Ga naar de inhoud

Het plan van Jumbo-Visma met "droomaanwinst" Tiesj Benoot: "Hij zal nog finales rijden"

 wo 8 december 2021 11:30
Benoot en Van Aert kunnen uitgroeien tot een nieuw koningskoppel.

Een weekje voor de eerste winterstage in Spanje heeft Jumbo-Visma nog een extra renner toegevoegd aan zijn indrukwekkende kern en het is niet de minste: Tiesj Benoot (27) rijdt voortaan in Nederlandse loondienst. Merijn Zeeman, sportief directeur bij Jumbo-Visma, schetst de meervoudige rol die Benoot op zich zal nemen.

"Tiesj stond al enige jaren op onze lijst met potentiële versterkingen", vertelde Merijn Zeeman gisteren in het persbericht over de komst van onze landgenoot.

 

"Hij is een intelligente jongen met wie je een heel goed gesprek kunt voeren", vult de sportief directeur vandaag aan. "Hij past heel goed bij ons: hij is positief kritisch en weet wat nodig is om succesvol te zijn."

 

"Die eigenschappen combineert hij met veel allroundkwaliteiten. Hij heeft met de Strade Bianche al een klassieker gewonnen en reed ook top 5 in rittenkoersen."

 

"Dan spreek ik over een droomaanwinst, want op al die terreinen willen we tot de beste teams van de wereld behoren. Hij zal een enorme boost geven."

Als Wout van Aert geviseerd wordt, dan heb je een sterke ploeg nodig. Zoiets kan gunstig uitdraaien voor Tiesj Benoot, maar ook voor Wout.

Merijn Zeeman, sportief directeur Jumbo-Visma

Benoot geeft zelf aan dat hij bij zijn nieuwe ploeg "de allerbeste versie van zichzelf wil worden". Wat betekent dat? 

 

Zeeman: "Hij rijdt nu met renners die een grote ronde willen en kunnen winnen en hij voegt zich bij een ploeg met een van 's werelds beste klassieke renners."

 

"Die zaken zijn nieuw voor Tiesj en zullen hem ook kansen bieden. Als bijvoorbeeld Wout van Aert geviseerd wordt, dan kun je daar op een andere manier mee omspringen. Je hebt dan een sterke ploeg nodig. Zoiets kan gunstig uitdraaien voor hem, maar ook voor Wout."

 

Met andere woorden: Benoot kan enerzijds luxeknecht zijn, maar kan anderzijds ook profiteren als bliksemafleider? "Ja, met Deceuninck-Quick Step als heel goed voorbeeld."

 

"Zij zijn zeer onberekenbaar, want ze hebben zoveel goeie renners die kunnen winnen. Wij geloven ook dat het op die manier kan. Er komt ook verantwoordelijkheid bij kijken en ik kijk er echt naar uit."

Tiesj Benoot nam Wout van Aert ook in Tokio al op sleeptouw.

"Tiesj zal nog steeds finales rijden"

Merijn Zeeman benadrukt tijdens het gesprek meermaals hoe Tiesj Benoot ingezet zal worden tijdens de klassiekers én de rittenkoersen. Nochtans had Benoot begin 2021 verklaard dat hij - in het shirt van DSM - vol zou inzetten op het rondewerk. Is die reconversie dan verleden tijd?

 

"De klassiekers worden alleszins zijn eerste belangrijke afspraak. Daar is hij een kei in, ook in het Waalse werk. Daarna kunnen we kijken naar de volgende stap, maar we hebben hem niet gehaald als klassementsrenner."

 

In die pikorde moet Benoot meer dan waarschijnlijk dan ook kanjers als Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Jonas Vingegaard en Sepp Kuss voor zich dulden. Betekent dat zoveel als het opbergen van de eigen ambities?

 

"Er is geen renner bij ons die zijn eigen ambities opbergt", stelt Zeeman klaar en duidelijk. "Voor alle 29 renners hebben we een plan om hen zo goed mogelijk te maken."

 

"Aan de vooravond van een seizoen maak je plannen en die staan of vallen met het niveau dat een renner behaalt. Als hij zich razendsnel ontwikkelt, dan creëert hij altijd mogelijkheden en worden er deuren geopend."

 

"Die boodschap geven we mee aan alle renners. Tiesj zal nog steeds finales rijden en er zullen kansen komen, maar hij vindt het zelf ook fijn om te werken voor wereldtoppers."

 

"Bij de Belgische selectie heeft hij al laten zien dat hij een geweldige teamplayer is, een prima wegkapitein. Hij zal Tony Martin natuurlijk niet 1 op 1 vervangen, maar intelligentie en koersinzicht zijn altijd welkom."

De ambities van Tiesj Benoot? Bij ons bergt geen enkele renner zijn ambities op. En als een renner zich razendsnel ontwikkelt, dan worden er deuren geopend.

Merijn Zeeman, sportief directeur Jumbo-Visma
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Je komt niet zomaar in de ploeg van de Tour, maar ook niet in de voorjaarskern"

Jumbo-Visma heeft zijn huiswerk voor het voorjaar stevig gemaakt. Naast Tiesj Benoot werden ook Tosh Van der Sande en Christophe Laporte aangetrokken om de klassieke kern rond Wout van Aert te stofferen. Had de kopman zelf aangedrongen op die kwaliteitsinjectie?

 

Zeeman: "Het is niet omdat Wout iets zegt, dat we het ook doen. We willen gezamenlijk succesvol zijn, maar ik vraag inderdaad wel veel naar de mening van de renners."

 

"We willen beter worden in het voorjaar. De sprintkern rond Dylan Groenewegen staat er, de klassementsequipe is geleidelijk uitgebouwd. Zoiets heeft tijd nodig. We hebben dat ook voor het voorjaar uitgetekend en we hebben de voorbije maanden enkele mooie slagen behaald."

 

De interne concurrentie wordt ook verhoogd. "Dat is noodzakelijk in topsport: er mag niet te veel comfort zijn. Renners moeten uitgedaagd worden om te verbeteren."

 

"Je komt niet zomaar in onze ploeg voor de Tour, maar je bent ook niet zeker van je plekje in het voorjaar. Daarmee trekken we elkaar richting een hoger niveau."

 

"Of toch op papier, want het draait om wat we op de weg laten zien. Het gewenste niveau moeten we ook daadwerkelijk bereiken."

Team Jumbo-Visma
IN OUT
Rohan Dennis (Ineos Grenadiers) Tony Martin (gestopt)
Christophe Laporte (Cofidis) George Bennett (UAE)
Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) Antwan Tolhoek (Trek)
Michael Hessmann  
Mick van Dijke  
Milan Vader  
Tiesj Benoot (DSM)  
Lees ook: