Eddy Demarez en de Belgian Cats spraken met elkaar: "Oprecht, eerlijk en respectvol"

  De Belgian Cats en Eddy Demarez spraken met elkaar. Eindelijk. 5 maanden na de ongelukkige uitspraken van de Sporza-commentator, gingen beide partijen samen aan tafel. Inge Van Meensel was aanwezig bij het gesprek en zag dat het goed was. Dit is haar getuigenis. 

  De uitspraken van mijn Sporza-collega Eddy Demarez over de Belgian Cats. Er is al zoveel over gezegd en geschreven. We hebben al zoveel meningen gehoord. Wit of zwart, zelden grijs. 

   

  Een ware mediastorm barst los, op die 7 augustus. Een hevige polemiek ook tussen voor- en tegenstanders, van beide partijen. En die blijft maar duren. Een gesprek tussen de twee partijen heeft tijd nodig. De emoties zijn te hevig, de pijn te groot. Tot maandag 10 januari. Eddy kan praten met Antonia Delaere en Emma Meesseman.

   

  Ellen Schouppe, de sportpsychologe van de Belgian Cats, stuurt en ondersteunt. Ik ben getuige. Het is een gesprek waar Eddy al lang naar uitkijkt, nood aan heeft, om weer vooruit te kunnen. Een gesprek waar de Cats, ondanks de pijn en de harde kritiek die ook zij hebben gekregen, toch voor open staan. Het gesprek is bij momenten emotioneel, maar vooral oprecht, eerlijk en respectvol.

  Het was bevrijdend om in een rechtstreeks gesprek mijn excuses te kunnen aanbieden aan de Cats.

  Eddy Demarez

  Eddy Demarez: “Het was bevrijdend om in een rechtstreeks gesprek mijn excuses te kunnen aanbieden aan de Cats. Het was een ontzettend goed, fijn en warm gesprek. De mensen die je gekwetst hebt in de ogen zien, was erg confronterend."

   

  "Ik ben me bewuster dan ooit welke effecten domme grappen kunnen hebben op anderen, in dit geval op de Cats.”

  De ontgoocheling wegspoelen

  "De uitspraken van Eddy kwetsen, net omdat de Cats voor diversiteit staan", zegt Antonia. "Iedereen moet kunnen zijn wie zij of hij is, zonder vooroordelen of veroordelingen." 

   

  "De uitspraken van Eddy zijn zo pijnlijk", legt Emma uit, "net omdat ze samenvielen met de grote ontgoocheling die nog overheerste meteen na de Olympische Spelen."

   

  Ze willen die ontgoocheling wegspoelen, met trots terugkijken op hun olympisch parcours, en niet meer al die vragen krijgen over Eddy Demarez. 

   

  Ook de Cats willen weer vooruit, ze aanvaarden zijn excuses.   

  Emma Meesseman: “Ik ben blij dat alles uitgeklaard is tussen beide partijen, het was een gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven en vooral respect. We gaan verder als 1 team.”

   

  Dit incident is een dieptepunt voor de Cats, voor Eddy en bij uitbreiding de hele Sporza-redactie. Tegelijk is het ook een startpunt. Eddy heeft diep gezeten,  maar is met zijn fout aan de slag gegaan. Hij heeft heel wat gesprekken gevoerd, met de collega’s, maar ook met veel vrouwen in de sportwereld. 

   

  Die nieuwe inzichten moeten een positieve evolutie, wie weet zelfs een revolutie, op gang brengen. Niet met holle woorden en loze beloften, maar met concrete acties. Sporza engageert zich om vrouwensporten en diversiteit nog meer aandacht te geven, op een correcte, respectvolle manier. En heel graag samen met de Cats. 

  Ik ben blij dat alles uitgeklaard is tussen beide partijen, het was een gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven en vooral respect. We gaan verder als 1 team

  Emma Meesseman

  Sporza heeft daarom een werkgroep “Diversiteit en Vrouwensporten” opgericht. Vier vrouwen en vier mannen (drie journalisten, twee eindredacteurs en drie productiemedewerkers) bekijken op welke manier Sporza, via TV, radio en online, diversiteit en vrouwensporten behandelt. Ze houden dagelijks de vinger aan de pols, zullen sturen en bijsturen. Ze schakelen ook externen in uit de sportwereld, atleten, ex-atleten, coaches en begeleiders. 

   

  Hoe evalueren zij Sporza? Wat is er al goed, waar en hoe kan het beter? Er zal ook samengewerkt worden met de verschillende sportfederaties en bonden, met een belangrijke rol voor de basketbalfederaties Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium.

   

  Basketbal Vlaanderen: “Equality is een thema dat centraal staat in de waarden die de Belgian Cats en de ganse basketbalfamilie willen uitstralen.  Wij willen een voortrekkersrol blijven spelen in het thema diversiteit in de sport.  Samen streven we naar een sport waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn, ongeacht afkomst, huidskleur, gender, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging of sociale status. Basketbal is er voor iedereen.”

   

  Antonia Delaere: “Mooi om na dit gesprek te zien dat we deze gebeurtenis tot iets positiefs maken waar we in de nabije toekomst hopelijk resultaat van kunnen zien.”

   

  Inge Van Meensel

  Op maandag 10 januari had sportjournalist Eddy Demarez een gesprek met Emma Meesseman en Antonia Delaere, topspeelsters en vertegenwoordigers van de Belgian Cats, het nationale vrouwenbasketbalteam. Zij werden daarbij bijgestaan door sportpsychologe Ellen Schouppe, begeleidster van de Cats.

   

  Ze spraken uitgebreid over de gebeurtenissen van de voorbije maanden en de effecten van de uitspraken van Eddy Demarez op 7 augustus 2021. Toen liet Eddy Demarez zich tijdens een livestream via Facebook meermaals ongepast uit over enkele speelsters van de Belgian Cats. Sporza-journaliste Inge Van Meensel, collega van Eddy Demarez, was bij het gesprek aanwezig als vertegenwoordiger van de Sporza-redactie.