Spoelt Stuyven zijn WK-kater door in Roubaix? "Kan een dag vol miserie worden"

  Jasper Stuyven (rechts) in gesprek met Mads Pedersen tijdens de verkenning van Parijs-Roubaix. De twee delen zondag het kopmanschap bij Trek Segafredo.

  De klassieke renners wachten al sinds april 2019 op een nieuwe editie van Parijs-Roubaix. Zondag is het eindelijk zover. Jasper Stuyven (29) wil in Noord-Frankrijk meedoen voor de zege. "Ik had wat rust nodig na het WK, maar ik ben blij dat we eindelijk nog eens een Roubaix kunnen rijden", zegt de kopman van Trek-Segafredo.

  "Eén van de zwaarste wedstrijden ooit"

  In zijn eigen Leuven greep Jasper Stuyven net naast een WK-medaille. Is de ontgoocheling ondertussen al verteerd? "Het was wel een lastige week. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek was het WK één van de zwaarste wedstrijden die ik ooit reed", zegt de winnaar van Milaan-Sanremo.  

   

  "Dus ik had de voorbije dagen wel wat rust nodig. Het is ook wel goed dat nu snel Roubaix volgt, een grote koers. Dat helpt om dat WK sneller te verwerken en achter me te laten."

   

  Over de tactiek van de Belgen is ondertussen al veel gezegd en geschreven. Stuyven staat er niet te lang meer bij stil, twee dagen voor Parijs-Roubaix. "Voor het WK zijn er heel veel artikels verschenen over hoe we moesten rijden. Die tactiek hebben we ook exact uitgevoerd."

   

  "Nu hebben we plots dom gereden en zijn we idioten. Als je niet wint, wordt er snel een fiasco van gemaakt. Dat ergert mij."

  Voor het WK zijn er heel veel artikels verschenen over hoe we moesten rijden. Die tactiek hebben we ook exact uitgevoerd.

  Jasper Stuyven

  "Dezelfde favorieten"

  Terug naar Parijs-Roubaix. Stuyven werd in het verleden al 4e (2017) en 5e (2018). Doet hij dit jaar beter in wellicht heel zware omstandigheden? "Ik kijk er alleszins heel erg naar uit", popelt hij. 

   

  "Ik won deze wedstrijd als wereldkampioen bij de junioren in 2010. Het is een koers die me ontzettend goed ligt, beter dan de Ronde van Vlaanderen."

   

  Zondag wordt wellicht een kletsnatte editie van de Helleklassieker. "Iedereen weet dat als het zondag gaat regenen het gevaarlijk wordt."

   

  "Het kan een een mooie koers worden, maar als je als renner aan de verkeerde kant van het plezier terecht komt, als je valt of pech kent bijvoorbeeld, dan kan het een dag vol miserie worden. Nu goed, dat weet elke renner. Ik ben vooral heel blij dat we nog eens een Roubaix kunnen rijden."

   

  Stuyven ziet dezelfde favorieten naar voren komen als in de andere voorjaarskoersen. "Het is een andere datum, maar dat verandert niet veel. De favorieten voor dit soort koersen zijn dezelfde als voor de Vlaamse wedstrijden."  

  Parijs-Roubaix is een koers die me ontzettend goed ligt, beter dan de Ronde van Vlaanderen.

  Jasper Stuyven