Nederlandse EK-laureaten mogen niet naar WK, De Ketele: "Blunder van de bond"

  Het ziet ernaar uit dat Kenny De Ketele straks op het WK geen concurrentie zal krijgen van de Nederlanders, die nochtans met Van Schip/Havik de kersverse Europese kampioen hebben in de ploegkoers. "Het is jammer voor hen, maar we kenden die regel allemaal."

  Het duo Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik hield afgelopen weekend de tandem De Ketele/De Vylder van het goud op het EK ploegkoers. Volgende week staat het WK op het programma, maar daar mogen de Nederlanders niet aan deelnemen, omdat ze als land geen enkele Nations Cup hebben gereden.

   

  In Nederland schreeuwen ze moord en brand. "Maar het is een regel die we allemaal kenden", zegt Kenny De Ketele. "Ik ben zelf nog vlak na de Spelen naar Colombia getrokken om aan die regel te voldoen."

   

  "Het is jammer voor die gasten, want ze waren in goeien doen op het EK. Het is raar dat hun titel daar geen garantie is om op het WK te mogen starten. Maar een regel is een regel."

   

  "Als die regel er niet was, waren wij wellicht ook niet naar Cali  gegaan, want dat zijn niet de goedkoopste en makkelijkste reisjes. Dat is toch een aanslag op je lichaam."

  Ik ben nog speciaal naar Cali gevlogen na de Spelen om aan die regel te kunnen voldoen.

  Kenny De Ketele

  Degrendele reed ploegkoers in Cali: "Om de ploeg te helpen"

  "Uiteindelijk was het niet zo ingewikkeld", gaat De Ketele voort. "Als je 1 renner op 1 onderdeel 1 Nations Cup-wedstrijd had laten rijden, dan kun je aan het WK deelnemen."

   

  "Het is heel jammer voor de Nederlandse renners, maar het is vooral een grote blunder van de KNWU, de Nederlandse wielerbond."

   

  Die vreemde regel zorgde ervoor dat Nicky Degrendele, sprintster in hart en nieren, in Cali voor het eerst in haar leven aan een ploegkoers moest deelnemen.

   

  "Ik heb dat voor de ploeg gedaan, dat was het minste wat ik kon doen", zegt Degrendele. "Ik heb het toch 35 ronden volgehouden", lacht ze.