2 op 2 voor Ward Lemmelijn op WK indoorroeien? "Overwinning is minder vanzelfsprekend"

Ter land, ter zee en op de ergometer: roeier Ward Lemmelijn kan het allemaal.

Lang geleden is het niet dat Ward Lemmelijn besliste om roeier te worden. Hoe dan ook maakte onze landgenoot meteen grote golven. Vandaag wil Lemmelijn voor de tweede keer op rij wereldkampioen indoorroeien worden, én zo zijn stormachtige ontwikkeling voortzetten.  "Dit jaar wil ik de aansluiting met de wereldtop maken", klinkt het. 

Vandaag staat het WK indoorroeien op het programma. Vorig jaar snelde onze landgenoot Ward Lemmelijn er op de 2.000 meter naar goud. Dat kunstje wil Lemmelijn dit jaar graag herhalen.

 

“Als titelverdediger moet je altijd bevestigen", legt Lemmelijn uit. "Dat is toch geen simpele uitgangspositie. Maar het verleden heeft al aangetoond dat ik die druk kan omzetten in positieve energie.”

 

Eerder deze maand testte Lemmelijn al op de ergometer-kampioenschappen in Gent. Tegen onder anderen olympiër Tim Brys - die onlangs de overstap waagde naar de zwaargewichten - triomfeerde hij met overmacht. Dat belooft, zeker als je weet dat onze landgenoot inmiddels niet stilgezeten heeft.

 

“Ik heb niet gepiekt naar dat moment. Het fungeerde eerder als training. In de tussentijd ben ik verder blijven werken. Nu voel ik wel dat ik naar mijn topniveau ben gegroeid.”

Dit jaar zal de overwinning heel wat minder vanzelfsprekend zijn

Ward Lemmelijn

Maar een “row-in-the-park” zal het zeker niet worden. Vorig jaar won Lemmelijn met 50 meter voorsprong. Dit jaar lijkt het deelnemersveld toch wat dikker gezaaid met kleppers.

 

“Dit jaar zal de overwinning heel wat minder vanzelfsprekend zijn. Met de Rus Aleksandr Vjazovkin heb ik een te duchten tegenstander. Onze persoonlijke records liggen heel dicht bij elkaar.”

Thuismatch

Door de huidige covidrestricties zal Lemmelijn zijn wedstrijd straks vanuit een sportzaal in “zijn” Tienen roeien. “Ik kijk er enorm naar uit om voor het thuispubliek eens te vlammen. Er gaat heel wat ambiance en volk zijn. In zo’n omgeving een WK roeien, is heel speciaal.”

Twee Lemmelijns op het WK

In de beloftecategorie staat er met Tristan Vandenbussche nog een Belg op de startlijst. Voor dat debuut moeten we Lemmelijn ook een beetje bedanken.“Ik heb Tristan aangespoord om ook eens mee te doen aan de indoorkampioenschappen. Die gaat er zeker staan."

Dat mijn broer hier nu al op het WK staat is een persoonlijke triomf voor hem

Ward Lemmelijn

Naast Vandenbussche is het ook uitkijken naar Lode Lemmelijn, de broer van Ward. Lemmelijn junior heeft nog maar een jaar ervaring in de sport, maar plaatste zich toch al voor het WK.

 

“Dat hij hier al staat is op zich een persoonlijke triomf. Voor hem moet er vandaag niks. Ik probeer nu ook vooral een goede mentor te zijn voor hem."

 

“Hij heeft dezelfde weg bewandeld als mij: van voetballer naar roeier. Nadat hij mij zag trainen, heeft hij zelf ook eens een test gedaan. Die resultaten bleken veelbelovend. Daarna heeft hij zijn goede genetische waarden gekoppeld aan heel wat hard labeur op training.”

Parijs 2024

Het WK indoor is dit jaar opnieuw een uitdaging voor Lemmelijn. Maar hét hoofddoel in de carrière van onze landgenoot is het al even niet meer. Zijn aandacht is verschoven naar een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

 

“Iedereen weet dat ik nog niet zo heel lang roei. Ik heb vorig jaar toch al alle nationale wedstrijden in de skiff kunnen winnen, zelfs ook een internationale. Nu hoop ik dit jaar de aansluiting te vinden met de absolute internationale top."

 

"Dat is - met het oog op Parijs - de logische stap voor mij. Ik heb ook een goede winter achter de rug en uit de trainingen is gebleken dat mijn techniek veel verbeterd is. Ik kijk er dus echt naar uit om te tonen hoe ver ik al sta.”