Florian Van Acker wint: "Haalde geen 10% van niveau door omstandigheden, was net zwembad"

  Van Acker, de regerende Europese, wereld- en olympische kampioen, had last van de luchtvochtigheid.

  Florian Van Acker won zijn 1e match in Tokio in 3 sets, maar was niet tevreden over zijn spel. Hij had last van de vochtige omstandigheden in het Tokyo Metropolitan Gymnasium. "Dit was geen tafeltennis. Ik haalde nog geen 10 procent van mijn niveau. De luchtvochtigheid maakt het mij moeilijk, dit is een zwembad."

  Het zat de regerende Europese, wereld- en olympische kampioen hoog: "Ik ga vanavond mijn beklag doen."

  "Dit was geen tafeltennis", begon Van Acker na afloop van zijn zege (11-7, 11-8, 11-9) tegen de Venezolaan José Martinez Barreto (ITTF-39). "Mijn coach (Nico Vergeylen, red.) had gezegd dat er geen vocht zou zijn in de zaal, maar dat was wel het geval."

  "Tijdens de trainingsdagen was er ook al vocht. Ik dacht dat ze toen de airco niet hadden opgezet omdat het te veel kostte."

  "Dit is een zwembad", ging hij door. "Mijn rubbers waren nat. De bal gleed voortdurend weg, ik had geen controle. Dit kan niet en is in strijd met de reglementen van de ITTF (internationale bond, red)."

  "Er hoort geen vocht te zijn in de zaal. Ik heb op minder dan 10 procent van mijn niveau gespeeld. Je hebt heel weinig grip. Kenners van het tafeltennis zullen mij heel goed begrijpen."

  Dit moet tafeltennis zijn, geen padel. Dit is een effectsport.

  Florian Van Acker

  "Ik ga vanavond samen met mijn coach mijn beklag doen bij de verantwoordelijken. Dit moet tafeltennis zijn, geen padel. Dit is een effectsport. Padel is dat niet."


  "Het interesseerde mij tijdens de punten zelfs niet of ik won of niet. Ik hoop dat de omstandigheden morgen beter zijn. Dit is de Spelen onwaardig."


  In zijn tweede wedstrijd in groep B staat Van Acker morgenvroeg 6.40 u. tegenover de Japanner Takeshi Akemori (ITTF-7). Zag hij toch nog iets positiefs? "Ik heb gewonnen en dat is het belangrijkste. We hebben goede bedden en goed eten in het olympisch dorp. Ik ga het straks wel van mij kunnen afzetten."