Kim Gevaert na goud voor Nafi Thiam: "Zag de zware last van haar schouders vallen"

  Kim Gevaert en presentator Frank Raes in Okiru.

  Nafi Thiam (26) kroonde zich in de zevenkamp voor een tweede keer op rij tot olympisch kampioene.  Na afloop was ze dan ook bijzonder emotioneel. "Er wordt zoveel van de atleten verwacht, je zag de zware last van haar schouders vallen", vertelde Kim Gevaert, die vanochtend te gast was in het programma Okiru.

  "Ik herken de situatie nog van in mijn periode", zegt voormalig sprintster Kim Gevaert. "Je houdt je sterk tot het moment van die wedstrijd, maar nadien valt de druk weg. Dan kan de emotie de bovenhand nemen. Het is voor atleten in de huidige tijd van sociale media misschien nog moeilijker om zich af te sluiten, het is niet simpel om rust te vinden."

   

  Naast Thiam deed ook de jonge Noor Vidts het geweldig: "Noor is een heel ander type dan Nafi, ze is een stuk sneller in de loopnummers. Ze heeft ongetwijfeld van die eerste ervaring kunnen genieten, een beetje zoals dat voor Nafi in Rio het geval was."

   

  Naast Thiam en Vidts had Kim Gevaert het ook nog over de Belgian Cheetahs die morgen de finale van de 4x400 meter lopen: "Het is een hele speciale discipline. Op papier is het podium zeer lastig, maar zeg nooit nooit. Er kan altijd vanalles gebeuren."

   

  Het zal wel zonder de geblesseerde Cynthia Bolingo moeten gebeuren: "Het is zo jammer dat ze haar fantastische vorm niet heeft kunnen tonen in Tokio. Daarnaast is het ook zonde voor de Cheetahs, Cynthia is nog altijd hun snelste loopster."

  Podium halen zal heel lastig zijn voor de Cheetahs, maar zeg nooit nooit.

  Kim Gevaert in Okiru
  programma Belgian Cheetahs
  donderdag 5 augustus reeksen 4x400m 3'24"08 (3e in reeks - naar F) verslag
  zaterdag 7 augustus finale 4x400m 3'23"96 (7e) verslag

  Kim Gevaert over...

  • Wereldrecord van Griffith-Joyner: In een tijd van 10"61 liep Elaine Thompson op de 100 meter naar goud bij de dames. Een olympisch record, maar kan ze in de nabije toekomst ook het olympisch record van Florence Griffith-Joyner uit 1988 (10"49) verbeteren? "Met wat rugwind kan ze het misschien halen."

   "Er zijn nu betere pistes, betere schoenen, die nieuwe spikes,... het record zal ooit wel gebroken worden en dat zou zeker door Thompson kunnen gebeuren."

  • Paulien Couckuyt: "Ze zat er al eventjes aan te komen en de puzzel klopt nu helemaal voor haar op het juiste moment. Het moet zoveel voldoendig geven om op het hoogste niveau je persoonlijk record te verbeteren."

  • Rani Rosius: Op de 400 meter speelde Kim Gevaert haar Belgisch record kwijt aan Cynthia Bolingo, maar op de 100 en de 200 meter komt voorlopig nog niemand in de buurt: "Ik dacht in eerste instantie aan mijn eigen dochters, maar Rani Rosius verrast me ook positief."

   "Ze is nog jong en boekt veel progressie. Op een goeie dag waar het allemaal meezit kan het haar zeker lukken."

  Herbekijk Okiru, met Kim Gevaert: