Ga naar de inhoud

Ook vrouwen gaan zondag over steilste kant Kemmelberg: "Explosief en op maat van Kopecky"

Het wordt zondag pittig op de Kemmelberg.

Het vrouwenwielrennen wordt steeds meer op gelijke voet gezet met de mannenkoers. Niet alleen financieel en organisatorisch komen ze stilaan dichter bij elkaar, ook sportief wacht het vrouwenpeloton lastigere uitdagingen. Zo worden ze zondag in Gent-Wevelgem over de lastige "Ossuaire"-kant van de Kemmelberg gestuurd. Hoe lastig en steil is die minder bekende kant? 

Tim Declercq kent de Kemmelberg als geen ander. Al van in zijn jeugd ligt die helling op zijn favoriete trainingsparcours midden in het Heuvelland. 

 

"Het is de regio waar ik het meeste en het liefste train. De Vlaamse Ardennen zijn veel drukker dan het Heuvelland. Hellingen als de Rodeberg, de Zwarteberg en de Kemmelberg volgen elkaar snel op."

 

Declercq ziet een duidelijk verschil tussen de traditionele kant van de Kemmelberg en de straffe "Ossuaire"-kant waar de mannen sinds een jaar of 4 worden overgestuurd. Aan het Franse massagraf uit de Eerste Wereldoorlog gaan de stijgingspercentages tot 21%.  

 

Tim Declercq: "Die steile kant van de Kemmelberg heeft de hoogste percentages van alle Vlaamse hellingen. Het is een muur waar je tegenaan rijdt. Je komt van een asfaltbaan en moet het verschil maken op een kort stukje kassei aan het einde. Het is eigenlijk een sprint naar boven."

 

"Feit is wel dat hij geen uitloper heeft. En dat maakt dat er aan de traditionele kant veel meer verschil kan worden gemaakt. Die kant van de "Belvedere" is minder steil, maar een pak langer. Als je daar terugvalt in wattage, dan heb je een probleem."

Die steile kant Kemmelberg heeft de hoogste percentages van alle Vlaamse hellingen

Tim Declercq

Dit is de traditionele flank van de Kemmelberg (Belvedere).

"Een helling die Kopecky goed moet liggen"

De Kemmelberg is heel anders dan de Oude Kwaremont, wel vergelijkbaar met de Paterberg", gaat Tim Declercq voort.

 

"Ik heb er ooit eens de KOM gepakt op Strava, maar in principe is het geen helling die me goed ligt. Het is eerder iets voor Stybar, Van der Poel en Van Aert."

 

"Het is zeker een helling die Lotte Kopecky enorm goed moet liggen, het is als het ware gemaakt voor Lotte: explosief en op de macht naar boven. Annemiek van Vleuten kan uiteraard ook goed klimmen, maar voor haar is het niet lang genoeg."

 

Is dat de plaats waar Lotto Kopecky het verschil kan maken? Het is nog te ver tot aan de finish voor een lange solo.

 

"Ze zal de koers daar niet winnen. Dat is net het mooie aan Gent-Wevelgem. Het is selectief genoeg om het verschil te maken, maar dat spel na de Kemmelberg tussen vluchters en sprinters die proberen terug te komen is heel mooi."

 

Is die extra toevoeging een goede zaak voor het vrouwenwielrennen? 

 

"Ja. Uiteindelijk is het mooi als er vele dingen gelijkaardig zijn. Op een WK rijdt iedereen ook over hetzelfde parcours. Dat vind ik mooi."