Ga naar de inhoud

Uw gids voor Gent-Wevelgem: parcours, deelnemers en livestream

Twee dagen na de E3 Saxo Bank Classic staat met Gent-Wevelgem al opnieuw een topkoers op Vlaamse wegen op het programma, zowel bij de mannen als de vrouwen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om mee te zijn voor de WorldTour-koers van zondag.

Zo ging het vorig jaar

Vorig jaar deed Gent-Wevelgem zijn reputatie van waaierkoers alle eer aan: nog voor de beroemde windstrook van De Moeren werd het peloton onherroepelijk in stukken gescheurd. Wout van Aert overleefde de windslag, samen met luxeknecht Nathan Van Hooydonck.

 

De Kemmelberg zorgde voor een verdere uitdunning van de groep. Als laatste moest de overgevende sprinter Sam Bennett lossen. Zo werd het uiteindelijk een koud kunstje voor Van Aert om de sprint van het groepje te regelen. Giacomo Nizzolo en Matteo Trentin eindigden op ruime achterstand.

 

Alles over de editie van 2021 lees je hier

Gent - Wevelgem klassement
naamresultaatploeg
1
Wout van Aert
5:45:11
Jumbo - VismaTJV
2
Giacomo Nizzolo
+0
Team Qhubeka - ASSOSTQA
3
Matteo Trentin
+0
UAE Team EmiratesUAD
4
Sonny Colbrelli
+0
Bahrain VictoriousTBV
5
Michael Matthews
+0
Team BikeExchangeBEX
6
Stefan Küng
+0
Groupama - FDJGFC
7
Nathan Van Hooydonck
+3
Jumbo - VismaTJV
8
Dylan van Baarle
+52
INEOS GrenadiersIGD
9
Anthony Turgis
+54
Total Direct EnergieTDE
10
Gianni Vermeersch
+1:25
Alpecin - FenixAFC

Het parcours

Gent-Wevelgem bewandelt ook dit jaar de geijkte paden. De start is sinds 2020 niet meer in Gent of Deinze, maar wel in Ieper, waardoor de koers nog meer de nadruk wil leggen op zijn ondertitel "In Flanders Fields".

 

Vanuit Ieper wordt een lus getrokken richting de kust, waar vooral De Moeren een belangrijke rol spelen. Als er voldoende wind staat tenminste.

 

Daarna zetten we koers richting het Heuvelland, waar we de bekende paternoster aan hellingen aflopen in 3 kleinere lusjes met telkens de Kemmelberg als grootste scherprechter.

 

Vanaf de top van de laatste keer Kemmelberg is het nog iets meer dan 30 kilometer tot de finish in Wevelgem. Ook hier speelde de wind in het verleden al vaak een beslissende rol.

Deelnemerslijst

Gent-Wevelgem trekt traditioneel een mix aan van sprinters die hopen de bergjes te overleven en voorjaarsrenners die hopen de sprinters te kunnen lossen of die nog een laatste test zoeken met het oog op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

 

In de eerste categorie vinden we het duo Merlier-Philipsen terug bij Alpecin-Fenix. Zij nemen de handschoen op tegen onder meer Fabio Jakobsen, Arnaud Démare, Pascal Ackermann, Dylan Groenewegen, Danny van Poppel en Mads Pedersen.

 

Bij Lotto-Soudal hadden ze gehoopt Caleb Ewan aan dat lijstje te kunnen toevoegen, maar die haakt door ziekte af. Misschien kan Arnaud De Lie ook in het langere werk meedoen?

 

Wie niet op zijn sprint hoeft te rekenen, maar die die wel achter de hand kan houden, is titelverdediger Wout van Aert. In het contingent "klassieke renners" neemt hij het op tegen jongens als Asgreen, Stuyven, Mohoric, Van Avermaet, Naesen, Lampaert, Turgis, Campenaerts, Florian én Gianni Vermeersch, Sénéchal,... De lijst is te lang om op te noemen.

 

Wie er, om uiteenlopende redenen, zeker niet bij zijn: Mathieu van der Poel, Sonny Colbrelli en Tadej Pogacar. Tom Pidcock maakt dan weer zijn rentree.

teams en deelnemers

Live bij Sporza

Je hoeft geen seconde te missen van deze editie van Gent-Wevelgem, want we zijn er vanaf de start bij. Om 10 uur begint de uitzending al op Eén, met Maarten Vangramberen en zijn gasten en daarna het livecommentaar met Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer.

Op Radio 1 kun je de koers in de namiddag volgen met het commentaar van Christophe Vandegoor. Ook op de website en app zijn we er een hele dag bij, met tekst en livestream. Volg het op deze pagina.

Gent-Wevelgem voor vrouwen

Kort na de mannen rijden ook de vrouwen hun 11e editie van Gent-Wevelgem. Op verzoek van de vrouwelijke rensters is er een pittige saus over het parcours gegoten, want net als bij de mannen zijn nu ook De Moeren toegevoegd. Bovendien wordt bij de 2e keer van de Kemmelberg de steile kant (de Ossuaire) toegevoegd. Dit moet de kansen op een massasprint verminderen.

 

Jolien D'hoore is de enige Belgische die Gent-Wevelgem al wist te winnen, al kwam Lotte Kopecky er de voorbije 2 jaar telkens dichtbij. In 2020 werd ze 2e na D'hoore, vorig jaar 2e na Marianne Vos.

 

Vos en Kopecky zullen ook nu ongetwijfeld weer een hoofdrol opeisen, maar de tegenstand is niet van de poes: Lorena Wiebes, Elisa Longo Borghini, Marta Bastianelli, Emma Norsgaard, Chantal van den Broek-Blaak, Elisa Balsamo, Lisa Brennauer... Annemiek van Vleuten is zowat de enige grote naam die niet aan de start staat.

Live bij Sporza

De wedstrijd bij de vrouwen gaat een stuk na die van de mannen van start, om 13.50 uur. De finale wordt na de koers bij de mannen live uitgezonden op Eén, maar vanaf 16.15 uur kun je ook al op Canvas terecht. Op onze website en app zijn we er zoals gewoonlijk vanaf de start bij met een liveverslag en vanaf 16.15 uur ook met livestream. Volg het allemaal op deze pagina.

kalender UCI World Tour vrouwen  
    2021 2022  
3 maart Strade Bianche (Ita) Van den Broek-Blaak Kopecky  
12 maart Ronde van Drenthe (Ned) Wiebes Wiebes  
20 maart Trofeo Alfredo Binda (Ita) Longo Borghini Balsamo  
24 maart Brugge-De Panne Brown Balsamo  
27 maart Gent-Wevelgem Vos Balsamo  
3 april Ronde van Vlaanderen Van Vleuten Kopecky  
10 april Amstel Gold Race (Ned) Vos Cavalli  
16 april Parijs-Roubaix (Fra) Deignan Longo Borghini  
20 april Waalse Pijl Van der Breggen Cavalli  
24 april Luik-Bastenaken-Luik Vollering Van Vleuten  
13-15 mei Ronde van het Baskenland (Spa) afgelast Vollering  
19-22 mei Ronde van Burgos (Spa) Van der Breggen Labous  
27-29 mei RideLondon Classique (GBr) afgelast Wiebes  
6-11 juni Women's Tour (Fra) Vollering Longo Borghini  
1-10 juli Giro d'Italia Donne (Ita) Van der Breggen Van Vleuten  
24-31 juli Tour de France Femmes (Fra) - Van Vleuten  
6 augustus Postnord TTT (Zwe) afgelast Trek-Segafredo  
7 augustus Postnord wegrit (Zwe) afgelast Cordon-Ragot  
9-14 augustus Ronde van Scandinavië (Noo) Van Vleuten Uttrup Ludwig  
27 augustus GP de Plouay (Fra) Longo Borghini Garcia  
30 augustus-4 september Simac Ladies Tour (Ned) Van den Broek-Blaak Wiebes  
8-11 september Challenge by La Vuelta (Spa) Van Vleuten Van Vleuten  
7-9 oktober Ronde van Romandië - Moolman-Pasio