Ga naar de inhoud

3 Belgische broers in de medailles op WK crossduatlon in Roemenië: "Een thuisgevoel"

De oudste van de 3 broers, Thibaut De Smet, won goud op het WK crossduatlon bij de elite en de beloften.

Op het WK multisport gooiden de broers De Smet begin deze week hoge ogen in de crossduatlon. Thibaut De Smet veroverde goud bij de elite en de beloften, Nicolas De Smet won zilver bij de beloften en Matteo De Smet ging met brons aan de haal bij de junioren.

Kevin, Jonathan en Dylan Borlée in de atletiek. Eden, Thorgan en Kylian Hazard in het voetbal. Belgische broedertrio's in de sport zijn vrij zeldzaam.

 

Ook in het duatlon is een nieuw trio opgestaan: Thibaut, Nicolas en Matteo De Smet.

 

Begin deze week vielen ze alle drie in de prijzen op het WK multisport in Roemenië, waar wereldkampioenschappen plaatsvinden in onder meer duatlon, triatlon en aquatlon.

 

Thibaut De Smet, met 23 lentes de oudste van de 3 broers, kroonde zich maandag in Roemenië tot wereldkampioen in de crossduatlon. Dat is de offroadversie van een duatlon: 6,5 km (veld)lopen +  23,2 mountainbiken + 3,3 km (veld)lopen.

 

"Die 1e wereldtitel is iets ongelooflijks", reageerde Thibaut De Smet, een ex-veldrijder. "Zeker als je weet dat ik moet trainen tussen het werken door."

 

"Eerst werk ik 's morgens in het fietsatelier van mijn ouders. Over de middag fiets of loop ik en na de training oefen ik mijn job als werkbegeleider uit in een sociale werkplaats."

"Met 3 broers samen voelt heel vertrouwd aan in Roemenië"

De medailleverzameling in de familie De Smet is compleet met een zilveren medaille van Nicolas De Smet bij de beloften en een bronzen medaille van Matteo bij de junioren in de crossduatlon.

"Dat we allemaal een medaille zouden pakken, hadden we nooit durven te dromen", zegt Thibaut.

 

"Doordat we hier met 3 broers zijn, hebben we een een thuisgevoel in Roemenië. Het voelt heel vertrouwd aan."

 

"Ik kan hier praten met dezelfde personen als thuis. Dat zorgt allemaal voor minder stress."

Doordat we hier in Roemenië met 3 broers samen zijn, voelt het allemaal heel vertrouwd aan

Thibaut De Smet

Vandaag komt Thibaut De Smet ook in actie op het WK duatlon. Valt hij opnieuw in de medailles?

 

“Bij de elite is het podium sowieso niet mogelijk", geeft Thibaut toe. "Daarvoor loop ik nog niet snel genoeg. Bij de beloften hoop ik wel stiekem op een podiumplek."

 

"Het is trouwens een heel mooi parcours op en rond een autocircuit. Zowel het fiets- als het loopparcours is lastig door de hoogtemeters. De sterkste zal winnen."