Kwalificaties Australian Open: Bonaventure strandt als laatste Belg

Ysaline Bonaventure (archief).

Maandag gaat in Melbourne met de Australian Open het eerste grandslamtoernooi van het seizoen van start. De 4 Belgen die langs de kwalificaties wilden passeren, slaagden niet in die missie. Bij de mannen sneuvelden Ruben Bemelmans, Zizou Bergs en Kimmer Coppejans in de eerste ronde, Ysaline Bonaventure overleefde de tweede ronde niet.

Vrouwen

tweede ronde
Ysaline Bonaventure (WTA-177) Arianne Hartono (Ned/WTA-191) 2-6, 6-4, 4-6
eerste ronde
Ysaline Bonaventure (WTA-177) Mihaela Buzarnescu (Roe/WTA-124) 6-2, 6-2

Ysaline Bonaventure mikte op een derde deelname, na 2021 en 2019 toen ze telkens in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Zondag won ze alvast het ITF-toernooi van Bendigo.

 

Ze won haar eerste kwalificatieronde in 2 sets van de Roemeense Mihaela Buzarnescu, het tiende reekshoofd in de kwalificatie. De wedstrijd duurde net iets meer dan een uur. De 27-jarige Belgische botste daarna evenwel op de 25-jarige Nederlandse Arianne Hartono: 2-6, 6-4, 6-4.

Mannen

eerste ronde
Ruben Bemelmans (ATP-212) Andrea Vavassori (Ita/ATP-265)  2-6, 6-7
Kimmer Coppejans (ATP-208) Tomas Martin Etcheverry (Arg/ATP-130) 6-2, 4-6, 1-6
Zizou Bergs (ATP-192) Vitali Satsjko (Oek/ATP-244) 6-3, 6-7 (5/7), 3-2 en opgave

Ruben Bemelmans mikte op een vierde deelname. Zijn beste uitslag "down under" is een tweede ronde in 2018. Maar hij ging er in de eerste kwalificatieronde al uit. Bemelmans moest normaal tegen de Portugees Nuno Borges (ATP-192) spelen, maar die moest op het laatste moment de handdoek gooien, waarschijnlijk na een positieve coronatest. Hij werd vervangen door Vavassori. De Italiaan was in twee sets te sterk voor Bemelmans.

 

Kimmer Coppejans, die in 2021 debuteerde op de hoofdtabel van de Australian Open, zal daar nu niet raken. Hij verloor zijn match in drie sets. Zizou Bergs stond nog nooit op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi. Hij moest geblesseerd opgeven.