Lucratief is het sowieso: wat kunnen de Duivels verdienen in de Nations League?

  Of het nu belangrijk is of niet: de Nations League wordt sowieso financieel interessant voor de Belgische voetbalbond. Voor de deelnemers aan de Final Four ligt namelijk een bedrag tussen de 7 en 10,5 miljoen te wachten.

  De vier landen in de Final Four zijn nú al winnaars. Want ongeacht het resultaat wordt de bankrekening van de federatie flink gespijsd.

   

  De winnaar van de Final Four in de Nations League mag 10,5 miljoen euro bijschrijven. Ook de ereplaatsen zijn financieel interessant. De verliezend finalist krijgt namelijk 9 miljoen, de derde 8 miljoen en de vierde 7 miljoen.

   

  Dat zijn stevige bedragen voor een toernooi dat eigenlijk maar een kleine week duurt. De kost voor alle deelnemers - denk aan hotels, verplaatsingen maar ook trainingsarbeid - ligt dus een stuk lager dan bij een WK of een EK.

   

  Om u een idee te geven: een plekje bij de eerste vier op het jongste Europees kampioenschap leverde tussen de 18,25 en 28,25 miljoen euro op. De Belgische voetbalbond kreeg na de uitschakeling in de kwartfinale tegen Italië een bedrag van 16,25 miljoen mee.

   

  Op het WK in Rusland van 2018 lag het prijzengeld voor dezelfde eindklasseringen tussen de 18,8 en 32,5 miljoen euro.

    Nations League 2021 EK 2020 WK 2018
  Winnaar 10,5 miljoen euro 28,25 miljoen euro 32,5 miljoen euro
  Runner-up 9 miljoen euro 25,25 miljoen euro 23,9 miljoen euro
  Derde 8 miljoen euro 19,25 miljoen euro 20,5 miljoen euro
  Vierde 7 miljoen euro 18,25 miljoen euro 18,8 miljoen euro