Sven Nys: "Als veldrijden een olympische sport wordt, is the sky the limit"

  Het veldrijden droomt luidop van internationalisering. Zeker Sven Nys, maar uitgerekend het team van Nys past volgende zondag voor de sneeuwcross in Val di Sole in Italië, waar de organisatie wil aantonen dat veldrijden op het olympische winterprogramma thuishoort. In onze podcast De Tribune gaf Nys uitleg.

  Komende zondag stelt het veldritcircus zijn tenten op op onontgonnen terrein. In het bergachtige decor van Val di Sole in Italië moet sneeuw en ijs voor spektakel zorgen. 

   

  Opvallend afwezige is Team Baloise Trek Lions, waar Sven Nys manager is. Nys is pleitbezorger van internationalisering van de cross en zijn ploeg trok eerder wel naar de Verenigde Staten. "Het is een bewuste keuze", vertelde Sven Nys. "Elk jaar hebben we ergens tijdens het veldritseizoen een pauze en meestal valt die in deze periode." 

   

  "Dit jaar was het enige moment waarop een pauze mogelijk was zonder twee klassementscrossen te missen het weekend van Val di Sole. Voor Val di Sole op zondag, wordt er in Essen gereden en dat is een losse cross."

   

  Met Lucinda Brand heeft Nys nochtans de leidster in de wereldbeker in huis en ook Toon Aerts en Lars van der Haar doen het goed in dat klassement. "Er zijn 16 manches in de wereldbeker, dus één manche missen in de wereldbeker is geen ramp."

   

  "Sneeuwcrossen zijn sowieso spektakel, maar de reis naar daar, de hoogte waarop gereden wordt (zo een 1.200m) en met alles wat nog moet komen, denk ik dat het de juiste keuze is."

  Veldrijden is veel meer een tv-sport dan mountainbike

  Sven Nys

  Ten vroegste in 2030 op de Winterspelen

  Val di Sole wordt wel speciaal, want veldritten op besneeuwde velden en gladde paden zijn een zeldzaamheid geworden. 

   

  In Val di Sole ligt veel sneeuw. En was dat niet het geval geweest, dan had de organisatie desnoods het sneeuwkanon ingezet. Want de organisatie heeft een duidelijk doel: de aandacht van het Olympisch Comité wekken. Veldrijden wil op het programma van de Winterspelen.

   

  Dat zijn team die olympische ambitie niet mee kan ondersteunen in Italië dit weekend, vindt Sven Nys wel jammer. Hij is vurige pleitbezorger van olympisch veldrijden. 

   

  "Ik heb tien jaar in de commissie veldrijden gezeten en onze sport heeft al veel stappen gezet. In het vrouwenveldrijden is veel geïnvesteerd. Daardoor zijn mannen en vrouwen veel meer gelijk in de cross dan in het wegwielrennen."

   

  Nys noemt een aantal argumenten. "Er staan heel wat landen aan de start van een veldrit, dat is belangrijk om een sport olympisch te maken en bovendien is het veldrijden veel meer een tv-sport dan mountainbike. Het is veel goedkoper om het in beeld te brengen en het is attractief. Het past perfect in het format van de Spelen."

   

  "Als onze sport een olympische sport wordt, is the sky the limit. Dan worden alle federaties wakker en stoppen ze opnieuw geld in het veldrijden. Nu is dat enkel in Vlaanderen en Nederland. In landen als Zwitserland of Frankrijk heeft het mountainbike (wel olympisch) daar een stokje voor gestoken."

   

  Maar de kans dat de veldrittoppers van vandaag het nog zullen meemaken is bijzonder klein. "Veldrijden zal eerst nog een demonstratiesport moeten worden. We gaan het veldrijden nooit op de winterspelen zien voor 2030."

  Beluister De Tribune