Taaramäe verovert ritwinst én rood, Roglic zonder maats en Carapaz zonder kracht

  Vuelta a España: Rit 3einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSanto Domingo de Silos - AankomstPicón Blanco -
  Afstand202,8 km
  0306090120150180202.8

   Met Intermarché-Wanty-Gobert heeft nog een Belgische ploeg al meteen een etappezege in de Vuelta te pakken: Rein Taaramäe heeft de eerste aankomst bergop naar zijn hand gezet. De 34-jarige Est was de sterkste van een vluchtersgroep en is ook de nieuwe leider. De favorieten schoten te laat wakker om een gooi te doen naar ritwinst. Primoz Roglic zat er geïsoleerd, Richard Carapaz verloor tijd.

   De 3e rit in een notendop:

   • De winnaar: Intermarché-Wanty-Gobert werd voor het seizoen hier en daar als "het lelijke eendje" van de WorldTour beschouwd. Maar met Van der Hoorn in de Giro en Taaramäe in de Vuelta boekt de Belgische ploeg wel 2 ritzeges in grote rondes.

   • Statistiek: 10 jaar na zijn 1e ritzege in de Vuelta behaalt Taaramäe een nieuw succes. Hij verovert ook de leiderstrui en is pas de 2e Est die daarin slaagt in een grote ronde. Zijn voorganger is Jaan Kirsipuu, die het geel droeg in de Tour van 1999.

   • De verliezer: Olympisch kampioen Richard Carapaz stond al op het eindpodium van alle grote rondes. Maar in deze Vuelta wordt het moeilijk om zijn 2e plek van vorig jaar te herhalen. Carapaz kreeg 1 minuut aangesmeerd van de andere favorieten.

   • Morgen: Normaal gezien krijgt Jasper Philipsen een nieuwe kans op ritwinst. De laatste kilometer loopt wel aardig op.

   Bekijk de laatste kilometer van etappe 3

   Vluchters krijgen veel speelruimte, Bahrein maakt even indruk

   Een loodzware aankomst bergop op dag 3, zo'n straffe stoot kan haast enkel in de Vuelta. In een nerveus begin kwam Fabio Jakobsen ten val, gelukkig zonder veel erg. 

   8 renners trokken in het 1e wedstrijduur op schattenjacht, onze landgenoten hadden geen ticketje op de kop kunnen tikken.


   Amezqueta, Bayer, Bol, Calmejane, Dombrowski, Elissonde, Soto en Taaramäe fietsten een bonus van 9 minuten bij elkaar. Toen Bahrein-Victorious er enkele minuten afpitste, leek het nog een dubbeltje op zijn kant te worden.

   Voorin probeerde Calmejane tevergeefs te anticiperen voor de steile slotklim. De kopgroep ontplofte op de Picon Blanco, een beest van 7,6 km en een gemiddelde stijging van 9,3 procent.

   Taaramäe bleek over het beste koppel klimmersbenen te beschikken. Op 2 kilometer van de streep gooide de ranke Est zijn laatste reisgezellen los. Dombrowski en Elissonde kwamen als 2e en 3e over de streep.

   Carapaz en Kuss vallen tegen, Frison 1e Belgische uitvaller

   Als klap op de vuurpijl nam Taaramäe ook de leiderstrui over van Primoz Roglic, die op de slotklim Sepp Kuss door het ijs zag zakken. De Sloveen zat geïsoleerd, maar bolde wel met de beste klassementsmannen over de streep.

   Bij de favorieten waren er geen winnaars, maar wel verliezers. Richard Carapaz liep al snel rood aan en kreeg uiteindelijk 1 minuut aangesmeerd van Roglic, Bernal en co. Ook Guillaume Martin kreeg een tik om de oren.

   Beste Belg in de daguitslag was Mauri Vansevenant op de 35e plaats. Harm Vanhoucke eindigde 2 plekken verderop, nog net voor Carapaz.

   Uit het Belgische kamp viel helaas ook een 1e uitvaller te melden. Frederik Frison kampte met koorts en ging niet meer van start.

   Bekijk het verslag van de 3e etappe:

   Taaramäe: "Piva is een heel slimme ploegleider"

   Op zijn 34e is Rein Taaramäe weer boven water gekomen. "Ik had het zelf wel verwacht", reageerde de nieuwe leider in de Vuelta. "Mijn vorm is goed."

    

   "Valerio Piva is ook een heel intelligente ploegleider. We hebben gisteren met hem besproken dat we voor de ritzege en de leiderstrui zouden gaan."

   Toen Taaramäe besefte dat het peloton de koplopers niet zou terugpakken, had de Est nog 1 vraag: "Hoe goed zijn Joe Dombrowski en Kenny Elissonde? Ik wist dat ze enorm veel kwaliteiten hadden."

    

   "Toen ik 5 jaar geleden een rit in de Giro won, eindigde Dombrowski 3e. Maar vandaag had ik heel veel zelfvertrouwen."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamploegresultaat
   1Rein TaaramäeIWG5:16:57
   2Joe DombrowskiUAD+21
   3Kenny ElissondeTFS+36
   4Lilian CalmejaneACT+1:16
   5Enric MasMOV+1:45
   6Miguel Ángel LópezMOV+1:48
   7Primož RoglicTJV+1:48
   8Adam YatesIGD+1:48
   9Mikel LandaTBV+1:48
   10Giulio CicconeTFS+1:48

   Fase per fase

   1. 17 uur 41. Mas bolde als 1e van de klassementsmannen over de streep op de 5e plaats. Gevolgd door Lopez, Roglic, Yates, Landa, Ciccone, Bernal en Valverde. Richard Carapaz is de grootste verliezer. .
   2. 17 uur 39. Taaramae is ook de nieuwe leider. 2 vliegen in één klap voor de 34-jarige Est, want Taaramae is ook de nieuwe leider.  .
   3. 17 uur 37 match afgelopen
   4. 17 uur 36. Versnelling Valverde. Het is zowaar de 41-jarige Valverde die de groep der favorieten ment. Taaramae is bijna verlost van zijn onderneming. .
   5. 17 uur 35. De favorieten beperken het voorlopig tot een partijtje schijnboksen. .
   6. Laatste kilometer! We bespeuren al wat euforie op het gezicht van Rein Taaramae. Nog 1.000 meter en hij boekt 10 jaar na zijn 1e een 2e ritzege in de Vuelta. . 17 uur 34.
   7. 17 uur 32. Vansevenant is nog mee. Van de landgenoten houdt Mauri Vansevenant nog mooi stand in het favorietenleger. De jonge klimgeit van Deceuninck-Quick Step is goed begonnen aan zijn 1e grote ronde. .
   8. 17 uur 30. Yates versnelt, Carapaz zakt door het ijs. Olympisch kampioen Richard Carapaz heeft zijn trip naar Tokio nog niet volledig verteerd. In het staartje van het peloton laat de Ecuadoraan los. Wie wel fris lijkt bij Ineos-Grenadiers, is Adam Yates. Hij huppelt even voor het fel uitgedunde peloton uit. .
   9. 17 uur 30. Nog 2 km: Taaramae solo. Wordt dit een grootse dag voor Intermarché-Wanty-Gobert? Taaramae gooit alle kettingen los en schiet alleen over in de spits van de koers. Als Taaramae volhoudt, liggen de ritzege en de rode leiderstrui binnen handbereik. .
   10. 17 uur 29. Taaramae leidt de dans, bollentrui Kuss lost.

    Taaramae leidt de dans, bollentrui Kuss lost

   11. 17 uur 28. Taaramae doet er alles aan om Dombrowski te kraken. Michel Wuyts.
   12. 17 uur 25. Taaramae schudt aan de boom. Op een steile strook probeert Taaramae zijn 2 metgezellen van zich af te schudden. Maar Elissonde en Dombrowski laten de ranke Est niet zomaar zijn gang gaan. .
   13. 17 uur 23. Elissonde ligt voorlopig in polepositie om de rode leiderstrui van Roglic over te nemen. Hij is de best geplaatste van het leiderstrio. Maar Taaramae staat in de buurt van de Franse pocketklimmer. .
   14. 17 uur 21. Leiderstrio. Door het gezwoeg van Dombrowski rollen ook de koppen van Amezqueta en Calmejane in de kopgroep. Blijven nog over: Taaramae, Elissonde en Dombrowski zelf. .
   15. 17 uur 20. De kopman van Team BikeExchange mag zijn klassementsambities opbergen. Lucas Hamilton verloor gisteren al tijd en moet ook nu al vroeg op de slotklim loslaten. .
   16. 17 uur 19. Nog 5 km. Elissonde probeert er nu vanonder te muizen in de kopgroep, maar ze zijn daar voorlopig aan elkaar gewaagd. .
   17. 17 uur 18. Bahrein maakt indruk. In het peloton neemt Bahrein-Victorious de touwtjes nu helemaal in handen. Padoen offert zich op voor Landa. Ook Haig zit nog klaar om zich weg te cijferen voor zijn kopman. .
   18. 17 uur 16. Nog 6 km. Elissonde moet harken om het wiel van Calmejane bij te houden. Taaramae, Dombrowski en Amezqueta gaan nog goed mee met de 2 Fransen. .
   19. 17 uur 14. Het liedje van Calmejane is uitgezongen in de kopgroep. Ritwinst voor Bol, Bayer of Soto lijkt onwaarschijnlijk. Dat trio gaat voorin overboord. .
   20. 17 uur 14. Veel volk van de Landa-mannen voorin. Michel Wuyts.
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
   2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
   3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
   4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
   5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
   6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
   7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
   8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
   9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
   10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
   11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
   12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
   13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
   14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
   15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
   16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
   17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
   18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
   19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
   20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
   21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic