Ga naar de inhoud

Yves Lampaert in Vive le Vélo: "Ik voelde me even Max Verstappen"

Yves Lampaert maakte met plezier tijd vrij voor een babbel met Maarten Vangramberen.

Enkele uren na zijn triomf in Kopenhagen nam Yves Lampaert even de tijd voor een gesprek met Maarten Vangramberen in Vive le Vélo. De verbazing over wat hij gepresteerd had, was nog steeds niet weggeëbd. De sleutel tot het succes? "Misschien zat het verschil wel in de regenbanden die ik gestoken had."

Zelfs met de gele trui als tastbaar bewijs op zijn schoot, dringt het besef maar langzaam door bij Lampaert. "Ik heb de beelden gezien op de instagrampagina van Sporza, maar het is nog altijd moeilijk om te vatten wie ik allemaal geklopt heb. Het is te gek voor woorden, je kan het niet geloven."

 

"Het is gewoon heel speciaal. Ik had vanmorgen de ambitie om de top tien te halen. Als je dan als winnaar over de finish komt en grote kleppers als Van Aert, Ganna en Van der Poel klopt op zo’n parcours, dat is allemaal niet zo evident. Ik heb het toch gedaan, dat blijft ongelofelijk."

 

Opvallend, Lampaert koos in tegenstelling tot zijn ploegmaats niet voor de nieuwe Specialized-helm. Al was dat volgens hem niet de sleutel tot het succes. "Ik denk niet dat de helm veel verschil gemaakt heeft. Ik heb gewoon gekozen voor de oude helm, omdat ik nog geen enkele wedstrijd gedaan had met de nieuwe helm. Ik wou toch materiaal gebruiken waarmee ik vertrouwd was."

 

"Misschien zat het verschil wel in de regenbanden die ik gestoken had. Daardoor was ik iets trager in de rechte stukken, maar wat sneller in de bochten. Ik voelde me even Max Verstappen vandaag."

Misschien zat het verschil wel in de regenbanden die ik gestoken had. Daardoor was ik trager in de rechte stukken, maar sneller in de bochten.

"België is fenomenaal bezig in het tijdrijden"

Voor Wout van Aert was het even slikken toen Lampaert hem van de troon stootte, maar de nummer 2 toonde zich sportief en feliciteerde Lampaert. "Wout was oprecht blij voor mij. We zijn ook allebei al 2 keer Belgisch kampioen tijdrijden geweest. Het is wel tof dat we nu 1 en 2 zijn."

 

"Als België zijn we echt fenomenaal bezig op het gebied van tijdrijden. Het is niet evident dat we in die discipline met de wereldtop meedoen. Het is fenomenaal wat we de laatste jaren gepresteerd hebben. Victor Campenaerts heeft daarvoor misschien wel de basis gelegd."

 

Enkele weken geleden kreeg Lampaert nog kritiek na zijn akkefietje met Tim Wellens in de Baloise Belgium Tour. Dat lijkt nu helemaal vergeten. “Ik heb met Tim gesproken op het BK. Hij zei ook dat we hem koerstactisch goed ingesloten hadden. Het gebeurt vaker dan men denkt, dit is topsport."

 

"Het was ook niet meer dan me breed maken, ik heb mijn handen niet van het stuur gehaald. We hebben hem vastgezet en de overwinning gepakt. Voor niet-kenners ziet het er misschien brutaal uit, maar in massasprints gebeurt het heel veel.”

 

Morgen mag Lampaert de tweede rit aanvangen in het geel. Maar hoelang kan hij de trui vasthouden? “Dat is moeilijk te zeggen. We moeten bij onze doelen blijven en dat is morgen de massasprint met Fabio Jakobsen. Als hij wint en iemand anders dan Wout is tweede, dan hou ik de trui nog een dag."

 

"Alles wat nu komt, is bonus. We moeten ons niet fixeren op de gele trui, maar op overwinningen. Met Fabio hebben we de snelste man van het peloton en we gaan er morgen alles aan doen om te winnen.”

Alles wat nu komt, is bonus. We moeten ons niet fixeren op de gele trui, ons doel is om morgen de massasprint te winnen met Jakobsen.

Vive le vélo

Talkshow waarin Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terugblikt op de voorbije Tourdag. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek 'Touristique' niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. De gasten zijn Jan Bakelants, Laurens De Plus en Sarah De Bie.
di 05 juli 2022 62 min
Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07Bilbao - Bilbao
Semi Bergetappe
182 km
Adam Yates
Adam Yates
2
02/07Vitoria-Gasteiz - San Sebastián
Semi Bergetappe
207,3 km
Victor Lafay
Adam Yates
3
03/07Amorebieta-Etxano - Bayonne
Vlak
193,5 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
4
04/07Dax - Nogaro
Vlak
181,8 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
5
05/07Pau - Laruns
Bergetappe
162,7 km
Jai Hindley
Jai Hindley
6
06/07Tarbes - Cauterets-Cambasque
Bergetappe
144,9 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
7
07/07Mont-de-Marsan - Bordeaux
Vlak
169,9 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
8
08/07Libourne - Limoges
Vlak
200,7 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
9
09/07Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme
Bergetappe
182,4 km
Michael Woods
Jonas Vingegaard
rustdag 10/07
10
11/07Vulcania - Issoire
Bergetappe
167,2 km
Pello Bilbao
Jonas Vingegaard
11
12/07Clermont-Ferrand - Moulins
Vlak
179,3 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
12
13/07Roanne - Belleville-en-Beaujolais
Semi Bergetappe
168 km
Ion Izagirre
Jonas Vingegaard
13
14/07Châtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier
Bergetappe
137,8 km
Michal Kwiatkowski
Jonas Vingegaard
14
15/07Annemasse - Morzine
Bergetappe
150,4 km
Carlos Rodríguez
Jonas Vingegaard
15
16/07Les Gets - Le Bettex
Bergetappe
179 km
Wout Poels
Jonas Vingegaard
rustdag 17/07
16
18/07Passy - Combloux
tijdrit
22,4 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
17
19/07Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel
Bergetappe
165,7 km
Felix Gall
Jonas Vingegaard
18
20/07Moûtiers - Bourg-en-Bresse
Vlak
184,9 km
Kasper Asgreen
Jonas Vingegaard
19
21/07Moirans-en-Montagne - Poligny
Vlak
172,8 km
Matej Mohoric
Jonas Vingegaard
20
22/07Belfort - Le Markstein
Bergetappe
133,5 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
21
23/07Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs
Vlak
115,1 km
Jordi Meeus
Jonas Vingegaard