opnieuw aan tegen een schade van enkele miljoenen. Er is een flink wanbeleid gevoerd in Heerenveen de laatste jaren. Waardoor de overheid en de sponsoren van verschillende schaatsploegen al heel wat geld bij hebben gepompt in de schaatsbaan."

 

“We zijn in Nederland al enkele jaren bezig met een proces - waar Thialf ver achterop hinkt - om schaatsbanen te verduurzamen. Die gebouwen zijn enorme energievreters. Banen die op dat vlak al een voorsprong hebben opgebouwd, hebben een betere kans om dit te overleven. Andere banen zullen het heel moeilijk krijgen. Ik vrees dat er finaal zelfs heel wat zullen sneuvelen."

Schaatsliefhebbers moeten eigenlijk hopen op een strenge winter

Schaatshistoricus Marnix Koolhaas op Radio 1

SOS schaatsen? “De hamvraag is of de overheid deze keer nog tussenbeide zal komen. In het verleden werd dat op heel wat kritiek onthaald. Dat zal zeker niet beteren nu mensen hun energiefactuur zelf niet meer kunnen betalen. Als die in de kou worden gezet, zal een nieuw steunpakket voor de schaatsbanen niet geaccepteerd worden - ongeacht onze schaatsgekke mentaliteit.”

 

Komt de hulp niet, dan ziet Koolhaas het somber in voor het schaatsen. "Atleten zullen dan naar buitenlandse banen moeten verkassen. Als ze dat zich kunnen permitteren, althans. Een ramp voor de Nederlandse schaatssport.”


“Schaatsliefhebbers moeten eigenlijk hopen op een strenge winter. Dan kunnen we gebruikmaken van de honderden natuurijsbanen die we gratis ter beschikking hebben."

Gerelateerd: