Ga naar de inhoud

Van der Poel hoopt op duel met Van Aert: "Zijn zeges waren indrukwekkend"

Wie zet wie zondag onder druk?

Komende zondag wordt het kerstmenu in Dendermonde afgekruid met de rentree van Mathieu van der Poel. De Nederlander haalt naar eigen zeggen na zijn fysieke perikelen "een aanvaardbaar niveau", maar weet niet of hij Wout van Aert kan bijbenen. "Ik hoop dat ik mezelf kan verrassen."

De openingsvraag voor Mathieu van der Poel tijdens een digitaal persmoment was logisch: hoe gaat het na een lange radiostilte? 

 

"Mijn knie is eindelijk hersteld", zegt Van der Poel, die op 25 november tijdens een onschuldig fietstochtje in een bos "een domme val" maakte.

 

"Toen ik een dag of 4 na de val weer begon te fietsen, voelde ik pijn. Ik moest weer 5 à 6 dagen stoppen."

 

"Ik was bang dat die pauze te lang zou duren, want mijn crossseizoen was al beperkt."

 

"Ik vreesde dus aanvankelijk dat het mijn crosswinter zou bedreigen, maar nu fiets ik weer een poosje en mijn knie houdt stand."

Ik had wel verwacht dat Wout van Aert meteen zou kunnen winnen, maar niet op deze manier. Dat was vrij indrukwekkend.

Mathieu van der Poel

Van der Poel bleef zo'n 12 dagen van de fiets en vertrok later op stage met zijn ploeg Alpecin-Fenix. Hij besliste om zijn terugkeer afgelopen weekend in Rucphen en Namen te schrappen.

 

Volgens pa Van der Poel zal de wereldkampioen nog enkele crossen nodig hebben om mee te kunnen doen voor de zege. "Dat hij dat zegt om de druk weg te houden? Neen, dat heeft geen zin en daar doe ik niet aan mee."

 

"Het niveau ligt wel vrij hoog. Zo had ik wel verwacht dat Wout van Aert meteen zou kunnen winnen, maar niet op deze manier. Dat was vrij indrukwekkend."

 

"Het niveau in de groep na Wout zou ik normaal moeten aankunnen, maar ik weet niet of ik de benen al heb om hem te volgen. Hopelijk kan ik mezelf verrassen."

 

Zondag krijgen we in Dendermonde al een voorzichtig antwoord. "Als Wout er niet zo bovenuit had gestoken, dan had ik van mezelf verwacht dat ik zou meedoen (om te winnen)."

 

"Ik zal er alles aan doen om het duel aan te gaan. Ik ben vooral blij dat ik weer kan crossen, al hoop ik dat er publiek aanwezig kan blijven. Vorig jaar was dat toch wat somber."

Rugprobleem blijft een oud zeer: "Het wordt een beetje frustrerend"

Over zijn gehele lichamelijke toestand zegt Van der Poel dat hij hoopt "van alle kwaaltjes verlost te zijn". Er is namelijk nog meer dan de vleeswonde aan zijn knie: ook zijn rug blijft een zorgenkind.

 

"Ik had gehoopt om af te geraken van de pijn na de vakantie, maar mijn rug speelt af en toe op. Ik hoop dat mijn rug niet te veel belemmeringen geeft. Het wordt wel een beetje frustrerend, ja."

 

Is dit dan niet de allerbeste Van der Poel? "Ik ben al beter voorbereid geweest, maar toen was ik nog voltijds crosser."

 

"Maar ik zou niet beginnen als ik mezelf er niet klaar voor voelde. Door mijn uitstel heb ik 10 dagen gewonnen. Ik heb alles gedaan om klaar te zijn voor zondag."

Bekijk de reportage:

kalender Wereldbeker
datum cross winnaar winnares
10/10 Waterloo (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
13/10 Fayetteville (VS) Quinten Hermans Lucinda Brand (Ned)
17/10 Iowa (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
24/10 Zonhoven Toon Aerts Denise Betsema (Ned)
31/10 Overijse Eli Iserbyt Kata Blanka Vas (Hon)
14/11 Tabor (Tsj) Lars van der Haar (Ned) Lucinda Brand (Ned)
21/11 Koksijde Eli Iserbyt Annemarie Worst (Ned)
28/11 Besançon (Fra) Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
5/12 Antwerpen afgelast afgelast
12/12 Val di Sole (Ita) Wout van Aert Fem van Empel (Ned)
18/12 Rucphen (Ned) Tom Pidcock (GBr) Marianne Vos (Ned)
19/12 Namen Michael Vanthourenhout Lucinda Brand (Ned)
26/12 Dendermonde Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
02/01 Hulst (Ned) Tom Pidcock (GBr) Lucinda Brand (Ned)
16/01 Flamanville (Fra) Eli Iserbyt Fem Van Empel (Ned)
23/01 Hoogerheide (Ned) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)