2e goud voor België: IJzersterke Tornados kronen zich tot wereldkampioen 4x400 meter

De Belgian Tornados mogen pronken met goud.

Het palmares van de Belgian Tornados is nog wat indrukwekkender geworden. In de finale van de 4x400 meter kroonden onze landgenoten zich tot wereldkampioen indoor in Servië. Julien Watrin, Alexander Doom en Jonathan Sacoor effenden het pad, slotloper Kevin Borlée haalde met een geweldige eindsprint Spanje nog in.

Coach Jacques Borlée wisselde het team voor de finale op één plaats in vergelijking met het viertal van in de reeksen: Jonathan Sacoor kreeg de voorkeur op Dylan Borlée.

 

Julien Watrin schoot uitstekend uit de startblokken in de finale. Hij dook als tweede naar de koord en gaf het stokje daarna als eerste door aan Alexander Doom na een knappe tweede baanronde.

 

Doom had het wat moeilijker dan zijn voorganger, maar ook hij vond zijn tweede adem. Halfweg bleven de Belgen aan de leiding, kort gevolgd door de andere teams.

 

Sacoor, de derde loper van de Tornados, had niet zijn beste dag. Hij zakte wat weg na een te snelle start, maar wisselde toch nog als tweede.

 

Zoals wel vaker in het verleden redde Kevin Borlée helemaal de meubelen voor de Belgen. Hij haalde de ontsnapte Spanjaard machtig terug en vloog daarna naar de streep, goed voor de wereldtitel. De winnende tijd van de Tornados: 3'06"52.

België zowaar derde op medailletabel

België sluit het WK indoor in Belgrado af op de derde plaats in de medailletabel, gebaseerd op het aantal gouden medailles. Enkel grote atletieknaties Ethiopië (4x goud) en de Verenigde Staten (3x goud) doen beter dan de Belgen, die goud pakken met de 4x400 en vijfkampster Noor Vidts.

Reacties van de Belgische wereldkampioenen:

  • Julien Watrin: "Het is super. Wat een verrassing. Een medaille was mooi geweest, maar goud is een droom. Het is ongelofelijk, dit zullen we ons nog lang herinneren."
 
  • Alexander Doom: "Sinds de Spelen in Tokio heb ik in de ploeg een mooie stap gezet. Dat we nu wereldkampioen worden is onbeschrijflijk."

  • Jonathan Sacoor: "Ik kreeg de stok wat onverwacht in eerste positie door. Ik voelde enkele lopers achter mij duwen en trekken en er ging me eentje voorbij. In de laatste 100 meter had ik een beetje last van mijn hamstring, maar Kevin heeft het mooi afgemaakt."
     
  • Kevin Borlée: "Indoor waren we al 3e en 2e, nu 1e. De collectie is volledig. Nu outdoor nog (glimlacht). Het was onze 28e finale en de 13e medaille, dat is een mooi gemiddelde. Wat we vanavond gaan doen? Vroeg in bed kruipen."