Ga naar de inhoud

In het spoor van zijn zus? Stijn Desmet overleeft reeksen 500m: "Opgelucht"

Stijn Desmet

Stijn Desmet heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de 500m shorttrack. Met een 3e plek in zijn reeks moest hij even bang afwachten, maar zijn tijd volstond om door te stoten. Zondag staan de kwartfinales op het programma.

De opdracht van Stijn Desmet was duidelijk tegen de Kazach Denis Nikishi, de Canadees Jean-Pierre Gilles en de Japanner Katsunori Koike: bij de eerste twee eindigen of een snelle derde tijd laten noteren.

 

Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan als je helemaal rechts moet starten. Desmet moest dan ook achtervolgen in zijn reeks en bij een 500m heb je niet veel kansen om te profiteren van foutjes. 

 

Desmet kon oprukken naar de 3e plek, maar meer zat er niet in. Het was dus afwachten wat zijn tegenstanders deden in de andere reeksen. Zijn 40"585 volstond uiteindelijk om door te stoten naar de kwartfinales. 

 

Hij hoeft ook niet te panikeren: zijn zus Hanne Desmet stootte als laatste door naar de kwartfinales, maar werd uiteindelijk wel 5e in de finale. Kan Stijn het voorbeeld van zijn zus volgen? Zondag staan de kwartfinales, halve finales en finale op het programma.

Stijn Desmet: "Blij, opgelucht en tevreden"

"Het is gelukt", zei een opgeluchte Stijn Desmet aan Inge Van Meensel na zijn kwalificatie voor de kwartfinales. "Ik wou niet dat mijn Winterspelen vandaag al afgelopen waren. Ik ben blij, opgelucht en tevreden dat ik nog verder mag doen."

 

"Ik zag op voorhand dat het een haalbare rit was. De eerste ritten waren niet snel, dus ik kon voor de derde plaats rijden en dat is goed gegaan. Ik kon aansluiten en wachten op het foutje van de Japanner en daarna was veilig finishen de boodschap."

 

"Ik hoop in de kwartfinales op een meer gunstige startpositie. Ik zal nu tegen nog straffere sprinters schaatsen. Het zal op kleine details aankomen. Maar ik merk wel dat ik de snelheid heb. Ik voel me stabiel en behendig. Als er kansen komen, dan ben ik klaar om ze te grijpen."

programma van Stijn Desmet
zaterdag 5 februari reeksen 1.000 meter diskwalificatie verslag
woensdag 9 februari kwartfinales 3e (naar HF) verslag
woensdag 9 februari halve finales 5e (naar B-finale) verslag
woensdag 9 februari B-finale 3e (13e allround) verslag
vrijdag 11 februari reeksen 500 meter 3e (naar KF) verslag
zondag 13 februari kwartfinales 4e (out) verslag