Tourist LeMC smijt zich op de 10 Miles, maar ziet af bij looptest: "Ik ben platten tuub"

Zondag 24 april staat voor veel lopers met stip in hun agenda aangeduid. Dan vormt Antwerpen het decor voor de 10 Miles, een jaarlijke loophappening doorheen de binnenstad. Dit jaar waagt de troubadour van de stad zich aan de 16 kilometer. Wij volgen hem in zijn voorbereiding en halen er tips uit voor iedereen. 

Lopen en intensief sporten? Neen. Dat stond nooit hoog op de prioriteitenlijst van Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC. 

 

Tourist LeMC brak in 2015 door met liedjes als Koning Liefde en En Route. De muzikale bal ging aan het rollen en is sindsdien niet meer gestopt. Het hoeft niet te verwonderen dat muziek van Johannes alle aandacht krijgt, ten koste van lichaamsbeweging. En daar wil hij nu graag verandering in zien. 

 

“Ik wil nog eens iets doen aan mijn conditie", zegt Tourist LeMC vol goede moed bij de start van zijn looptest. 

 

"Het is al van mijn prille jeugd geleden dat ik nog intensief gesport heb en een goede conditie had. Ik speelde nog wel wat voetbal hier en daar en doe soms aan krachttraining. Maar de grote sportman? Neen, dat ben ik niet."

3 maanden voorbereiding is het absolute minimum. Maar het kan wel, als je het verstandig aanpakt.

En net daar vonden Tourist en de organisatie van de AG Antwerp 10 Miles elkaar. Als grootste loopevenement van Vlaanderen wil de 10 Miles er zijn voor
iedereen, ook voor wie geen (frequente) loper is. Die kan de shortrun van 6,5 kilometer lopen en zelfs de 10 Miles uitlopen mits een fatsoenlijke en verantwoorde voorbereiding.

 

Tourist LeMC heeft zich meteen een duidelijk doel gesteld: de 10 Miles van Antwerpen uitlopen. En dat over de volledige afstand van 16 kilometer. 

 

Maar kan dat nog? Want 24 april is niet zo heel veraf, nog welgeteld 12 weken. 

 

"Toch wel", zegt sportcoach Thijs Dekiere. "Maar het zal nipt worden. Als hij het verstandig aanpakt, dan kan het."

 

Johannes begint er ook niet zomaar aan. Aangezien hij de voorbij jaren niet meer intensief gesport heeft, wordt hij begeleid in training en in voeding. Zijn vooruitgang kunt u de volgende weken bij Sporza volgen. Daarbij geniet u mee van de tips die hij krijgt. 

 

"Schrik heb ik niet", zegt Tourist LeMC. "Ik ben wel benieuwd naar hoe heavy het loopschema zal zijn. Ik verwacht wel mijn conditie redelijk slecht is en tegen de 10 Miles top zal zijn. Ik ben bereid om all the way te gaan."

Tourist LeMC: "Ik wil graag voor Bart De Wever eindigen"

En dan de nulmeting? Hoe is het werkelijk met zijn conditie gesteld? 

 

Sportcoach Thijs zette de Antwerpse zanger op een loopband en liet hem stelselmatig harder lopen en dieper in het rood gaan. Tot het niet meer ging. Intussen deed de sportcoach metingen van hartslag en melkzuur, op basis waarvan de startconditie berekend werd. 

 

"Ondanks het feit dat hij weinig gelopen heeft, kunnen we met zijn basisconditie zeker aan de slag", zegt Thijs. 

 

Maar de sportcoach vertrouwt erop dat het moet lukken, al zal het sowieso nipt worden. Thijs: "3 maanden zijn het absolute minimum. Maar het kan wel, op een verstandige manier. Te enthousiast van start gaan, dat is het grootste risico, want dan kan je op blessures botsen."

 

Tourist LeMC zelf is voorzichtiger na zijn test: "Ik ben kapot, volledig platten tuub. Ik ben in dronken toestand van de loopband gestapt en heb een douche nodig."

 

"Ik zie het wel volledig zitten. Al was het maar om op zijn minst voor Bart De Wever te eindigen op de 10 Miles."

Zelf meelopen? Schrijf je in

https://agantwerp10miles.be/nl/