Deze wereldtopper nekte de Belgian Cats: Jonquel Jones, de beste speelster in de WNBA

  Jonquel Jones in actie voor Bosnië.

  De Belgian Cats openden gisteren hun EK-campagne met een wedstrijd in en tegen Bosnië. Wie afgelopen zomer aandachtig naar het vorige EK keek, wist dat die match geen cadeau zou worden voor de Cats. De reden? Jonquel Jones, importproduct uit de Bahama's, ploegmakker van Emma Meesseman en misschien wel de beste speelster van de wereld op dit moment.

  Lees onder de video's van gisterenavond een portret van Jonquel Jones.

  Onze commentator: "Wat Jones doet is ongezien!"

  De Cats kunnen Jones niet afstoppen

  Bosnisch paspoort in 2019

  Terwijl de Belgian Cats jarenlang vruchteloos probeerden om de in België wonende en spelende Amerikaanse Celeste Trahan-Davis te naturaliseren, had Bosnië in 2019 heel wat minder administratieve bezwaren om Jonquel Jones een Bosnisch paspoort te bezorgen.

  De in de Bahama's geboren centerspeelster verdedigt nu al 2 jaar de kleuren van Bosnië, dat dankzij de klasse van Jones van een middenmoter is uitgegroeid tot een gevaarlijke klant in het Europese basketbal.

  Jonquel Jones speelt sinds 2019 voor Bosnië.

  Verbluffend EK

  Belgische basketbalfans konden afgelopen zomer kennismaken met de kwaliteiten van de 1,98m grote Jones, toen Bosnië de Belgian Cats verraste in hun openingswedstrijd: 70-55.

  Jones begon tegen België nog bescheiden, met "maar" 13 punten en ook 16 rebounds. Ze sloot het EK af als topschutter (24,3 ppm), beste rebounder (16,8 rpm) en op een na beste shotblocker (1,5 bpm).

  Voor die indrukwekkende cijfers en de 5e plaats van Bosnië op het EK kreeg Jones een plekje in het team van het EK, naast onder meer Emma Meesseman en Julie Allemand.

  Een unicum in de WNBA

  Aan Jones' huidige dominantie gaat een lange weg vooraf. Ze trok op haar 14e van de Bahama's naar de VS, waar haar coach op de middelbare school haar voogd werd. Later maakte ze indruk in het universiteitsbasketbal bij Clemson, in 2016 werd ze als 6e gekozen in de WNBA Draft.

  Jones belandde bij Connecticut Sun en timmerde daar de voorbije jaren gestaag aan haar weg naar de top. In haar 2e seizoen werd ze verkozen tot Most Improved Player (MIP), de speelster die het meest vooruitgang gemaakt heeft.

  Een jaar later zette ze opnieuw een stap vooruit en kreeg ze de trofee van Sixth Woman of the Year, de beste invaller. Met Connecticut verloor Jones datzelfde seizoen de WNBA-finale van Washington, het team van Emma Meesseman en Kim Mestdagh.

  Jones zat daarna het coronaseizoen uit en keerde dit jaar terug met brio: 19,4 punten per wedstrijd en 11,2 rebounds per match.

  Bijna unaniem werd ze onlangs verkozen tot MVP in de WNBA. Ze kreeg ook een plekje in het Team van het Jaar én het Defensieve Team van het jaar. Ze is meteen ook de allereerste speelster met een MVP-trofee, MIP-trofee en Sixth Women-trofee op haar palmares.

  Jones en Meesseman delen kleedkamer in Rusland

  Als een van de beste speelsters ter wereld heeft Jonquel Jones ook haar stekje in het sterrenensemble van de Russische topclub Jekaterinenburg, waar ze de kleedkamer deelt met onder meer Emma Meesseman.

  Jekaterinenburg is ook dit seizoen opnieuw de topfavoriet voor de Russische titel en de EuroLeague. Met gemiddeldes van bijna 20 punten en 10 rebounds per match is Jones ook daar een rots in de branding.

  De Belgian Cats proberen Jonquel Jones af te stoppen tijdens het voorbije EK.

  Jones na haar topwedstrijd: "Al mijn shots leken binnen te gaan"

  Om de prestatie van Jonquel Jones gisteren te omschrijven, schieten superlatieven te kort. De genaturaliseerde Bahamese acteerde op een verbluffend hoog niveau en demonstreerde waarom ze op dit moment misschien wel de beste speelster ter wereld is.

  "Onze start vond ik een beetje lusteloos, maar dat hebben we goed hersteld in het 2e en 3e quarter. Daarna werden we weer wat losser en kon België terugkomen, maar ik ben blij met de overwinning. We hebben getoond dat we zulke wedstrijden kunnen winnen", sprak Jones na de match.

  Jones genoot op het veld. "De sfeer was geweldig en de steun van de fans gaf me veel energie. Of het een van mijn beste matchen was? Zo voelde het wel, ja (lacht). Ik heb me geamuseerd. Ik was "in the zone". Al mijn shots leken binnen te gaan."

  De centerspeelster overvleugelde ook Emma Meesseman, haar ploeggenote bij Jekaterinenburg. "Ik moet nog de rest van het seizoen met haar doorbrengen, dus daar ga ik niets over zeggen", lacht Jones.

  Lees ook: