Titelverdediger Matthias Casse grijpt naast medailles in Parijs

Casse baalt in de kamp om brons.

Matthias Casse (IJF-2) heeft zijn titel in de Grand Slam van Parijs niet kunnen verlengen. De winnaar van olympisch brons verloor zijn kwartfinale en moest naar de herkansingen. Daar was de Japanner Sotaro Fujiwara (IJF-31) te sterk in de match om het brons.

In Parijs vocht Casse zijn eerste grote toernooi na de Spelen van deze zomer. Hij oefende op enkele nieuwe technieken, maar als titelverdediger in de categorie tot 81 kilogram wou Casse toch niet met lege handen vertrekken.

 

Maar twee keer moest Casse zijn meerdere erkennen in een Japanner. Eerst in de kwartfinale tegen opkomend talent Takeshi Sasaki, die na 2'51" een ippon kon scoren. 

 

Daarna ging Casse de herkansingen in en in de finale om het brons botste hij weer op een Japanner. Sataro Fujiwara smeerde hem een minuut voor tijd een waza-ari aan. Met aanvallend judo probeerde onze bronzen medaille van Tokio het tij nog te keren maar zonder succes. 

 

Maar de Grand Prix was toch een succes voor de Belgen. Met het brons van Mina Libeer (-57 kg) gisteren en de 5e plaats van Casse behaalde België het beste totaalresultaat in Parijs sinds 2016.

In je hoofd denk je soms dat je al verder staat, maar ik sta weer met de voetjes op de grond. 

Casse: "Mijn hoofd wil wel, maar mijn lichaam werkt nog niet mee"

"Het was een moeilijke en frustrerende dag", zei Casse na zijn laatste kamp. Al probeerde hij zijn teleurstelling toch wat te plaatsen. "We hebben nieuwe dingen geprobeerd en ik ben nog niet in vorm. Ik verwacht dat alles van de eerste keer lukt, maar dat kan niet."

 

"Ik moet het nog even verwerke, het is een gemiste medaille. Maar het is niet onlogisch dat het na een dikke maand trainen nog niet perfect loopt. Conditioneel en fysiek ben ik wel in orde, maar ik heb geen wedstrijdritme. Dat merkte ik wel. Mijn hoofd wil wel, maar mijn lichaam gaat nog niet mee."

 

"Op dit toernooi wou ik achterhalen waar ik al sta en ik blijk nog geen 100 procent te zijn. Maar ik wil het grotere plaatje zien. Ik heb weer veel bijgeleerd. In je hoofd denk je soms dat je al verder staat, maar ik sta weer met de voetjes op de grond. Het eerstvolgende piekmoment is het EK."