Kim Meylemans droomt van top 8 in Peking in "de Formule 1 van het ijs"

  Kim Meylemans pakte een eerste podium in de wereldbeker skeleton dit jaar.

  Op haar skeleton werd de 25-jarige Meylemans 14e in Pyeongchang 2018, in februari in Peking mikt ze op een olympisch diploma.

  0 / 0

  De Olympische Winterspelen staan voor de deur en een van de Belgische ijzers in het vuur is daar Kim Meylemans. Na enkele puike skeletonprestaties in het begin van het seizoen ging Sportweekend op bezoek bij Meylemans (25) in Winterberg. "Ik voel me beter dan ooit. Ik geniet nu meer van de sport."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend

  "Ik ben beter dan ooit, het hele plaatje klopt beter"

  Vorige maand stond Meylemans in Innsbruck voor het eerst in haar carrière op het podium van een wereldbekerwedstrijd. Ze heeft in dit olympische jaar dus de goeie vorm te pakken. "Een droomstart van het olympische seizoen", vertelt ze.

   

  "Ik had voor de zomer gezegd dat ik eindelijk een medaille wou op een wereldbeker en dan gebeurt dat al in de eerste wedstrijd."

   

  Is ze dan op dit moment beter dan ooit? "Ja, absoluut. Alleen al fysiek. De starttijden die ik loop, zijn bij de absolute wereldtop. Het hele plaatje klopt het beste van alle jaren tot nu toe. We hebben ook hard gewerkt aan het materiaal en hebben extra geïnvesteerd. En dat werpt gelukkig vruchten af."

  We hebben niet het materiaal van een Duits team of een Brits team, die met McLaren hun dingen ontwerpen

  Een van de nieuwigheden is een nieuw zadel. "Het is niet zoals op een paard", lacht ze. "Het houdt me op de slee. Het is nu hoger en meer gesloten. Ik lig nu vaster op de slee."

   

  Meylemans ging deze zomer ook testen in de windtunnel. En daarvoor kreeg ze ook financiële steun van het BOIC. "Ze willen meewerken aan onderzoek. Dat zijn geen miljoenen, maar het is genoeg om kleine procentjes te verbeteren. Dat kan in deze sport echt het verschil maken."

   

  Het materiaal is in skeleton heel belangrijk. "We hebben niet het materiaal van een Duits team of een Brits team, die met McLaren hun dingen ontwerpen."

   

  McLaren, dan zitten we in de autosport. En volgens Meylemans zijn er ook gelijkenissen. "Dit is een beetje de Formule 1 van het ijs. Het is een beetje het gevoel van bijna vliegen. Het is een paar punten zoeken en mikken. Het is een superleuk gevoel. Ik ben nu al een paar jaar echt aan het genieten op de slee."

  "Een olympische medaille? Zeg nooit nooit"

  Het hoogtepunt komt er hopelijk op de Spelen in Peking. Meylemans ging de gloednieuwe piste eind oktober al uittesten. In haar tweede afdaling daar ging ze als snelste naar beneden. 

   

  "Ik kijk er enorm naar uit. Het liep daar echt goed en dat was zelfs nog met het "oude" materiaal. Ook de dingen die we in de windtunnel gevonden hebben, zullen we pas op de Spelen gebruiken. Het is een nieuwe baan voor iedereen, dus iedereen begint vanaf nul."

   

  Waar mikt Meylemans op? "Top 8. Het veld ligt dicht bij elkaar. 4 runs goed afdalen op die baan zal ook niet makkelijk zijn. Je kunt veel kleine foutjes maken. Consistent zijn, zal in China veel waard zijn."

   

  "Een medaille? Zeg nooit nooit. Maar dan moet alles ook precies in elkaar vallen."

   

  En ook na Peking gaat Meylemans (25) nog door. "Vroeger zei ik dat ik na 2018 al zou stoppen, maar het grote verschil is dat ik sinds 2 jaar ook echt enorm veel plezier beleef aan de sport en alles errond. Ik geniet meer."

   

  "Dus ik heb al beslist: ik ga zeker door tot de Spelen in Turijn."