Ga naar de inhoud

Paraderen met soldaat Doom en korporaal Van Riel: Belgisch leger telt 30 topsporters

Korporaal Marten Van Riel.

Van de piste van het WK atletiek indoor naar de militaire school in Brussel, dat was de agenda van 400m loper Alexander Doom de afgelopen dagen. Doom is een van de 30 topsporters die een contract hebben bij Defensie. Het Belgische leger wil in de toekomst meer uitpakken met zijn sportieve paradepaardjes. Het goud van Doom was dus perfect getimed voor de "administratieve dag" in Brussel. 

Missie positief imago

Geen ochtendappel voor dag en dauw, geen schietoefeningen en niet op de buik door de modder kruipen voor soldaat Alexander Doom en korporaal Marten Van Riel (olympisch triatleet) woensdag in de Militaire School in Brussel. 

 

Met een fotoshoot en een oriëntatieloop ging het er naar militaire normen bijzonder rustig aan toe. De topsporters die verzamelden, zijn dan ook geen soldaten in de klassieke zin van het woord. 

 

Hun missie is vooral het imago van het leger positief verbeteren en een job als soldaat aantrekkelijker maken.

 

"Dat moeten we in de eerste plaats doen door positieve prestaties te leveren natuurlijk, maar ook sociale media spelen daar tegenwoordig een belangrijke rol in", zegt Doom, die sinds vorig jaar een contract heeft bij Defensie.

 

"Het sportieve primeert wel op de rol als ambassadeur", vult Van Riel aan. Hij is al 8 jaar sporter onder contract van het leger. Die anciënniteit leverde hem ondertussen de titel van korporaal op.

Zeker voor niet-olympische sporten moet je echt tot de wereldtop behoren voor een contract bij Defensie.

Frederik Van Lierde

"De lat ligt hoog, maar dat is altijd bij topsport"

In België zijn de opties om als topsporter te leven van je sport beperkt. Zeker binnen de kleinere sporten. Als je geen contract bij een club hebt of niet kan leven van je sponsorgeld of prijzengeld, kan je aankloppen bij drie organisaties:

 

Sport Vlaanderen, zijn Waalse tegenhanger Adeps en Defensie.

 

Die laatste is de minst bekende. Toch bestaat binnen Defensie het statuut van topsporter al meer dan 15 jaar. Ex-triatleet Frederik Van Lierde maakte er jaren gebruik van om zijn grootste succes te boeken en begeleidt nu het project.

 

Naast Alexander Doom en Marten Van Riel zijn ook BMX-ster Elke Vanhoof en judoka Toma Nikiforov bekende namen in het programma.

 

"De criteria zijn natuurlijk niet min om je kandidatuur te kunnen stellen. Zeker voor niet-olympische sporten moet je echt al tot de wereldtop behoren. De lat moet hoog liggen om kwaliteit te kunnen garanderen. Maar dat is altijd zo bij topsport", zegt Frederik Van Lierde.

 

"Daar tegenover staat dat je jezelf na je contract binnen Defensie kan heroriënteren. Kijk naar mezelf. Ik heb na mijn carrière de kans gekregen om dit project te begeleiden. Bij Sport Vlaanderen sta je na het einde van je contract meteen op straat."

 

Meer informatie over de voorwaarden kan je hier lezen.

Naar het front?

De vraag die op iedereen zijn lippen brandt, is of de kans bestaat dat soldaat Doom of korporaal Van Riel ooit naar het front gestuurd wordt? 

 

"Ik denk dat die kans klein is", zegt Marten Van Riel. "Maar dat is eigenlijk een beslissing die op een hoger niveau genomen moet worden."

 

"Alle atleten bij Defensie hebben wel een basisopleiding gekregen van 11 weken. Daar leren we schieten en gaan we op bivak, maar eerlijk gezegd heb ik na al die jaren al wel een en ander afgeleerd." 

 

"Mijn schuttersbrevet zou ik graag hebben behouden, maar dan zou ik heel wat fiets- of looptrainingen moeten inwisselen voor schietoefeningen."

 

"Het is zoals bij elk ander bedrijf, iedereen heeft een specifieke functie", vult Frederik Van Lierde aan. "In theorie zouden onze atleten opgeroepen kunnen worden, maar eigenlijk zijn zij hier vooral om positieve reclame te maken."