De Ketele stopt niet in "zijn" Gent, wel in Rotterdam: "Twee keer afscheid"

  Kenny De Ketele is bezig aan zijn laatste maanden als prof.

  Kenny De Ketele haakt na de Zesdaagse van Rotterdam begin december zijn fiets aan de haak. De 36-jarige baanspecialist rijdt in Nederland zijn laatste koers aan de zijde van Niki Terpstra. "Ik kijk ernaar uit", klinkt het.

  Kenny De Ketele heeft er 17 seizoenen als profrenner opzitten. In 2012 kroonde hij zich samen met Gijs Van Hoecke tot wereldkampioen in de ploegkoers, 5 jaar later werd hij vicewereldkampioen in de puntenkoers.

  Verder behaalde hij nog 4 bronzen WK-medailles en 5 Europese titels op de piste. De Ketele is 21-voudig zesdaagsewinnaar. Vier keer won hij de Zesdaagse van Gent, voor het laatst in 2019 aan de zijde van Robbe Ghys.

  Met Ghys werd hij op de voorbije Olympische Spelen in Tokio 4e in de ploegkoers, in het omnium werd hij 13e. Ook in 2008 en 2012 verdedigde hij de Belgische kleuren op de Spelen. In Peking 2008 eindigde hij eveneens op de 4e plaats in de ploegkoers, samen met Iljo Keisse.

  Parijs is nog 3 jaar weg en ik merk dat ik met minder goesting naar de wegwedstrijden ga en die heb je nu eenmaal nodig.

  Kenny De Ketele

  "Eigenlijk was ik 2 jaar geleden al met mijn afscheid bezig", zegt de renner van Sport Vlaanderen-Baloise. "De Olympische Spelen in Tokio moesten een hoogtepunt worden in mijn carrière. Een ultiem doel om mijn loopbaan mee af te sluiten. Maar doordat de Spelen een jaar werden uitgesteld, kwam er dus automatisch voor mij ook nog een koersseizoen bij."

  De Ketele haalde recent op training nog zijn hoogste waardes ooit, de beslissing om te stoppen was dan ook niet eenvoudig. "Maar Parijs is nog 3 jaar weg en ik merk dat ik met minder goesting naar de wegwedstrijden ga en die heb je nu eenmaal nodig om top in de zesdaagsen te zijn."

  Opvallend: De Ketele zwaait niet af in "zijn" Gent, wel in Rotterdam. "Natuurlijk is Gent mijn thuisbasis, maar ik voel me in Rotterdam ook altijd welkom en gewaardeerd. Ik heb met beide zesdaagsen een persoonlijke en goede band. Ik neem nu gewoon tweemaal afscheid: een keer voor eigen volk en eenmaal internationaal." 

  In Rotterdam met Terpstra: "Niki is een machine"

  In Rotterdam zal Kenny De Ketele rijden aan de zijde van Niki Terpstra. "Niki en ik komen goed overeen", vertelt De Ketele.

  "We hebben heel vaak tegen elkaar gestreden en rijden nu voor het eerst ooit samen. Ik kijk er zeer naar uit, want Niki is een machine, waar je beter samen dan tegen kan rijden."