Ga naar de inhoud

Sjachtar Donetsk: op zoek naar eerherstel, met coach die lof kreeg van Guardiola

Roberto De Zerbi

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Met een nieuwe, talentvolle coach wil Sjachtar Donetsk eerherstel na een tegenvallend seizoen. Racing Genk is gewaarschuwd en begint als underdog aan de kwalificaties van de Champions League. Dat vindt Sergej Serebrennikov (ex-Club Brugge).

Een confrontatie tussen twee vicekampioenen is het duel tussen Sjachtar Donetsk en Racing Genk in de 3e voorronde van de Champions League. En net daar wringt het schoentje voor de Oekraïners. Na vier opeenvolgende titels, moest de club vorig seizoen dulden dat grote rivaal Dinamo Kiev de titel greep.

 

Onaanvaardbaar voor het ambitieuze Sjachtar en dus werd een nieuwe coach aan boord gehesen en voor bijna 50 miljoen euro aan transfers gedaan. Zo werd spits Lassina Traoré (foto) voor 10 miljoen euro gekocht bij Ajax en flankspeler Pedrinho voor 18 miljoen bij Benfica. Ter vergelijking: een jaar eerder gaf Sjachtjar 0 euro uit aan inkomende transfers.

 

De nieuwe coach is niet zo maar iemand. Sjachtar stuntte door de Italiaan Roberto De Zerbi (42) weg te kapen bij Sassuolo, waarmee hij vorig seizoen 8e werd in de Serie A. Het was vooral het voetbal waarmee Sassuolo het de topclubs bijzonder lastig maakte in de strijd om de Europese plaatsen, dat indruk maakte. 

 

De Zerbi drukte een stempel van aantrekkelijk, dominant en verzorgd voetbal op Sassuolo. Locatelli, Berardi en Raspadori ontwikkelden zich zo goed dat ze mee naar het EK mochten en er Europees kampioen werden met Italië. Ook Pep Guardiola gaf het Sassuolo van De Zerbi al complimenten.

"Sjachtar is sowieso favoriet"

De selectie van Sjachtar bestaat sinds jaar en dag vooral uit een mix van Braziliaanse en Oekraïense spelers. Dat is nog altijd zo, maar het wordt voor Genk toch ook stevig uitkijken naar een Burkinees en een Israëliër met Portugese roots, volgens Sergej Serebrennikov. 

 

"Vooral het aanvallende compartiment van Sjachtar is interessant en dan kijk je onder meer naar Traoré (overgenomen van Ajax) en naar Solomon."

 

"Sjachtar is sowieso favoriet. Het is een stabiele club met een veel groter budget. Wat ze in de voorbereiding lieten zien was ook goed en ze hebben hun eerste twee competitiematchen gewonnen. De Zerbi kiest voor de voetballende optie en leert zijn spelers onder de druk uit te spelen."

 

"Ik kan niet meteen dé zwakke plek van Sjachtar benoemen, maar zeker onder deze coach zullen ze hoog willen spelen en dan zijn er altijd mogelijkheden, zeker voor een snelle ploeg als Racing Genk."

 

Hoe dan ook wint vanavond een mijnploeg. Sjachtar betekent namelijk "mijnwerker" in het Oekraïens.

Oude bekende: Sergej Bolbat

Doet de naam Bolbat nog een belletje rinkelen? De ondertussen 28-jarige Oekraïner speelde van de zomer van 2015 tot en met de zomer van 2017 voor Lokeren, dat hem leende van Sjachtar. 

 

Daarna keerde hij terug naar Oekraïne. Hij staat nog altijd onder contract bij de topclub, maar hem moet je vanavond en volgende week niet verwachten op het veld. Vorig seizoen speelde Bolbat ook al nauwelijks en onder De Zerbi lijkt er geen toekomst meer voor hem te zijn bij Sjachtar.