Yves Lampaert in tranen na gele stunt: "Ik ben maar gewoon een boerenzoon uit België"

  Lampaert kon zijn tranen niet bedwingen.

  Met een knalprestatie reed Yves Lampaert zichzelf vandaag naar een geel delirium in Kopenhagen. Na de aankomst overvielen de emoties onze landgenoot, die het amper kon geloven: "Ik klop hier alle beste renners ter wereld, dat had ik nooit gedacht."

  "Mijn hoofd ontploft", reageerde Lampaert vol ongeloof. "Ik hoopte om top tien te halen, nu klop ik hier alle beste renners ter wereld. Ik ben maar gewoon een boerenzoon uit België. Om dit klaar te spelen, dat had ik nooit gedacht."

   

  "Ik kan het niet geloven. Ik wist dat ik in goede conditie verkeerde, maar om meteen een Tourrit te winnen, daar had ik nooit van kunnen dromen. Ik heb het gedaan. In een tijdrit kan iedereen zo hard trappen als hij kan. Maar om hier Van Aert, Van der Poel en Ganna te kloppen ... "

   

  Lampaert kon, in tegenstelling tot de andere kanonnen, wel rijden op schijnbaar drogere wegen. Leverde dat een voordeel op? "Ik denk het niet. De wegen waren nog steeds heel nat, de putten in de weg zaten vol water. Ik dacht steeds in de bochten dat ik sneller moest gaan en op mijn banden moest vertrouwen."

   

  "Uiteindelijk ben ik 5 seconden sneller dan Van Aert. Ik ga het pas beseffen als de Tour voorbij is of als ik maandag mijn vrouw en zoon kan zien met de gele trui om mijn schouders. Ik denk dat ik trots mag zijn op mezelf."

   

  "Dit is voor mijn team en mijn familie. Ook voor mijn beste vriend Tim Declercq, die de Tour al na een paar uur moest verlaten door covid. Het is heel jammer dat hij hier niet bij kan zijn."

  Deze zege is voor mijn team, mijn familie en voor mijn beste vriend Tim Declercq. Het is heel jammer dat hij hier niet bij kan zijn.

  Yves Lampaert

  "Dit is zo moeilijk om te vatten", voegde Lampaert er nog aan toe bij Sporza-reporter Carl Berteele. "Ik ben geen slechte coureur, maar om alle toppers te verslaan in de proloog van de Tour, in de regen. Al die kleppers ... Het is zo moeilijk te verstaan."

   

  "Dat die gele trui daar nu nog eens bijkomt, dat is crazy. Ik zit hier maar te snotteren, ik ben eigenlijk beschaamd."

   

  "Of dit een van mijn beste tijdritten was? Ik had altijd het gevoel in de bochten dat ik het liet liggen, maar in de bochten voelde ik dat ik veel stamp had. Ik kon blijven optrekken. Ik voelde ook aan de reactie van Wilfried en Tom (Peeters en Steels, red.) dat het erin zat. Zij hebben mij over mijn toeren doen gaan."

   

  Gerelateerd: