"Ze maken hun eigen sector kapot": hoe spelers de slagkracht van clubs op de transfermarkt fnuiken

  De spelerslonen slorpen een groot deel van een club zijn inkomsten op.

  De transfermarkt anno 2022 wordt gekenmerkt door uitleenbeurt na uitleenbeurt. Clubs gooien niet langer met grote bedragen om een goudhaantje binnen te halen. "En dat komt door de spelers zelf", weet sporteconoom Trudo Dejonghe. "De inkomsten zijn dramatisch, de uitgaven enorm."

  Een duidelijke trend de afgelopen transferperiodes: clubs kiezen almaar vaker voor een leenbeurt of hengelen een contractloze speler binnen.

   

  De voetbaleconomie zit in de put, omdat de clubs geen reserve meer hebben. "De inkomsten zijn dramatisch", deelt Trudo Dejonghe.

   

  "De grootste inkomsten komen uit de mediarechten, maar andere geldposten zoals truitjesverkoop, ticketing en horeca vallen weg. Dat terwijl de lonen van de spelers wel hoog blijven."

  In het gewone bedrijfsleven zou een werkgever mensen ontslaan in moeilijke tijden, maar in het voetbal gebeurt dat niet.

  Sporteconoom Trudo Dejonghe

  En die spelers vergeten dat ze een belangrijke rol spelen in het financiële welzijn van hun club.


  "Ze leveren niet in en beseffen niet dat ze hun eigen sector kapot aan het maken zijn. De clubs geven enorm veel uit aan lonen, dus willen ze af van dure spelers die niet gebruikt worden."

   

  Het probleem: geen enkele club staat te popelen om een zwaar contract over te nemen én een transfersom op tafel te leggen. Dus resten er 2 opties: uitlenen of weggeven.

   

  "In het gewone bedrijfsleven zou een werkgever mensen ontslaan in moeilijke tijden, maar in het voetbal gebeurt dat niet."

   

  "Via financiële handigheden blijven de clubs overeind in de hoop dat er binnenkort weer fans in de stadions zitten. Maar de realiteit is dat als spelers niet inleveren, de clubs in problemen gaan komen", concludeert Dejonghe.

   

  Daarom kiezen clubs nog maar best even voor het veilige, tijdelijke contract.