Ga naar de inhoud

Openhartige Van der Poel: "Besef meer en meer dat "dom" koersen me soms zeges kost"

Sporza-reporter Sammy Neyrinck kroop tijdens Parijs-Roubaix in het spoor van Mathieu van der Poel. De Nederlander zette op de kasseien een punt achter zijn voorjaar en sprak heel open over de afgelopen maanden. "Ik ben mentaal frisser, het afzien gaat weer wat makkelijker."

"Mensen kunnen aan mij naast de fiets al zien of ik in vorm ben of niet. Aan de manier waarop ik me gedraag, of ik vrolijk ben of niet. Als ik niet te genieten ben, is dat meestal een teken dat het op de fiets ook niet zo goed loopt."

 

Nu heeft Van der Poel er zichtbaar wel weer plezier in. "Jawel, je hoort dat nog dat renners pas na een blessure beseffen hoe graag ze fietsen en dat klopt wel. Ik heb weer heel veel plezier in het fietsen en het trainen. De voorbije jaren leefde ik van koers naar koers en had ik weinig trainingsperiodes. Daar stond ik ook achter. Maar nu merk je dat af en toe wat rust ook goed kan uitpakken."

 

"Ik ben mentaal frisser nu. Het afzien gaat weer wat makkelijker dan ervoor."

 

En de rug? "Dat zal een werkpunt blijven voor de rest van mijn carrière. Maar ik denk dat ik er sterker ben uitgekomen."

De afgelopen jaren leefde ik van koers naar koers. Nu heb ik gemerkt dat een rustperiode ook goed kan uitpakken. Ik heb weer veel plezier in het fietsen.

Verrast hij zichzelf wel nog eens? "Als ik over 10 jaar nog koers, zal ik mezelf misschien wel voor de kop slaan dat ik dat mee in gang heb gezet met die nieuwe generatie want het is wel zo dat er van heel ver gekoerst wordt tegenwoordig. Het is wel een leuke manier, het is niet saai."


"Maar het gaat meer en meer om de erelijst. Ik besef meer en meer dat die "domme" acties, zoals die lange solo vorig jaar in Kuurne-Brussel-Kuurne, leuk zijn, maar mij misschien wel de zege kosten."

 

"Als ik slim had gereden, had ik die koers misschien gewonnen. Maar mijn manier van koersen heeft me ook al veel gebracht. Ik had waarschijnlijk andere koersen niet gewonnen als ik slim had gekoerst. Maar het niveau ligt nu zo hoog dat het bijna onmogelijk is om dom te koersen. Dat wordt afgestraft."

De jaren gaan snel voorbij, daar ben ik intussen achter. Op het einde van mijn carrière zullen er ook een paar koersen zijn die ik niet heb kunnen winnen.

En de balans na Parijs-Roubaix? "Ik moet heel tevreden zijn dat ik nog zo'n voorjaar heb kunnen rijden."

 

En hij genoot ook van zijn douche. "Vorig jaar heb ik dat niet kunnen doen omdat ik toen naar het podium moest. Er zijn weinig dingen in de koers waar ik belang aan hecht, maar de douches in Roubaix zijn wel heel cool. Ik hoop hier ooit te winnen, maar er wint altijd maar een iemand. En de jaren gaan snel voorbij, daar ben ik intussen achter. Op het einde van mijn carrière zullen er ook een paar koersen zijn die ik niet heb kunnen winnen, zo realistisch ben ik wel."

 

En nu? "De Giro komt al wel snel, maar er is een kans om de roze trui te pakken. Het Nederlands kampioenschap sla ik misschien over. Die trui is heel mooi, maar dat is niet mijn hoofddoel dit jaar. Ik wil mooie dingen laten zien in de Giro en de Tour en dan focus ik mij op het WK."

Extra Time Koers

Talkshow waarin Ruben Van Gucht met spraakmakende gasten de vinger aan de pols houdt van de wieleractualiteit. José De Cauwer, Dirk De Wolf, Yves Lampaert en Sep Vanmarcke zijn te gast.
za 09 april 2022 70 min