Lotte Kopecky dankt organisatie Brugge-De Panne voor gelijk prijzengeld: "Fantastisch nieuws"

Lotte Kopecky.

Over 2 weken is er de Minerva Classic Brugge-De Panne voor mannen, daags nadien de Exterioo women's Classic Brugge-De Panne voor vrouwen. De UCI voorziet 40.000 euro te verdelen prijzengeld bij de mannen, bij de vrouwen is dat 7.700 euro. Maar alle partners van de vrouwenkoers trokken die lat gelijk.

Vandaag werden de twee WorldTour-koersen voorgesteld in het gemeentehuis van De Panne. Titelsponsor Exterioo Tuinmeubelen, de stad Brugge, de gemeente De Panne en co-organisatoren Golazo en KVC Panne Sportief deden een extra duit in het zakje om ook bij de vrouwen het prijzengeld op 40.000 euro te brengen.

Belgisch kampioene Lotte Kopecky kan het initiatief wel smaken: "Dat is daags na Internationale Vrouwendag fantastisch nieuws. Namens alle vrouwen in het peloton hartelijk dank om dit te realiseren", luidt het in een videoboodschap van de winnares van de Strade Bianche.

Met Exterioo en Minerva heeft de Classic Brugge-De Panne twee nieuwe naamsponsors. "We zijn zeer tevreden met het feit dat we die nieuwe geldschieters erbij hebben. Met de Stad Brugge hebben we ons engagement verdergezet tot en met 2026. Met De Panne zitten wij ook nog jaren goed als aankomstplaats van onze koers", kijkt voorzitter van het organisatiecomité Bruno Dequeecker de toekomst positief tegemoet.

Sterk deelnemersveld bij mannen en vrouwen

De mannen zijn toe aan hun 46e editie, de vrouwen aan hun 5e. "Het deelnemersveld mag er andermaal best zijn en is kwalitatief zeer sterk", schetst Panne Sportief. "De voorlopige deelnemerslijst maakt reeds gewag van onze laatste winnaar Sam Bennett (BORA-hansgrohe). In dat team zit ook de snelle Jordi Meeus."

"Bij Quick Step-Alpha Vinyl staan onder meer Fabio Jakobsen, Davide Ballerini en Michael Mørkøv op de lijst."

Lotto-Soudal zakt wellicht met Caleb Ewan, Arnaud De Lie en Jasper De Buyst af. Bij het derde Belgische WorldTeam Intermarché-Wanty Gobert figureren Gerben Thijssen, Adrien Petit en Tom Devriendt.

Ook Aleksej Loetsenko (Astana), Jens Keukeleire (EF Education-Easypost), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco), Mads Pedersen en Edward Theuns (Trek-Segafredo), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) en Nacer Bouhanni (Arké-Samsic) worden aangekondigd. Wat betreft sprintersbenen kan dit dus tellen."

"Maar ook ons vrouwenpeloton bulkt van de kwaliteit. Belgisch kampioene Lotte Kopecky topt er SD Worx. Grace Brown wil met de steun van haar ploegmaten bij FDJ Nouvelle haar titel maar al te graag verlengen."

"Wereldkampioene Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) staat eveneens op de voorlopige deelnemerslijst. Lorena Wiebes, de laureate van 2020, is een in het oog springende naam bij Team DSM."