Ga naar de inhoud

Belgian Cats in EK-vooronde

programma groep A
Bosnië België 87-81
België Duitsland 84-55
België Noord-Macedonië 112-41
België Bosnië 100-60
Duitsland België 44-69
Noord-Macedonië België 43-102
stand in groep A
    M W V +/- ptn
1. België 6 5 1 +218 11
2. Duitsland 6 4 2 +72 10
3. Bosnië 5 2 3 -90 8
4. Noord-Macedonië 6 1 5 -200 7

De groepswinnaars van de 10 poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2023. Ook de beste 4 nummers 2 van de 10 groepen pakken een EK-ticket. Israël en Slovenië zijn als organisator al zeker van deelname.

Emma Meesseman: "Heb kennisgemaakt met het zwarte gat na de Spelen"

 di 9 november 2021 11:39
Emma Meesseman
Emma Meesseman is klaar voor een nieuwe cyclus met de Belgian Cats.

De Belgian Cats spelen deze week hun eerste wedstrijden in de voorrondes van het EK 2023. Voor sterspeelster Emma Meesseman hadden de matchen niet veel vroeger hoeven te komen. "Na de Olympische Spelen is alles even samengekomen", bekent ze.

De Belgian Cats hebben een bewogen zomer achter de rug. Ze pakten brons op het EK, maar hadden net zo goed de finale kunnen spelen. En op de Olympische Spelen sneuvelden ze ondanks een goed toernooi in de kwartfinales, na een thriller tegen gastland Japan.

"We hebben afgelopen zomer 3 maanden samengeleefd. Dan kom je thuis en begin je te denken. De Spelen is waar ik het meest trots op ben, maar tegelijk is het ook mijn grootste ontgoocheling. Iedereen zei ook maar proficiat, terwijl ik zelf nog niet goed wist wat ik voelde", legt Meesseman uit.

"Het zwarte gat na de Olympische Spelen? Ja, daarmee heb ik wel kennisgemaakt. Het was een zomer met veel emoties tegelijkertijd. Eenmaal thuis kwamen de fysieke en mentale ontlading ook nog eens samen. Dat heb ik bij andere atleten ook gemerkt. Het was een raar gevoel."

 Iedereen zei maar proficiat, terwijl ik zelf nog niet goed wist wat ik voelde.

Emma Meesseman

Intussen heeft Meesseman de draad weer opgepikt en is er bij de Belgian Cats met Valéry Demory een nieuwe bondscoach gekomen. "Ik heb na de Spelen 1,5 maand rust gehad en zit nu langzaam opnieuw in de flow", vertelt Meesseman, die blij is om weer bij de Cats te kunnen zijn.

"Het is een beetje anders, met nieuwe speelsters en een nieuwe coach, maar het voelt nog steeds als de Cats. Ik ben altijd heel blij bij de nationale ploeg. Het voelt als thuiskomen."

"Voor ons is het een beetje een nieuwe cyclus. De kern van het team is dezelfde gebleven, maar het gevoel is toch wat anders. Er is een beetje gezonde nervositeit. We willen altijd beter doen. Dat moet het doel zijn voor deze Belgian Cats."

"Geen stem gehad in aanstelling van de bondscoach"

Intussen heeft Emma Meesseman ook al kunnen kennismaken met de nieuwe bondscoach. "Ik kende hem wel, maar niet persoonlijk. Ik heb ook nog maar één keer tegen hem gespeeld, twee weken geleden. Of ik een stem heb gehad in zijn aanstelling? Neen, dat was een zaak van de federatie", klinkt het.

"Na de eerste training heb ik de indruk dat het heel vlot gaat. We zitten allemaal op dezelfde lijn. We willen simpel basketbal spelen. Ik denk dat er op dat vlak niet veel zal veranderen."

"Van een nieuwe coach verwacht je dat hij open kaart speelt en duidelijk zegt wat hij wil. Dat loopt vlot en ik hoop dat dat in de toekomst ook zo zal zijn. Dat zal de overgang alleen maar makkelijker maken."

"De coach heeft ons al duidelijk gemaakt dat hij houdt van een sterke verdediging en van snel spel, met veel passing. Dat hebben we de voorbije jaren ook gedaan."