Taaramäe verovert ritwinst én rood, Roglic zonder maats en Carapaz zonder kracht

  Vuelta a España: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 202.8 km
  location 12:21: Santo Domingo de Silos - 17:38: Picón Blanco
  trophy Rein Taaramäe
  einde
  startfinish
  0306090120150180202.8

   Met Intermarché-Wanty-Gobert heeft nog een Belgische ploeg al meteen een etappezege in de Vuelta te pakken: Rein Taaramäe heeft de eerste aankomst bergop naar zijn hand gezet. De 34-jarige Est was de sterkste van een vluchtersgroep en is ook de nieuwe leider. De favorieten schoten te laat wakker om een gooi te doen naar ritwinst. Primoz Roglic zat er geïsoleerd, Richard Carapaz verloor tijd.

   De 3e rit in een notendop:

   • De winnaar: Intermarché-Wanty-Gobert werd voor het seizoen hier en daar als "het lelijke eendje" van de WorldTour beschouwd. Maar met Van der Hoorn in de Giro en Taaramäe in de Vuelta boekt de Belgische ploeg wel 2 ritzeges in grote rondes.

   • Statistiek: 10 jaar na zijn 1e ritzege in de Vuelta behaalt Taaramäe een nieuw succes. Hij verovert ook de leiderstrui en is pas de 2e Est die daarin slaagt in een grote ronde. Zijn voorganger is Jaan Kirsipuu, die het geel droeg in de Tour van 1999.

   • De verliezer: Olympisch kampioen Richard Carapaz stond al op het eindpodium van alle grote rondes. Maar in deze Vuelta wordt het moeilijk om zijn 2e plek van vorig jaar te herhalen. Carapaz kreeg 1 minuut aangesmeerd van de andere favorieten.

   • Morgen: Normaal gezien krijgt Jasper Philipsen een nieuwe kans op ritwinst. De laatste kilometer loopt wel aardig op.

   Bekijk de laatste kilometer van etappe 3

   Vluchters krijgen veel speelruimte, Bahrein maakt even indruk

   Een loodzware aankomst bergop op dag 3, zo'n straffe stoot kan haast enkel in de Vuelta. In een nerveus begin kwam Fabio Jakobsen ten val, gelukkig zonder veel erg. 

   8 renners trokken in het 1e wedstrijduur op schattenjacht, onze landgenoten hadden geen ticketje op de kop kunnen tikken.


   Amezqueta, Bayer, Bol, Calmejane, Dombrowski, Elissonde, Soto en Taaramäe fietsten een bonus van 9 minuten bij elkaar. Toen Bahrein-Victorious er enkele minuten afpitste, leek het nog een dubbeltje op zijn kant te worden.

   Voorin probeerde Calmejane tevergeefs te anticiperen voor de steile slotklim. De kopgroep ontplofte op de Picon Blanco, een beest van 7,6 km en een gemiddelde stijging van 9,3 procent.

   Taaramäe bleek over het beste koppel klimmersbenen te beschikken. Op 2 kilometer van de streep gooide de ranke Est zijn laatste reisgezellen los. Dombrowski en Elissonde kwamen als 2e en 3e over de streep.

   Carapaz en Kuss vallen tegen, Frison 1e Belgische uitvaller

   Als klap op de vuurpijl nam Taaramäe ook de leiderstrui over van Primoz Roglic, die op de slotklim Sepp Kuss door het ijs zag zakken. De Sloveen zat geïsoleerd, maar bolde wel met de beste klassementsmannen over de streep.

   Bij de favorieten waren er geen winnaars, maar wel verliezers. Richard Carapaz liep al snel rood aan en kreeg uiteindelijk 1 minuut aangesmeerd van Roglic, Bernal en co. Ook Guillaume Martin kreeg een tik om de oren.

   Beste Belg in de daguitslag was Mauri Vansevenant op de 35e plaats. Harm Vanhoucke eindigde 2 plekken verderop, nog net voor Carapaz.

   Uit het Belgische kamp viel helaas ook een 1e uitvaller te melden. Frederik Frison kampte met koorts en ging niet meer van start.

   Bekijk het verslag van de 3e etappe:

   Taaramäe: "Piva is een heel slimme ploegleider"

   Op zijn 34e is Rein Taaramäe weer boven water gekomen. "Ik had het zelf wel verwacht", reageerde de nieuwe leider in de Vuelta. "Mijn vorm is goed."

    

   "Valerio Piva is ook een heel intelligente ploegleider. We hebben gisteren met hem besproken dat we voor de ritzege en de leiderstrui zouden gaan."

   Toen Taaramäe besefte dat het peloton de koplopers niet zou terugpakken, had de Est nog 1 vraag: "Hoe goed zijn Joe Dombrowski en Kenny Elissonde? Ik wist dat ze enorm veel kwaliteiten hadden."

    

   "Toen ik 5 jaar geleden een rit in de Giro won, eindigde Dombrowski 3e. Maar vandaag had ik heel veel zelfvertrouwen."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamploegresultaat
   1Rein TaaramäeIWG5:16:57
   2Joe DombrowskiUAD+21
   3Kenny ElissondeTFS+36
   4Lilian CalmejaneACT+1:16
   5Enric MasMOV+1:45
   6Miguel Ángel LópezMOV+1:48
   7Primož RoglicTJV+1:48
   8Adam YatesIGD+1:48
   9Mikel LandaTBV+1:48
   10Giulio CicconeTFS+1:48