Elise Mertens loot ex-topper Zvonareva, David Goffin opent tegen Daniel Evans

David Goffin en Elise Mertens.

De Belgen kennen hun tegenstander in de eerste ronde van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat maandag begint. Elise Mertens (WTA-20) opent tegen Vera Zvonareva (WTA-85). De 37-jarige Russin was ooit nummer 2 van de wereld. David Goffin (ATP-45) trof het niet met Daniel Evans. De Brit is het 24e reekshoofd.

België doet met 5 vrouwen en 1 man mee in Melbourne. De 31-jarige Goffin, na een dramatisch 2021 teruggevallen naar plaats 45 op de ranking, moet aan de bak tegen zijn leeftijdsgenoot Daniel Evans. Twee keer speelden ze tegen elkaar: 2 keer won Evans, in 2020 in de ATP Cup, in 2021 in Monte Carlo.

David Goffin ontmoet in een mogelijke tweede ronde thuisspeler Alexei Popyrin (ATP-59) of de Fransman Arthur Rinderknech (ATP-58).

Bij de vrouwen is Elise Mertens het 19e reekshoofd, haar opponente Vera Zvonareva speelde ooit finales op Wimbledon en de US Open. In een mogelijke tweede ronde wacht een confrontatie met Oceane Dodin (WTA-96) of Irina-Camelia Begu (WTA-58).

Alison Van Uytvanck (WTA-56) ontmoet in de eerste ronde een kwalificatiespeelster. Greet Minnen (WTA-84) kijkt de Roemeense Jacqueline Cristian (WTA-73) in de ogen. Kirsten Fipkens (WTA-206) bekampt de Spaanse Sara Sorribes Tormo (WTA-35), het 32e reekshoofd.

Maryna Zanevska (WTA-81) tot slot strijdt om een plaats in de tweede ronde met de Sloveense Kaja Juvan (WTA-86).

Djokovic loot landgenoot, Barty een kwalificatiespeelster

De loting werd zonder uitleg met 75 minuten vertraagd. Verwacht werd dat er een visumbeslissing over titelhouder Novak Djokovic zou vallen, maar die blijft uit. De Servische nummer 1 van de wereld werd wel gewoon opgenomen in de hoofdtabel, tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP-78).

Djokovic kan - als hij mag spelen - een 10e keer de Australian Open winnen en een 21e grandslamtitel, waarmee hij alleen recordhouder zou worden.

Een mogelijke halve finale is tegen Rafael Nadal (ATP-6). De 35-jarige Spanjaard mikt ook op een 21e grandslamtitel. Hij begint tegen de Amerikaan Marcus Giron (ATP-66).

's Werelds nummer 2 Daniil Medvedev tennist tegen de Zwitser Henri Laaksonen (ATP-92). De Rus kan in de halve finales de Griek Stefanos Tsitispas (ATP-4) treffen. 

De Australische Ashleigh Barty (WTA-1) is het eerste reekshoofd in Melbourne. Zij treft in de openingsronde een kwalificatiespeelster. Nummer 2 Aryna Sabalenka (WRu) treft de lokale heldin Storm Sanders (WTA-27).

Titelverdedigster Naomi Osaka (WTA-14) begint haar toernooi tegen de Colombiaanse Camila Osorio (WTA-53). De zussen Williams zijn er dit jaar niet bij in Australië.