Gezien in het Scheldepeloton: "Wouter Weylandt heeft mijn leven gered"

  Sinds de zware valpartij van Kurt Hovelijnck dragen profs ook op training een helm.

  In aflevering 4 van de felgesmaakte Canvas-documentaire blikt Kurt Hovelijnck (40) terug op zijn zware val. Dankzij Wouter Weylandt kan de voormalige Quick-Step-coureur het nog navertellen.

  In 2009 heeft de harde werker Kurt Hovelijnck net een plaatsje bij zijn droomploeg Quick-Step afgedwongen wanneer het misloopt. Op trainingstocht met zijn ploegmaat Wouter Weylandt gaat hij over de kop.

   

  "Ik had afgesproken met Wouter Weylandt op de dag voor Nokere Koerse", vertelt Hovelijnck in aflevering 4 van Het Scheldepeloton.


  "In een van de sprinten, haalden we 55 kilometer per uur. Door een blokkage van mijn achterwiel ben ik over mijn stuur gevlogen, recht op mijn gezicht, zonder helm."


  Wouter Weylandt aarzelde niet alarmeerde de hulpdiensten. "Ik wist meteen dat het ernstig was. Kurt ademde nog, maar er kwam bloed uit zijn oren", vertelde hij achteraf.


  "Ik heb meteen om een mugteam gevraagd. Dat wilden ze eerst niet, maar ik ben blijven aandringen."


  Dankzij de vastberadenheid van Wouter Weylandt heeft Kurt Hovelijnck zijn zware val overleefd. "Ik heb mijn leven te danken aan Wouter Weylandt", beseft hij. "Anders had ik hier nu niet gezeten."

   

  Sinds de zware val van Hovelijnck is de fietshelm ook ingeburgerd tijdens trainingen.

  Ik heb meteen om een mugteam gevraagd. Dat wilden ze eerst niet, maar ik ben blijven aandringen.

  Wouter Weylandt

  Weylandt weerlegt kritiek met ritwinst in Giro

  Wouter Weylandt krijgt het moeilijk na Kurts zware val. Op het jaagpad langs de Schelde heeft hij de dood in de ogen gekeken.

   

  Weylandt zit niet goed in zijn vel. Hij valt in koers, knijpt de remmen dicht, wint niet meer en verliest de lust in het leven.

   

  Het levert hem felle kritiek op van grote baas Lefevere. Wouter kan er niet mee lachen en wil antwoorden met de pedalen. Exact wat hij doet in de Girorit met aankomst in Middelburg.