Yves Lampaert in Vive le Vélo: "Ik voelde me even Max Verstappen"

  Yves Lampaert maakte met plezier tijd vrij voor een babbel met Maarten Vangramberen.

  Enkele uren na zijn triomf in Kopenhagen nam Yves Lampaert even de tijd voor een gesprek met Maarten Vangramberen in Vive le Vélo. De verbazing over wat hij gepresteerd had, was nog steeds niet weggeëbd. De sleutel tot het succes? "Misschien zat het verschil wel in de regenbanden die ik gestoken had."

  Zelfs met de gele trui als tastbaar bewijs op zijn schoot, dringt het besef maar langzaam door bij Lampaert. "Ik heb de beelden gezien op de instagrampagina van Sporza, maar het is nog altijd moeilijk om te vatten wie ik allemaal geklopt heb. Het is te gek voor woorden, je kan het niet geloven."

   

  "Het is gewoon heel speciaal. Ik had vanmorgen de ambitie om de top tien te halen. Als je dan als winnaar over de finish komt en grote kleppers als Van Aert, Ganna en Van der Poel klopt op zo’n parcours, dat is allemaal niet zo evident. Ik heb het toch gedaan, dat blijft ongelofelijk."

   

  Opvallend, Lampaert koos in tegenstelling tot zijn ploegmaats niet voor de nieuwe Specialized-helm. Al was dat volgens hem niet de sleutel tot het succes. "Ik denk niet dat de helm veel verschil gemaakt heeft. Ik heb gewoon gekozen voor de oude helm, omdat ik nog geen enkele wedstrijd gedaan had met de nieuwe helm. Ik wou toch materiaal gebruiken waarmee ik vertrouwd was."

   

  "Misschien zat het verschil wel in de regenbanden die ik gestoken had. Daardoor was ik iets trager in de rechte stukken, maar wat sneller in de bochten. Ik voelde me even Max Verstappen vandaag."

  Misschien zat het verschil wel in de regenbanden die ik gestoken had. Daardoor was ik trager in de rechte stukken, maar sneller in de bochten.

  "België is fenomenaal bezig in het tijdrijden"

  Voor Wout van Aert was het even slikken toen Lampaert hem van de troon stootte, maar de nummer 2 toonde zich sportief en feliciteerde Lampaert. "Wout was oprecht blij voor mij. We zijn ook allebei al 2 keer Belgisch kampioen tijdrijden geweest. Het is wel tof dat we nu 1 en 2 zijn."

   

  "Als België zijn we echt fenomenaal bezig op het gebied van tijdrijden. Het is niet evident dat we in die discipline met de wereldtop meedoen. Het is fenomenaal wat we de laatste jaren gepresteerd hebben. Victor Campenaerts heeft daarvoor misschien wel de basis gelegd."

   

  Enkele weken geleden kreeg Lampaert nog kritiek na zijn akkefietje met Tim Wellens in de Baloise Belgium Tour. Dat lijkt nu helemaal vergeten. “Ik heb met Tim gesproken op het BK. Hij zei ook dat we hem koerstactisch goed ingesloten hadden. Het gebeurt vaker dan men denkt, dit is topsport."

   

  "Het was ook niet meer dan me breed maken, ik heb mijn handen niet van het stuur gehaald. We hebben hem vastgezet en de overwinning gepakt. Voor niet-kenners ziet het er misschien brutaal uit, maar in massasprints gebeurt het heel veel.”

   

  Morgen mag Lampaert de tweede rit aanvangen in het geel. Maar hoelang kan hij de trui vasthouden? “Dat is moeilijk te zeggen. We moeten bij onze doelen blijven en dat is morgen de massasprint met Fabio Jakobsen. Als hij wint en iemand anders dan Wout is tweede, dan hou ik de trui nog een dag."

   

  "Alles wat nu komt, is bonus. We moeten ons niet fixeren op de gele trui, maar op overwinningen. Met Fabio hebben we de snelste man van het peloton en we gaan er morgen alles aan doen om te winnen.”

  Alles wat nu komt, is bonus. We moeten ons niet fixeren op de gele trui, ons doel is om morgen de massasprint te winnen met Jakobsen.

  Met Jan Bakelants, Laurens De Plus en Sarah De Bie

  Talkshow waarin Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terugblikt op de voorbije Tourdag. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek 'Touristique' niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. De gasten zijn Jan Bakelants, Laurens De Plus en Sarah De Bie.
  bekijk dit programma op VRT NU
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
  9wegwedstrijdsemi bergetappeAigle - Châtel192,9 kmJungelsPogacar
  10wegwedstrijdsemi bergetappeMorzine - Megève145,1 kmCortPogacar
  11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - Col du Granon151,7 kmVingegaardVingegaard
  12wegwedstrijdbergetappeBriançon - Alpe d'Huez165,1 kmPidcockVingegaard
  13wegwedstrijdsemi bergetappeLe Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne192,6 kmPedersenVingegaard
  14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Étienne - Mende192,5 kmMatthewsVingegaard
  15wegwedstrijdsemi bergetappeRodez - Carcassonne202,5 kmPhilipsenVingegaard
  16wegwedstrijdsemi bergetappeCarcassonne - Foix178,5 kmHouleVingegaard
  17wegwedstrijdbergetappeSaint-Gaudens - Peyragudes129,7 kmPogacarVingegaard
  18wegwedstrijdbergetappeLourdes - Hautacam143,2 kmVingegaardVingegaard
  19wegwedstrijdCastelnau-Magnoac - Cahors188,3 kmLaporteVingegaard
  20individuele tijdritLacapelle-Marival - Rocamadour40,7 kmvan AertVingegaard
  21wegwedstrijdParis La Défense Arena - Parijs115,6 kmPhilipsenVingegaard