Het succes achter Intermarché-WG: "Vroeger stonden we uitgeblust aan de start"

  Intermarché-Wanty Gobert is geen meeloper meer.

  Met een ritzege en de leiderstrui is de Vuelta van Intermarché-Wanty-Gobert al na 3 dagen geslaagd. Maar hoe komt het dat een van de meest grijze ploegen sinds dit jaar meer kleur geeft aan grote wedstrijden? "Er zijn betere afspraken en we kunnen gerichter trainen", zegt renner Pieter Vanspeybrouck.

  "Vroeger wedden we op 3 paarden, nu op 1 kopman"

  Taco van der Hoorn in de Giro en Rein Taaramäe in de Vuelta hebben  Intermarché-Wanty-Gobert met een ritzege op de kaart gezet in de grote rondes.

  "Eigenlijk moest dit een overgangsjaar worden. Vorig jaar wisten we vrij laat dat we zouden toetreden tot de WorldTour. We konden daardoor niet veel nieuwe renners aantrekken", legt Wanty-renner Pieter Vanspeybrouck uit.

   

  Toch scoort de Belgische ploeg beter dan verwacht. Wat is het verschil met de voorbije jaren? "We rijden nu meer in ploegverband. Vroeger moesten we zoveel mogelijk punten sprokkelen om te kunnen starten in WorldTour-wedstrijden. Daardoor wedden we toen dikwijls op 3 paarden om punten te pakken."

   

  "Dit jaar spelen we vaker 1 kopman uit. De ene dag rijden we voor die renner, de andere dag voor een andere renner. Met 3 renners zo hoog mogelijk eindigen, hoeft niet meer nu we het statuut van WorldTour-ploeg hebben. We rijden nu meer om te winnen."

   

  De rolverdeling is sinds dit jaar beter omlijnd. "Er zijn betere afspraken", zegt Vanspeybrouck. "Ik weet op voorhand dat ik zal moeten werken en ik heb daar geen probleem mee. Door die betere afspraken gaan we ook meer voor elkaar door een vuur."

  Rein Taaramäe is sinds gisteren de leider in de Vuelta.

  "Aike Visbeek is een heel grote aanwinst"

  Of Intermarché-Wanty-Gobert vroeger wat minder professioneel was? "Dat kan je misschien zo stellen. Maar je moet ook roeien met de riemen die je hebt. Vroeger hadden we gewoon een veel lager budget", zegt Vanspeybrouck.

   

  "Doordat ons budget verhoogd is, konden we dit jaar Aike Visbeek als performance manager binnenhalen. Hij is een heel grote aanwinst."

   

  "Visbeek zorgt er onder meer voor dat de selecties meer uitgebalanceerd zijn. Vroeger werden de 8 beste renners opgesteld, je moest je toen altijd bewijzen om een plek in de selectie te krijgen."

   

  "Sinds de komst van Visbeek werken we met een jaarplanning en kan je veel gerichter trainen."

   

  "Rein (Taaramäe) wist bijvoorbeeld al maanden op voorhand dat hij naar de Vuelta zou gaan. Hij kon daardoor wat rust nemen na de Giro en op hoogtestage gaan. Vroeger stonden we soms uitgeblust aan de start van een koers."

   

  Maar er is niet enkel de jaarplanning en het gerichter trainen. "We zijn meer met onze voeding bezig. We doen fietstesten en pistetesten. Al die details maken het verschil."

  Aike Visbeek is sinds dit jaar performance manager Intermarché-Wanty-Gobert.

  "Slechte Tour door minder goede voorbereiding"

  In tegenstelling tot de Giro en de Vuelta was de Tour wel een tegenvaller voor Intermarché-Wanty-Gobert.

  Wat is er toen foutgelopen? "Er was een voorselectie van 12 renners. Maar door corona moesten we de Ronde van Zwitserland vroegtijdig verlaten. Daardoor duurde het wat langer tot onze definitieve Tour-ploeg bekend was."

   

  "Ik denk dat bepaalde renners ook niet de beste voorbereiding hadden op de Tour. Maar in de slotweek was de ploeg wel goed", besluit Vanspeybrouck.

  Lees ook:

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritBurgos - Burgos7,1 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijd