Van Aert en Kopecky maken favorietenrol waar als Flandrien en Flandrienne 2021

  Wout van Aert kaapt de hoofdprijs weg.

  Geen verrassingen op het gala van de Flandrien en Flandrienne. Topfavorieten Wout van Aert en Lotte Kopecky hebben zichzelf opgevolgd na een boerenjaar op de fiets.  

  Dat Wout van Aert voor een derde keer op rij zijn naam op de erelijst van de Flandrien zou zetten, leed weinig twijfel. De 27-jarige kopman van Jumbo-Visma was opnieuw een volledig seizoen ongenaakbaar.

   

  Van Aert maakte al een uitstekende indruk met twee ritzeges en de tweede plek in het eindklassement van Tirreno-Adriatico. Die hoogvorm kon hij in het klassieke voorjaar verzilveren in Gent-Wevelgem, de eerste Vlaamse klassieker op zijn palmares. In april voegde hij daar nog de Amstel Gold Race aan toe na een millimetersprint tegen Tom Pidcock.

   

  Een blindedarmontsteking gooide de voorbereiding van Van Aert op de Tour de France overhoop, maar dat kon hem niet afstoppen. Na zijn triomf op het BK op de weg was hij de eerste renner sinds Eddy Merckx die in een en dezelfde Tour een massasprint (op de Champs-Élysées), een bergrit (op de Ventoux) en een tijdrit kon winnen.

   

  Amper zes dagen na zijn sprint op de Champs-Élysées pakte Van Aert zilver op de olympische wegrit in Tokio na Richard Carapaz. Op het WK tijdrijden sloot Van Aert zijn topseizoen af met zilver, op 5 seconden van Filippo Ganna.

   

  Op het gala van de Flandrien kreeg Van Aert meer stemmen dan Tim Merlier (ritzeges in Giro en Tour) en Jasper Stuyven (winnaar Milaan-Sanremo).

  Wout van Aert is de Flandrien van het Jaar

  Ook Kopecky maakt favorietenrol waar

  Bij de vrouwen ging de trofee van de Flandrienne voor het tweede jaar op rij naar Lotte Kopecky. Ook de Antwerpse was na een sterk seizoen huizenhoog favoriete voor die bekroning.

   

  Na een 4e plek in de Omloop, een 2e plaats in Gent-Wevelgem en winst in Le Samyn toonde Kopecky zich vooral op het BK weer als de leading lady van het Belgische wielrennen. Ze verlengde haar Belgische titels in het tijdrijden en op de weg.

   

  Met veel verwachtingen trok Kopecky dan ook naar Tokio, maar op de piste volgde een ontgoocheling van formaat. Twee valpartijen verkwanselden haar kansen op olympisch eremetaal in de ploegkoers. Eerder was ze in de wegrit al op een ondankbare 4e plaats gestrand.

   

  Maar op het WK baanwielrennen in Roubaix spoelde ze de olympische ontgoocheling helemaal door. Na zilver op de afvalling en het omnium kroonde ze zich tot wereldkampioene in de puntenkoers.

   

  Kopecky haalde het in de Flandrienne-verkiezing voor Jolien D'hoore, die drie keer op de erelijst staat en Shari Bossuyt.

  Lotte Kopecky is de Flandrienne van het Jaar

  Nys Jonge Flandrien van het Jaar, D'Hoore bekroond voor carrière

  Thibau Nys won de trofee van Jonge Flandrien van het Jaar. Hij won de Europese titel bij de beloften op de weg. Bij de juniores kreeg Alec Segaert het kunstwerk. Bij de nieuwelingen viel Steffen De Schuyteneer in de prijzen.

   

  Tim Declercq won de prijs voor 'Ploegmaat van het Jaar'.

   

  Jolien D'Hoore kreeg een 'Lifetime Achievement Award' voor haar indrukwekkende carrière.

   

  Pararenner Tim Celen heeft de tweede 'Trofee Patrick Sercu', de prijs voor de meest opmerkelijke prestatie in een andere discipline dan het wegwielrennen voor elite, mogen ontvangen.

  Thibau Nys is de Jonge Flandrien van het Jaar

  Tim Declercq is de Ploegmaat van het Jaar

  Tim Celen wint de trofee Patrick Sercu

  De 'Vonk' gaat naar Florian Vermeersch